img
Peter Godwin, expert internațional: Dacă fiecare dintre noi va putea să-și învingă frica, va fi mult mai puțină discriminare 22 Оctombrie 2015

Acum câteva zile în Moldova a fost expertul internațional în domeniul evaluării programelor naționale HIV și tuberculoză, Peter Godwin. În cadrul întâlnirii cu Peter, am reușit să îi adresăm câteva întrebări ”eterne”.

 

Peter, cum vi se pare organizația noastră?

M-a impresionat foarte mult! Eu consider că ați reușit să construiți și să atingeți multe performanțe într-un termen foarte restrâns. Până la acest interviu tocmai discutam cu Sașa Curașov felul în care trebuie să conduci o organizație ce oferă servicii în domeniul HIV ca opinia ta să fie auzită în structurile guvernamentale, în mass media etc. Ceea ce ați făcut voi este un exemplu demn de urmat pentru alte organizații, de exemplu, pentru organizațiile care sprijină persoanele care trăiesc cu diabet, cu afecțiuni cardio-vasculare.

Dacă ar fi să evaluați Programul Național HIV/SIDA în Moldova la o scară de la unu la zece, ce notă i-ați fi pus?

Mi-e greu să fiu obiectiv, întrucât vizita mea încă nu s-a încheiat. Voi putea da o apreciere mai detaliată ceva mai târziu, când voi finisa raportul despre această deplasare.

Dar dacă ați evalua programul în baza calificativelor ”bine”, ”excelent”, ”satisfăcător?

Aveți un plan foarte bun (zâmbește), deoarece programul vostru este focusat pe lucruri corecte, este bine structurat și corect întocmit, în opinia mea. Faptul că în elaborarea programului au fost implicate ONG-urile, Ministerul Sănătății, medicii și alți specialiști este un pas foarte bun, care, în mare măsură, determină eficiența programului. Un alt aspect al întrebării constă în felul în care vor fi implementate componentele programului și cum se va efectua managementul acestuia. Unul dintre motivele pentru care sunt aici, este încercarea de a evalua programul și de a face implementarea acestuia mai eficientă.

Peter, cum credeți, voi învinge tuberculoza în viitorul apropiat?

Nu sunt sigur cu privire la viitorul apropiat. În țara voastră este un program puternic pentru lupta cu tuberculoza, aveți o finanțare suficient de durabilă din diferite surse, de aceea eu consider că veți reuși să atingeți rezultate bune. În plus, voi aveți dorința de a învinge acest flagel, fapt care este foarte important.

Sfătuiți-ne, Vă rog, cum să învingem epidemia HIV?

Trebuie să știi, trebuie să cauți informații, trebuie să fii precaut dacă te afli în grupul de risc și trebuie să te gândești la consecințele acțiunilor tale.

Dar cum am putea reduce discriminarea?

Eu am studiat mulți ani acest fenomen. Stigma și discriminarea au două cauze fundamentale: prima este frica din cauza cantității insuficiente de informație. A doua cauză este dezaprobarea acelor persoane care mai frecvent decât alții se supun riscului de infectare, la acestea atribuindu-se lucrătorii sexului comercial, utilizatorii de droguri etc. Dacă fiecare dintre noi va putea să-și învingă frica, va fi mult mai puțină discriminare. Aceasta va fi și mai puțină dacă fiecare dintre noi își va schimba atitudinea față de alți oameni, față de modul lor de viață, iar aceasta nu este deloc ușor. Oamenilor întotdeauna le-a fost frică de persoanele care se deosebesc de ei. Dacă ați trece pe strada principală a țării voastre pe la mijlocul zilei și ați atrage atenția la trecători, ați observa numeroase cazuri de stigmă și discriminare, de exemplu, oamenii întorc spatele invalizilor în cărucioare, săracilor. Cu regret, discriminarea este parte din viața noastră, noi nu suntem perfecți și nu îi putem iubi absolut pe toți. Deși Dumnezeu ne spune să procedăm anume așa.

IMG_3423

Dacă mâine se va descoperi medicamentul contra HIV, Vă veți bucura?

Bineînțeles! Dar iată în ce constă problema: dacă vom elimina infecția HIV, vom elimina oare utilizatorii de droguri, pe cei dependenți de alcool, lucrătorii sexului? Nu. Dacă însă vom elimina cauzele pentru care oamenii încep să utilizeze droguri, devin dependenți sau, spre exemplu, vând sexul pentru bani, atunci cred că vom reuși să eliminăm infecția HIV. Încă un aspect de menționat: de exemplu, veți oferi tratament unui utilizator de droguri HIV-pozitiv. Credeți că el va înceta să utilizeze droguri sau să ducă un mod de viață ce implică riscuri? Nu. El se va vindeca și se îmbolnăvi din nou. De aceea este mai logic să nu căutăm tratament, ci să încercăm să eliminăm cauzele pentru care oamenii se infectează cu HIV.

Dar în crearea unui vaccin împotriva HIV credeți?

Bineînțeles! Și eu sunt sigur că pentru mulți oameni care s-au pomenit într-o situație dificilă vaccinul ar fi o salvare. Dar vaccinurile au un neajuns: din diferite motive, acestea nu întotdeauna ajung în timp util la acei care au nevoie de ele.

Cum credeți, cu HIV poți trăi o viață lungă și fericită?

Să fiu sincer, eu nu-mi imaginez cum e să trăiești cu HIV, dar totuși sunt sigur că aceasta este posibil: să fii fericit în pofida diagnosticului. Eu, de exemplu, am un tip de cancer de piele care se tratează foarte greu, dar mă simt totuși foarte fericit. Eu cred că dorința de a fi mai fericit deja este fericire.

Cum Vi se pare în Moldova?

Sunt aici pentru a doua oară și îmi place foarte mult la voi! În Moldova este o vreme minunată, parcuri extraordinare, mâncare gustoasă și oameni foarte prietenoși, este adevărat.

Elena Derjanschi

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md