Un bărbat supranumit "Pacientul din Geneva" a devenit a șasea persoană care s-a vindecat de HIV în urma unui transplant de celule stem pentru tratarea cancerului. Cazul este unic - bărbatul a primit celule stem de la un donator care nu are o mutație rară care împiedică HIV să pătrundă în celule. Rezultatele urmăririi pacientului au fost prezentate în cadrul unui briefing pentru presă înaintea conferinței IAS 2023, scrie Life4me.plus, citând AIDSmap.
Bărbatul (vârsta în jur de 50 de ani, de rasă caucaziană) a fost supus unui transplant în iulie 2018, folosind celule stem de tip sălbatic fără mutația CCR5-delta32. El a întrerupt tratamentul antiretroviral (ART) în noiembrie 2021. La douăzeci de luni de la oprirea tratamentului, virusul este nedetectabil în organismul său. Absența HIV este confirmată și de testele ultrasensibile.
"Ceea ce mi s-a întâmplat este miraculos și magic. Acum ne putem concentra asupra viitorului", a declarat pacientul din Geneva într-un comunicat de presă.
Dr. Alexandra Calmy, de la Universitatea din Geneva, Elveția, a dezvăluit că toți markerii HIV ai pacientului au scăzut foarte rapid după transplantul de celule stem, până când au devenit nedetectabili în câteva luni. După întreruperea tratamentului și până în prezent, pacientul nu a avut o recidivă a virusului. Cu toate acestea, este necesară o monitorizare continuă și teste suplimentare pentru a confirma rezultatele.
Caz unic
Acest caz sugerează că utilizarea de celule stem cu mutația CCR5-delta-32 nu este o condiție prealabilă pentru obținerea unei remisiuni HIV pe termen lung. Dacă acest lucru este într-adevăr adevărat, va fi mai ușor să se găsească donatori potriviți pentru persoanele cu HIV și cancer care au nevoie de transplanturi. Ceea ce ar crește, probabil, numărul pacienților vindecați de HIV.
Cu toate acestea, experții avertizează că procedura este prea riscantă pentru persoanele care nu au tumori maligne care le pun viața în pericol și nu poate fi considerată un tratament universal pentru HIV. Dar experiența ar putea fi folosită de companiile farmaceutice care dezvoltă medicamente pentru tratarea funcțională a infecției cu HIV.
"Aceasta este o veste excelentă și știm că veștile despre un leac sunt întotdeauna de mare interes, dar rapoartele de caz sunt doar rapoarte de caz", a declarat președintele IAS și copreședintele conferinței, Dr. Sharon Levine.
Alte cazuri
În prezent, există 5 cazuri descrise cu succes de vindecare de HIV (medicii o numesc remisiune pe termen lung) în urma unui transplant de măduvă osoasă.
Primul a fost Timothy Ray Brown ("Pacientul din Berlin"), care a primit două transplanturi pentru a-și trata leucemia în 2006. La momentul decesului său (recidivă a cancerului), în septembrie 2020, el nu mai era infectat cu HIV de peste 13 ani.
Al doilea caz este cel al lui Adam Castillejo ("Pacientul din Londra"), care a primit măduvă osoasă de la un donator cu o dublă mutație CCR5-delta-32. El a întrerupt terapia în 2017, la 1,5 ani după transplant.
În 2022, a fost descris cazul unui "pacient din New York" care a primit un transplant folosind o combinație de celule din sânge de cordon ombilical cu mutația CCR5-delta-32 și celule stem adulte de la o rudă. Ea a întrerupt ART la 3 ani după transplant.
A urmat Paul Edmonds ("pacientul din City of Hope"). Acesta a primit transplantul în 2019, întrerupând tratamentul HIV 2 ani mai târziu. Paul Edmonds este considerat cel mai vârstnic pacient - avea 63 de ani în momentul transplantului său.
În februarie 2023, a fost prezentat un alt caz - Mark Franke ("Pacientul din Düsseldorf"). Acesta primise un transplant de celule stem de la un donator cu o dublă mutație CCR5-delta-32 cu mai bine de 10 ani în urmă și încetase să ia pastile pentru HIV cu aproximativ 5 ani în urmă.