img
Ce se întâmplă atunci când HIV devine o infracțiune penală? 12 Iulie 2023

Viața lui James s-a schimbat iremediabil în ziua în care numele, fotografia, adresa și locul de muncă i-au fost postate pe un site de știri, fiind acuzat că i-a transmis virusul HIV fostului său partener. Cazul a fost închis în 2018, dar vestea aceasta nu i-a adus prea multă ușurare. Life4me.plus relatează.

"Nu am cum să-mi reconstruiesc reputația... Viața mea a fost pusă în așteptare timp de cinci ani", a declarat James pentru podcastul EU Confidential In Focus.

Criminalizarea HIV a apărut aproape în momentul în care a început epidemia în SUA. La acea vreme, virusul era considerat o condamnare la moarte, dar progresele medicale au transformat ulterior HIV într-o boală cronică. Activiștii susțin că legile de astăzi se bazează pe informații depășite și pe atitudini discriminatorii.

Știința modernă a demonstrat că, dacă o persoană ia medicamente antiretrovirale împotriva HIV, cantitatea de virus din corpul său devine nedetectabilă, ceea ce face imposibilă transmiterea HIV.

Până în ziua de azi, multe țări continuă să incrimineze HIV într-o anumită măsură. Unele țări au legi specifice privind HIV, în timp ce altele folosesc legi generale (de exemplu, privind vătămarea corporală gravă). Unele țări urmăresc penal doar pentru transmiterea HIV, în timp ce altele urmăresc penal chiar dacă nu există transmitere.

Potrivit HIV Justice Network, o organizație neguvernamentală care luptă împotriva criminalizării HIV, aproape 700 de cazuri au fost aduse în fața instanțelor din întreaga lume între ianuarie 2019 și decembrie 2021. În Europa Centrală și de Vest, 21 de țări și-au aplicat legile generale la cazurile de HIV. Franța are cel mai mare număr de cazuri raportate din UE.

"Criminalizarea subminează practic tot ceea ce știm despre abordările eficiente ale sănătății publice în ceea ce privește HIV, inclusiv gândirea despre responsabilitatea comună pentru sănătatea sexuală și considerarea persoanelor care trăiesc cu HIV ca fiind o amenințare", a declarat Kat Smithson, director de comunicare și angajament la National AIDS Trust.

Smithson consideră că eforturile și succesele în domeniul sănătății publice trebuie să fie făcute pentru a sprijini oamenii și pentru a se asigura că aceștia își cunosc statutul HIV și au acces la tratament.

Documentul UNAIDS (Programul comun al Națiunilor Unite privind HIV/SIDA) afirmă că dreptul penal ar trebui aplicat doar în cazurile incredibil de rare de transmitere deliberată a HIV. Legile care incriminează transmiterea neintenționată sau cazurile în care transmiterea HIV nu a avut loc deloc subminează eforturile de prevenire a noilor cazuri de HIV și reprezintă un obstacol în calea eliminării SIDA ca amenințare la adresa sănătății publice până în 2030.

"Urmărirea penală a transmiterii HIV este expresia supremă a stigmatizării, este ca și cum ai spune că persoanele care trăiesc cu HIV ar trebui să fie tratate diferit. Oamenii își imaginează că cei prinși în cazuri de incriminare a HIV sunt răi", a declarat Edwin Bernard, director executiv al HIV Justice Network.

Potrivit UNAIDS, activiști precum Larry Kramer, Marsha Johnson și Zaki Ahmat și-au petrecut viața încercând să reducă stigmatizarea HIV, deoarece aceasta poate avea consecințe reale asupra sănătății - îngreunând accesul la serviciile HIV și reducând aderența la tratament.

Anul trecut, activiștii au organizat un protest în timpul deschiderii Conferinței internaționale privind SIDA. "Gata cu conferințele privind SIDA în țările care criminalizează HIV!"

Dar există cu siguranță evoluții pozitive în această direcție. Nu cu mult timp în urmă, Serviciul de urmărire penală al Coroanei din Anglia și Țara Galilor și-a actualizat orientările privind transmiterea sexuală intenționată sau imprudentă a HIV. Acesta prevede că, dacă o persoană urmează un tratament împotriva HIV și are o încărcătură virală nedetectabilă, aceasta nu poate transmite virusul.

Statul Tennessee a semnat o lege care elimină transmiterea HIV de pe lista infracțiunilor sexuale violente. Un stat mexican nu mai are o lege separată în codul său penal care să pedepsească transmiterea neintenționată a HIV și a altor boli cu transmitere sexuală. Zimbabwe a abrogat un articol care incrimina transmiterea HIV.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare