img
Îmbrăcați știți voi singuri ce! 17 fapte surprinzătoare despre prezervative 13 Februarie 2015

Astăzi este serbată Ziua de naștere a prezervativului. Cine anume a inventat această dată nu se știe. Oricum, nu putem trece cu vederea acest eveniment, de aceea am colectat pentru voi 17 fapte neobișnuite despre prezervative. Citiți, zâmbiți, împărtășiți informația prietenilor și nu uitați să pregătiți câteva pentru ziua de mâine.

• Prima mențiune despre prezervativ se găsește în lucrarea medicului italian Gabriele Falloppio. Lucrarea respectivă datează cu anul 1564 și conține recomandări privind protecția împotriva bolii. ”Luați o husă din in, muiați-o în soluție chimică, uscați-o și îmbrăcați-o știți voi singuri unde și pe ce”.

• Prezervativele au termen de valabilitate la care trebuie să atrageți atenția când le procurați. Ele se pot păstra de la 3 la 5 ani.

• Pentru prezervative există un anumit standard: la o extindere de 700% produsul nu trebuie să se rupă.

• Femeile cumpără de la 40% până la 70% din numărul total din prezervativele procurate.

• 5 000 000 000 (5 miliarde) – anume atâtea prezervative se vând anual în întreaga lume.

• Prima publicitate a prezervativelor a apărut la televiziune pe data de 17 noiembrie 1991. Până la această dată publicitatea prezervativelor a fost interzisă, întrucât SUA lupta pentru sănătatea morală a națiunii.

• Există mențiuni despre prezervative și în memoriile afemeiatului notoriu Giacomo Casanova. În anii 1770, el consemna în notele sale cum se verifică fiabilitatea prezervativului, și anume trebuia pur și simplu să sufli în el înainte de utilizare.

• La 3 iulie1981 ziarul New York Times a scris pentru prima oară despre SIDA, iar peste un an a fost lansată supoziția că boala se poate transmite pe cale sexuală. Cu toate acestea, președintele investit în acea perioadă, Ronald Reagan a îndemnat cetățenii să nu utilizeze prezervativele pentru protecție, ci mai degrabă, în general să nu facă sex. Acest îndemn a fost susținut și de Biserica Catolică.

• Potrivit datelor OMS, cu condiția utilizării corecte, prezervativul oferă 99% de protecție împotriva HIV. Latexul este un polimer care are câteva straturi. Peretele prezervativului este alcătuit din 50-120 de straturi de latex. Chiar dacă am admite că mărimea porului într-un strat de latex este mai mare decât mărimea virusului, probabilitatea faptului că porii de 50-120 de straturi se vor suprapune consecutiv unul peste altul și se va forma astfel o gaură, este complet exclusă.

• Există opinia precum că două prezervative, îmbrăcate unul peste celălalt, protejează mai bine și oferă mai multă siguranță. Acesta este un mit, întrucât în timpul actului sexual prezervativele se freacă unul de celălalt și se pot rupe.

• Prezervativul feminin (femidom) există din anul 1990 și reprezintă un tub din poliuretan sau material elastic similar care se introduce în vagin. Are un diametru de aproximativ 8 cm și o lungime de aproximativ 18 cm, dispune de inele mai dure la ambele capete ale prezervativului, unul dintre inele se introduce în vagin asemenea steriletului, iar al doilea rămâne în exerior. Aceasta este singura metodă de contracepție pentru femei care protejează, concomitent, de boli transmisibile sexual, inclusiv de infecția HIV.

• Acum mulți ani în America se vindeau prezervative doar cu prescripția medicului. Mai mult decât atât, bărbaților li se elibera rețeta pentru ca aceștia să nu se infecteze de la femeile de moravuri ușoare, iar femeilor nu li se prescriau asemenea rețete.

• În orașul indian Varanasi se utilizează zilnic 600 000 de prezervative pentru producerea sariului (costum femeiesc tradițional indian). Muncitoarele ung cu prezervative suveica mașinilor-unelte care, datorită acestui lubrifiant neobișnuit, funcționează mai ușor.

• În Venezuela, după scăderea prețurilor mondiale la petrol, o cutie de 36 de prezervative a început să coste 4,760 de bolivari, echivalentul a circa 755 de dolari la cursul valutar oficial. Pe piața neagră costul unui prezervativ poate ajunge până la 25$.

• Anual în lume survin minim 16,7 de milioane de sarcini nedorite. 15 milioane dintre ele (adică aproape 90%!) puteau fi prevenite dacă oamenii ar fi utilizat prezervativul sau o altă metodă modernă de contracepție.

• 100 de mii de dolari va achita Fundația lui Bill și a Melindei Gates pentru elaborarea prezervativului de generație nouă, care va oferi o protecție sigură împotriva sarcinii nedorite și a bolilor venerice, intensificând, în același timp senzațiile tactice la utilizare. Respectarea acestei din urmă condiții urmează să-i determine pe bărbați să nu renunțe la utilizarea prezervativului în timpul sexului și, în acest fel, să promoveze acest mijloc de contracepție.

• Cel mai subțire prezervativ din latex, produs de compania chineză ”Guangzhou Daming United Rubber Products” a intrat în Cartea Recordurilor Guinness. Grosimea Aoni constituie 0,036 milimetri, ceea ce este cu 0,002 milimetri mai puțin decât precedenta performanță ce aparține prezervativului japonez Okamoto. Deocamdată Aoni este distribuit doar pe piața din Asia.

Surse utilizate: http://www.7mednews.ru/ http://medportal.ru/ http://www.masculan.ru/

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md