Seria interviurilor ”Faptele bune au culoare” continuă. Astăzi o avem în ospeție pe Lucia Berdos, proprietara salonului de frumusețe ”Cristis” și președintele fondului ”Felicia”. Inițial planificasem să discutăm cu Lucia despre afaceri, dar, în cele din urmă, am discutat despre familie. Cum să cultivăm în copii toleranța, care este secretul unei căsnicii de douăzeci de ani și ce trebuie să facem ca să naștem copii pentru suflet, citiți în interviul de astăzi.
Lucia, aceasta nu este prima Dumneavoastră colaborare cu ”Inițiativa Pozitivă”. Ce Vă determină și Vă motivează să acceptați asemenea colaborare?
În opinia mea, într-o societate avansată este absolut normal să vorbești despre problemele existente, noi nu trebuie să fim orbi, surzi și muți față de problemele altor oameni. Trebuie să conștientizăm că dacă vom trăi după principiul ”Homo homini lupus est” (Omul este lup pentru om), în consecință vom obține o haită de lupi. Ce face o haită de lupi? Se mănâncă între ei și, în cele din urmă, rămâne singur, de care nimănui nu-i pasă și care nu are nicio rațiune de a trăi.
În activitatea de caritate pentru Dumneavoastră contează scopul final, de exemplu ca banii pentru intervenția chirurgicală să contribuie într-adevăr la recuperarea copilului sau este vorba de un impuls sufletesc care a izbucnit și gata?
Prima mea colaborare cu organizația voastră a fost acum doi ani în proiectul foto ”Dacă aș fi HIV pozitiv…”. Peste un timp oarecare am asistat la un eveniment la care s-a prezentat un raport privind destinațiile pentru care s-au cheltuit banii colectați. Când vezi că ajutorul tău nu se pierde undeva în vid, mai mult decât atât, de acest ajutor se ocupă oameni cointeresați, care ard pentru această cauză, ești stimulat să ajuți mai mult. Conștientizând importanța ajutorului oferit altora, în anul 2012 am creat fondul ”Felicia”, care, pe lângă caritate, se ocupă de promovarea modului sănătos de viață și susținerea variatelor programe educaționale în diferite domenii. Cu toții știm că societatea noastră mănâncă mult, se mișcă puțin, se îmbolnăvește des. Și noi, acei care au creat acest fond, ne-am propus și ne străduim prin propriul exemplu să ducem un mod sănătos de viață și să primim satisfacție de la aceasta.
De aceea beți acum apă caldă?
Da, dar nu este doar o simplă apă caldă, ci apă care a fiert exact 20 de minute. Potrivit Ayurveda, apa de felul acesta servește drept un bun remediu de detoxifiere. Această apă o port cu mine într-un termos și o beau pe parcursul zilei.
Vă ocupați și cu yoga?
Deja mai mult de șase ani. Cu Ayurveda prietenesc de aproximativ cinci ani: merg la o clinică specială, mă alimentez după reguli stricte.
Lucia, eu V-am distras de la subiect, să revenim la fondul pe care l-ați creat. Cu ce altceva se mai ocupă fondul Dumneavoastră?
Noi ne ocupăm de susținerea diverselor campanii sociale. Recent am participat la o campanie orientată împotriva violenței asupra copiilor. Acum sprijinim campania socială CCF ”Casa. Copilul. Familia”. Nu știu dacă sunteți la curent sau nu, dar astăzi statul face tot posibilul ca să reducă la minim numărul caselor pentru copii din contul faptul ca acești copii să fie plasați pentru educație în familii. În general, când aud un îndemn sau o rugăminte de a oferi ajutor unei case pentru copii, sincer, eu nu mă implic și întotdeauna explic de ce. Pentru că îi vom ajuta pe acești copii mult mai eficient prin promovarea conceptului de educație în familie, decât prin oferirea jucăriilor și dulciurilor care se aduc, de regulă, în aceste instituții. Bineînțeles, este foarte important să ajutăm ulterior acelor familii care s-au decis să ia în familie un asemenea copil.
Dumneavoastră ați putea înfia un copil?
Dacă aceasta trebuie să se întâmple, așa va fi.
Dar dacă copilul va avea HIV?
Eu judec în felul următor: dacă acest copil va veni în familia noastră și va fi clar că noi suntem unica lui speranță, că altfel nu se poate, noi îl vom accepta. Pur și simplu trebuie să fim atenți la ceea ce întâmplă în jurul nostru și să nu închidem ochii la ceea ce se întâmplă alături. Întotdeauna trebuie să îi ajutăm pe acei care au nevoie de ajutor.
Lucia, Dumneavoastră aveți trei copii și pentru aceasta Vă apreciez foarte mult. Cum reușiți să educați în ei atitudinea tolerantă față de persoanele care, în virtutea capacităților sale fizice sau mintale, sunt diferite de ceilalți?
