img
Tratamentul și profilaxia HIV: la ce să ne așteptăm în 2021 20 Ianuarie 2021

La începutul anului 2021, când întreaga lume este cuprinsă de pandemia COVID-19, se diseminează o cantitate imensă de materiale despre vaccinuri și opțiuni promițătoare de tratament pentru coronavirus. În acest context, inovațiile în tratamentul și prevenirea infectării cu HIV care pot influența în mod semnificativ evoluția epidemiei rămân în umbră. Am adunat în acest articol, având ca sursă SPID.CENTER, inovațiile importante în terapia antiretrovirală și prevenirea HIV, care sunt așteptate în 2021.

Preparatele injectabile cu efect de lungă durată

La momentul de față, tratamentul HIV presupune administrarea zilnică de pastile. Situația se poate schimba deja anul acesta odată cu apariția medicamentelor injectabile. Această soluție revoluționară poate simplifica în mod semnificativ viața persoanelor cu HIV, poate crește aderența la tratament și poate rezolva problema administrării unui număr mare de pastile – o reamintire zilnică a diagnosticului.

Mai multe studii de fază 3, în care participanții au primit un regim injectabil de cabotegravir + rilpivirină o dată pe lună, iar într-un alt studiu - o dată la două luni, au demonstrat eficacitatea și siguranța înaltă a acestui regim de terapie.

Și, în pofida efectelor secundare sub formă de reacții la locul injectării, rezultatele sondajului participanților au arătat o satisfacție mai mare cu tratamentul în rândul pacienților care au primit injecții.

Canada a devenit prima țară care a aprobat regimul de tratament cu Cabenuva, o combinație de cabotegravir și rilpivirină în formă injectabilă de la companiile ViiV Healthcare și Janssen.

Lenacapavirul de la compania Gilead este un alt medicament de lungă durată multașteptat. Studiile au arătat că va fi suficientă doar o injecție la fiecare șase luni, spre deosebire de tratamentul zilnic pe cale orală. Dacă este aprobat, lenacapavirul va fi primul preparat dintr-o clasă nouă de inhibitori ai capsidei și o opțiune absolut nouă pentru pacienții care au o rezistență la alte terapii antiretrovirale.

Preparatele injectabile în calitate de profilaxie pre-expunere (PrEP)

Potrivit studiului HPTN 083, medicamentele injectabile și-au demonstrat perspectivele în utilizarea lor pentru prevenirea infectării cu HIV. Cabotegravirul, injectat la fiecare două luni, a fost cu 69% mai eficient decât administrarea zilnică de profilaxie pre-expunere sub formă de pastile pentru bărbații care fac sex cu bărbați și femeile transgender.

În plus, studiul HPTN 084 a arătat că profilaxia pre-expunere sub formă de injecții ar putea fi utilizată pentru femei, care anterior practic nu erau implicate în utilizarea PrEP.

Vaccinuri promițătoare

În ciuda progreselor imense în domeniul tratamentului HIV, elaborarea unui vaccin eficient împotriva HIV rămâne a fi un obiectiv greu de realizat. Cercetarea vaccinurilor este în curs de desfășurare, iar cel mai promițător candidat până în prezent este vaccinul de la Janssen. Cercetătorii planifică ca vaccinul mozaic, administrat de 6 ori timp de 12 luni, va oferi persoanelor HIV-negative anticorpi împotriva HIV care vor permite evitarea infectării. Rezultatele fazei IIb ale studiului Imbokodo, care a inclus 2.600 de persoane, se preconizează a fi publicate în 2021.

 

Traducere: Dan Erușevschi

Sursa

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md