img
Terapia de substituție cu opioide pentru refugiații ucraineni în Moldova 15 Martie 2022
Războiul a afectat ucraineni din diferite categorii sociale, inclusiv consumatori de substanțe psihoactive. Mulți dintre ei, după ce și-au pierdut casele, au pierdut și oportunitatea de a primi tratament.

Grigorii, refugiat din Ucraina care a venit la noi, urma terapie de substituție, luând medicamentului metodă în Harkov. (Terapia de substituție este tratamentul dependenței de droguri cu ajutorul unor medicamente speciale). Fugind de la război, bărbatul cu soția și cei trei copii au mers în alte orașe ale Ucrainei, de unde nu a putut obține metadonă. Cu toate acestea, a reușit să obțină un document care să ateste că a urmat terapie de substituție cu opioide (TSO).

Când a ajuns în Moldova, era în stare de sindrom de abstinență. Cineva i-a recomandat să aplice la organizația noastră. Și deși Grigorii aproape că nu credea ca va primi tratament aici, că nici în Ucraina nu a reușit să-l ea, totuși a venit la noi. După ce l-am ascultat, am înțeles situația lui, și am primit documentele care confirmă că a primit terapie în Harkov, l-am ajutat să ia TSO. Acum Grigorii locuiește la MoldExpo și primește metadonă, spune că este foarte bucuros și recunoscător, și că nu s-a așteptat la o astfel de primire.

Noi însuși exprimăm recunoștința Dispensarului Republican Narcologic datorită administrației și angajaților cărora a devenit posibilă asigurarea oamenilor cu medicamentele necesare.

Linia de asistență pentru refugiații ucraineni din populațiile cheie afectate de HIV în Moldova:
+373 22 009 974
+373 79 707 703

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare