img
Au câștigat galbenii! Semifinala jocului intelectual ”Brain Ring” în rândurile deținuților 19 Маi 2014

La 16 mai curent, echipa ”Inițiativa Pozitivă” și ”Viața Nouă” s-au deplasat în instituția penitenciară nr.15 din orașul Cricova pentru desfășurarea primei din cele trei semifinele planificate ale jocului intelectual ”Brain Ring” în rândurile deținuților. Cum s-a desfășurat aceasta, citiți în reportajul nostru special.

Pentru acei care nu au fost niciodată în penitenciar, vă spun din start că ceea ce arată în filmele americane și ceea ce este în realitate – sunt două diferențe esențiale, cum se spune în Odessa. În primul rând, deținuții nu poartă o formă anumită, fiecare este îmbrăcat în haine obișnuite transmise de rude.

În al doilea rând, deținuții nu atacă și nu încearcă să jefuiască pe nimeni, se deplasează pe teritoriul închisorii liber, fără cătușe și escortă. În al treilea rând, oamenii care își ispășesc aici pedeapsa sunt oameni ca și noi. O spun cu toată sinceritatea. Nu le este scris pe frunte vă sunt infractori, mulți nici nu au măcar tatuaje. Dacă unul dintre acești deținuți va trece pe lângă voi pe stradă sau se va așeza alături în troleibuz, garantez sută la sută că nici prin gând nu vă va trece că este un fost deținut.

Singurul lucru care îi trădează pe acești oameni este privirea. Este pătrunzătoare, arzătoare, o persoană nouă care s-a pomenit pe teritoriul închisorii este practic iradiată cu raze X de către deținuți. ”De fapt, aici suntem cu toții psihologi. Când te afli timp îndelungat într-un spațiu închis și comunici cu aceeași oamenii, simți imediat falsitatea, minciuna, invidia”, mi-a spus Sașa, unul dintre deținuți. ”O altă problemă care ne caracterizează – ne ieșim foarte repede din fire din cauza unor fleacuri. Unora li se pare că suntem agresivi. Nu este adevărat. Pur și simplu aici emoțiile sunt exagerate. De aceea brain-ringurile pe care le organizați pentru noi sunt ca un al doilea Revelion!”

Iată care sunt impresiile despre brain-ring ale unui alt deținut, Dima, care deja a participat la acest joc intelectual și va fi eliberat peste cinci luni: ”Jocurile ”Brain Ring” ne-au ajutat să cultivăm o altă atitudine față de persoanele care trăiesc cu HIV. Băieții noștri nu se mai tem de purtătorii infecției HIV, noi știm cum să ne protejăm și să evităm situațiile cu risc de infectare. Un lucru deosebit de important pe care l-au însușit băieții noștri este că HIV nu se transmite prin veselă comună, prin aer sau prin strângere de mână.”

Poți lua ceva cu forța, dar să reeduci forțat este imposibil.

Pe lângă jocurile ”Brain Ring” organizate de ”Viața Nouă”, deținuții acestui și altor penitenciare din Moldova sunt vizitați gratuit de câteva ori le lună de către psihologul Inna Vutcariov. Scopul ei este de a-i ajuta pe deținuții HIV infectați printre care sunt și utilizatori de droguri să-și accepte diagnosticul, să-și dezvăluie corect statutul său rudelor și să construiască relații cu cei din jur în așa fel, încât să reducă la maxim stigma și discriminarea care se manifestă din abundență astăzi.
”Ne lipsește foarte mult un program de reabilitare calitativ de care au nevoie deținuții eliberați. Aflându-se o anumită perioadă de timp în închisoare, care își care regulile și legile sale, le este foarte greu să se adapteze la viața cotidiană”, ne-a spus Inna.

Regulile și legile închisorii la care s-a referit psihologul într-adevăr există și fiecare care ajunge aici pentru prima dată este obligat să le cunoască. De exemplu, nu este acceptat să întrebi noul coleg de celulă despre trecutul lui, dacă va dori, va povesti el însuși. De un respect deosebit se bucură acei condamnați care la liberate nu au lucrat nicăieri, dar totuși au trăit pe picior larg. Dacă însă cineva se află în închisoare încă de pe când era minor, în general i se atribuie imediat statului râvnit de ”barosan” cu toate privilegiile pe care le implică acesta. Cel mai valoros lucru pe care îl are un deținut este autoritatea lui. Despre aceasta trebuie să știe fiecare. Adesea închisoarea devine singurul loc unde ești așteptat și unde cineva mai are nevoie de tine.