Toți copiii noștri să implică activ în activitatea fondului și adeseori noi adunăm în casă lucrurile de care nu avem nevoie și le oferim celor nevoiași. Adică copiii mei știu că atunci când facem ordine, punem deoparte jucăriile cu care nu ne mai jucăm pentru a le oferi altor copii. Sau, de exemplu, fiica mea mai mică uneori poate declara că un anumit lucru nu-i mai place. Aceasta înseamnă că noi scoatem toate lucrurile și le sortăm pe categoriile ”îmi place” și ”nu-mi place”. Uneori stă în fața alegerii, ea deja se gândește bine dacă într-adevăr nu-i place și nu mai vrea poarte o rochie sau alta. Este imposibil să educi copiii citindu-le lecții. Ei trebuie educați prin propriul exemplu, explicându-le de ce e așa, și nu altfel.
Copiii Dumneavoastră V-au adresat întrebări incomode pe tema ”de unde apar copiii” și cum le-ați răspuns în asemenea cazuri?
Psihologii recomandă să discuți cu copilul pe acest subiect de la vârsta de 3 nai și mi se pare corect. Părinților nu trebuie să le fie frică de aceste întrebări, nici să se simtă jenați. Reacția părinților îi formează copilului viitoarea atitudine față de viața sexuală și noi trebuie să înțelegem aceasta. Nu trebuie să le spunem povești despre cocostârc și varză. Trebuie să răspundem sincer că fiul sau fiica au apărut în rezultatul dragostei dintre mama și tata. Iar detaliile lăsați-le pentru mai târziu, când se vor mai maturiza. Odată ce am abordat acest subiect, nu pot să nu menționez că modul în care comunică copilul cu părinții se va răsfrânge ulterior asupra modului în care copilul va comunica cu alți membri ai societății când se va maturiza. Astăzi este foarte clar că omul contemporan nu are capacitatea de a comunica corect cu părinții.
Dumneavoastră Vă separați de copii? Adică, dacă cineva Vă întreabă cum se simte fiica, răspundeți ”ne-am îmbolnăvit puțin” sau ”ea s-a îmbolnăvit”?
Da, eu mă străduiesc să îi separ. Contopirea mamei cu copii nu este în beneficiul nimănui. Chiar și atunci când copiii sunt bolnavi, atitudinea noastră față de ei trebuie să rămână stabilă. Or, când oferi prea multă atenție unor astfel de cazuri, copiii încep să abuzeze de aceasta și se îmbolnăvesc mai des.
În familia Dumneavoastră există vreun ritual?
Deoarece reușim să ne adunăm cu toții nu atât de des, ne străduim să sărbătorim împreună marile sărbători de familie, invităm buneii, rudele și copiilor le place foarte mult aceasta. În general, este important când se întrunesc împreună câteva generații de familii. Este o energie bună pentru a-ți umple lumea interioară. Eu consider că acasă trebuie să fie fotografiile rudelor și copiii trebuie să cunoască cât mai mult istoria familiei sale, pentru că aceasta este o parte din viața lor.
Lucia, care este cel mai important lucru pe care i-ați învățat și continuați să Vă învățați copiii?
În primul rând, eu însămi vreau să învăț ceva în procesul de educație, de exemplu, să nu mă amestec și să le respect alegerea, aceasta este foarte important. Eu le sunt recunoscătoare părinților mei care m-au susținut întotdeauna, indiferent de felul activității mele și niciodată nu mi-au reproșat nimic. În relațiile cu copiii mei eu mă străduiesc să mă comport la fel și, în unele cazuri, mă abțin de la exprimarea emoțiilor și părerilor despre un lucru sau altul.
Odată ce am o asemenea posibilitate, nu pot să nu Vă întreb: este adevărat că al treilea copil este întotdeauna pentru suflet?
Această afirmație este parțial adevărată, întrucât al treilea, al patrulea copil și oricare altul la număr după întâiul născut îl naștem la o vârstă conștientă, când toate lucrurile se percep cu totul altfel. De aceea eu consider că este bine să planificăm nașterea copiilor din timp, conștient și atunci toți se vor naște pentru suflet.
Dumneavoastră sunteți căsătorită de peste 20 de ani. Există vreun secret al căsniciei fericite despre care tuturor le place atât de mult să întrebe? Dacă da, care este acesta?
Pentru a merge împreună prin viață, trebuie să-ți poți asuma responsabilități și să conștientizezi clar că fiecare are în această lume predestinarea sa. Mie îmi place zicala despre faptul că bărbatul și femeia trebuie să privească nu unul la altul, ci în aceeași direcție. Încă un lucru important este să verbalizezi, să spui ceea ce dorești. Nimeni niciodată nu-și va da seama ce este în mintea ta până nu vei învăța să-ți pronunți sentimentele și dorințele. În căsătorie este important să păstrezi dragostea, restul se poate negocia și ajunge la înțelegere.
Dragi prieteni, dacă doriți să participați la acțiunea ”Faptele bune au culoare”, procurați unul din produsele cosmetice ”Evoluderm” în rețeaua farmaciilor ”Felicia” – până la 8% din costul mărfii vor fi transferate pe contul special destinat suportului persoanelor afectate de epidemia HIV/SIDA în Moldova.
Elena Derjanschi