img
Proiectul SHARE este o punte de reintegrare pentru deținuții din Republica Moldova 14 Iulie 2020

Începând cu luna iulie a anului 2019, foștii deținuți pot beneficia de serviciile unui proiect unic și fără precedent în Republica Moldova. Proiectul SHARE are o importanță deosebită pentru procesul de reintegrare a persoanelor, care și-au ispășit termenul de pedeapsă și încep a-și construi un nou viitor. Grupul țintă al acestuia îl constituie persoanele care au fost eliberate din detenție timp de cel mult 12 luni.

Proiectul, implementat de Asociația Obștească „Centrul Regional pentru Politici Comunitare”, cu suportul financiar al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), oferă o gamă largă de servicii, care includ: consiliere psiho-socială, formare personală și instruire profesională, efectuarea studiilor, perfectarea documentelor, suport individual și în grup și chiar un loc de trai persoanelor, care și-au redobândit libertatea.

Pe lângă asistența oferită foștilor deținuți, SHARE consultă și sectorul privat și influențează opinia publică, cu scopul de a schimba percepția și atitudinea societății față de oamenii care au fost eliberați din detenție. Este absolut crucial ca aceste persoane să se simtă acceptate și să le furnizat tot de ce au nevoie, pentru a putea beneficia din plin de o a doua șansă. Un alt scop al proiectului este răspândirea unui model de afaceri pro-social, precum cel al companiei DiVetro, evidențiind avantajele angajării foștilor deținuți.

„Fiecare om merită a doua șansă, dacă intenționează să o folosească într-un mod constructiv. Este foarte important ca ei să nu se ciocnească de stigmatizare și prejudecăți, ci să primească ajutorul necesar, pe care suntem bucuroși să îl oferim”, a menționat Anastasia Railean, specialist Resurse Umane din cadrul proiectului.

Până în momentul de față, 28 de persoane eliberate din detenție au fost angajate cu succes în câmpul muncii în diferite domenii, precum confecționarea de încălțăminte, instalarea echipamentului video, instalarea suprafețelor protectoare la automobile, montarea articolelor din sticlă etc. Angajatorii acestor persoane sunt partenerii proiectului SHARE: DiVetro, Line-X, Cristina și Videosecurity.

În luna noiembrie a anului 2019, proiectului SHARE i s-a alăturat Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă” pentru a presta servicii de informare, identificare, anchetare și readresare a persoanelor din detenție. În această perioadă 38 de persoane au fost consultate și informate despre serviciile oferite, unele devenind ulterior beneficiare ai proiectului.

Pentru a spori șansele de reintegrare a persoanelor deținute, trebuie să le oferim informații calitative și să îi îndrumăm încă în timpul ispășirii pedepsei. Este un proces complex și este posibil doar grație efortului depus în comun a tuturor părților implicate”, a spus Vasile Ganța, consultant de la egal la egal în Comunitatea Terapeutică „Catharsis” din Penitenciarul Nr.9-Pruncul și A.O. „Inițiativa Pozitivă”, angajat în cadrul proiectului. Câteva persoane din cadrul comunității terapeutice sus-menționate au devenit beneficiari ai serviciilor proiectului, fiind la moment angajate cu succes în câmpul muncii și susținute în continuare în procesul de formare profesională. 

Prosperarea societății noastre depinde de atitudinea corectă față de oameni, în care demnitatea și dreptul la o viață de succes nu depind de trecutul și/sau greșelile din trecutul unei persoane.

Persoanele cu un trecut infracțional au dreptul la a doua șansă, dreptul la un viitor decent, dreptul de a fi respectate și tratate egal. Schimbarea începe în societate, schimbarea începe în noi, schimbarea începe cu proiecte, precum SHARE. 

 

Autor: Dan Erușevschi

 

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md