”Prima dată am fost închis la 15 ani pentru furt de mașină”, povestește Andrei de 32 de ani. ”De atunci am petrecut în total în detenție 15 ani. Acum sunt închis pentru jaf. De ce? Pentru că aveam nevoie de bani pentru droguri. Acum sunt lucid. La libertate nu am pe nimeni, iar aici mi s-a oferit posibilitatea de a obține studii profesionale și de a deveni voluntar al organizației ”Viața Nouă”. Ca fost utilizator de droguri eu le povestesc băieților unde pot ajunge din cauza drogurilor și cum să se debaraseze de ele. Noi organizăm grupuri de suport, distribuim pliante tematice, îi informăm cum că se protejeze de HIV, hepatită, tuberculoză și alte infecții”.

Apropo, școlile profesionale, bibliotecile, competițiile sportive sunt activități prin care, pe lângă muncă, închisoarea poate reeduca deținuții. Toate acestea pot fi accesate liber de către toți deținuții. ”Important e să aibă dorință”, ne-a explicat Sergiu Bâlba, specialist pe activitatea educativă în cadrul Departamentului Instituțiilor Penitenciare, care a venit special pentru Brain Ring. ”Omului îi poți lua ceva cu forța, dar este imposibil să îl reeduci forțat. Ei au nevoie de un stimulent, trebuie să îi înflăcăreze cineva. Și jocurile organizate de colegii Dumneavoastră sunt un exemplu elocvent care îi îndeamnă pe băieți să citească mai mult, să se informeze, să-și lărgească orizontul de cunoștințe”.

Unde este compensantă lipsa spațiului cu excesul de timp?

Să revenim la jocurile noastre Brain Ring. Pentru început trebuie să menționăm că în această competiție se pot implica toate categoriile de deținuți, indiferent de infracțiunea comisă. Singurul criteriu căruia trebuie să îi corespundă participantul – prezența posibilității de a ieși din închisoare pentru finala care se va desfășura la 26 iunie la Chișinău, cu ocazia Zilei Mondiale de luptă cu drogurile. La finala jocului vor fi invitați persoane publice, iar premiul cel mare va fi posibilitatea de a petrece timp cu rudele și persoanele apropiate.
P
entru prima oară asemenea jocuri intelectuale au început acum un an, la inițiativa echipei ”Viața Nouă”. În acest inițiatori au fost deja deținuții înșiși, care încă de la începutul anului, cu fiecare ocazie, se interesau când va avea loc următorul joc. Scopul principal al acestor activități este informarea despre HIV/SIDA și consecințele narcomaniei, precum și propagarea unei atitudini tolerante față de deținuți. întrebările din cadrul jocului Brain Ring se referă la patru module: HIV/SIDA, hepatita, narcomania, tuberculoza. Există, de asemenea, și o categorie aparte de întrebări ”Diverse”. De data aceasta, spre exemplu, una di întrebările acestei categorii a fost următoarea: ”Unde anume, potrivit poetului
I. Brodschii, insuficiența spațiului este compensată prin excesul de timp?”. Răspunsul corect – în închisoare. Toate întrebările sunt pregătite de echipa ”Viața Noua”, jocul fiind moderat de către Alexandru Ganța, coordonatorul activității ”Viața Nouă” în instituțiile penitenciare.

În ceea ce ține de pauza muzicală, responsabilă de acest aspect este echipa ”AFTERSHOW”, și anume Vladimir Kelin și Alexandr Șirokii, asistați de o domnișoară care din prorpie experiență știe ce înseamnă locurile de detenție. Este vorba despre Olga Vudvud, care evoluează sub pseudonimul Liberty. Olga își ispășește pedeapsa în IP nr.13 din Chișinău, mai are de ispășit încă câteva luni. Acasă o așteaptă fiica adolescentă și iubitul, pe care l-a cunoscut în penitenciar. Olga a cutreierat cu echipa ”Viața Nouă” toate penitenciarele unde s-au desfășurat jocurile Brain Ring, preutindeni fiind întâmpinată cu aplauze furtunoase. La întrebarea unde a studiat vocalul, Olga râde: ”Nicăieri. Până la închisoare nici măcar la karaoke nu am cântat niciodată. Aflându-mă în detenție, am încercat, mi-a plăcut, am început să învăț și am ajuns la concluzia că este ceea ce îmi place”.

Au câștigat galbenii!

Sunteți curioși probabil cine totuși a câștigat în semifinală? Victoria aparține echipei galbenilor, și anume deținuților de la penitenciarul nr. 9 din comuna Pruncul. Membrii echipei câștigătoare au răspuns foarte prompt la întrebări, au fost organizați și singurii din cele trei echipe care au reușit să răspundă corect la întrebarea decisivă: ”Câte genotipuri are hepatita?”. Apropo, este vorba despre șase genotipuri. Cum de sunt atât de informați? ”Noi doar ne-am pregătit, am citit literatură specială, am studiat materialele de care dispuneam foarte meticulos”, ne-au explicat membrii echipei. ”Dorim foarte mult să ajungem în finală. Știți, în închisoare sunt toate condițiile pentru o viață relativ normală. Singurul lucru care lipsește aici este libertatea”.

Elena Derjanschi

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md