img
12 țări au înregistrat cazuri de hepatită de origine necunoscută la copii 30 Аprilie 2022

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) vine cu o declarație în contextul în care în mai multe țări au fost înregistrate cazuri de hepatită acută de origine necunoscută la copii. „În Republica Moldova nu au fost înregistrate, până la moment, astfel de cazuri”, dau asigurări autoritățile. Transmite Newsmaker.md

Reprezentanții ANSP declară că situația este monitorizată de către autoritățile competente, conform recomandărilor OMS și ale Centrului European de Control al Bolilor.

Cei de la Agenție menționează că începând cu 21 aprilie curent, 11 țări din Regiunea Europeană a OMS și o țară din Regiunea Americană a OMS au raportat cel puțin 169 de cazuri de hepatită acută de origine necunoscută la copii. Cazurile au fost raportate în: Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – 114, Spania – 13, Israel – 12, Statele Unite ale Americii – 9, Danemarca – 6, Irlanda – 5, Țările de Jos – 4, Italia – 4, Norvegia – 2, Franța – 2, România – 1 și Belgia – 1.

Copiii au vârste cuprinse între o lună și 16 ani, iar aproximativ 10% dintre aceștia (17 copii), au avut nevoie de transplant hepatic. „A fost raportat cel puțin un deces”, comunică ANSP.

Copiii au avut simptome gastro-intestinale, inclusiv dureri abdominale, diaree, vomă și niveluri crescute de enzime hepatice. Majoritatea cazurilor au fost fără febră.

„Până în prezent, cauza exactă a hepatitei la acești copii rămâne necunoscută. Virușii obișnuiți care provoacă hepatita virală acută (virusurile hepatice A, B, C, D și E) nu au fost detectați în niciunul dintre aceste cazuri”, precizează cei de la Agenție.

De menționat că OMS nu a recomandat nicio restricție privind călătoriile și/sau comerțul cu țările în care sunt identificate aceste cazuri.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare