img
Ce se întâmplă cu medicamentele contra HIV în organism și pot fi periculoase dozele omise? 23 Iunie 2023

Terapia antiretrovirală (ART) a făcut din HIV o boală ușor de tratat. O persoană care trăiește cu HIV trebuie să ia medicamentele conform prescripțiilor pentru a ține virusul sub control complet și pentru a rămâne sănătoasă. Cu toate acestea, spre deosebire de vechile medicamente, care trebuiau să fie luate în fiecare zi la aceeași oră, noile medicamente sunt mai "avansate". Atunci când luați ART, trebuie să respectați programul de tratament, dar nu trebuie să vă faceți prea multe griji că nu luați pastila la timp, precizează Life4me.plus, citând Aidsmap.

Absorbție și eliminare

Majoritatea medicamentelor împotriva HIV urmează anumite căi de absorbție (modul în care organismul absoarbe medicamentul) și de eliminare (modul în care organismul elimină medicamentul).

Pastilele sunt de obicei absorbite în intestinul subțire și excretate prin ficat sau rinichi. Sănătatea acestor organe și genetica unei persoane pot afecta rata de absorbție și excreție.

Dozele recomandate de ART depășesc, de obicei, toate diferențele individuale.

Timpul de înjumătățire

Timpul de înjumătățire indică cât timp rămâne o substanță în organism. De exemplu, dacă un medicament are un timp de înjumătățire de 5 ore, este nevoie de 5 ore pentru ca organismul să reducă la jumătate concentrația medicamentului.

Majoritatea medicamentelor necesită până la 5 jumătăți de viață pentru a fi eliminate complet.

Concentrația minimă eficientă (MEK)

Un alt aspect important al antiretroviralelor este cât timp acestea rămân eficiente după ce au fost administrate. Fiecare medicament trebuie să atingă o anumită concentrație minimă eficientă la care protejează pe deplin împotriva virusului și minimizează riscul de rezistență.

Toate medicamentele împotriva HIV sunt concepute pentru a menține nivelurile cu mult peste MEK până la următoarea doză.

Bariera rezistenței

Acest termen este utilizat pentru a explica cât de repede poate deveni virusul rezistent la un anumit medicament dacă se omite o doză.

Multe dintre medicamentele mai noi au o barieră de rezistență mai mare decât medicamentele mai vechi.

Bariera de rezistență a unui medicament depinde de etapa din ciclul de viață al virusului pe care o blochează. Un medicament cu o barieră de rezistență ridicată va afecta capacitatea virusului de a se reproduce și capacitatea acestuia de a suferi mutații.

"Conceptul de iertare”

"Conceptul de iertare" ajută la înțelegerea modului strict în care trebuie respectat programul de medicație. Administrarea unui medicament mai parcimonios (a cărui MEK scade mult după momentul următoarei doze) minimizează probabilitatea apariției unor consecințe nedorite, cum ar fi niveluri scăzute de medicament, rezistență și ineficiența tratamentului.

Medicamentele HIV mai noi sunt, în general, mai blânde decât medicamentele mai vechi, astfel încât o singură doză omisă este rareori cauza eșecului tratamentului. Cu toate acestea, omisiunile multiple pot crește semnificativ riscul.

Singura excepție în acest caz sunt medicamentele injectabile cu acțiune îndelungată. Intervalele de dozare foarte lungi ale acestora (de la câteva săptămâni la luni) fac ca o doză omisă să fie periculoasă și riscantă.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare