Evaluarea disponibilității testelor de monitorizare a tratamentului HIV este un aspect esențial în contextul celui de-al treilea indicator al cascadei de tratament (procentul de persoane cu încărcătură virală nedetectabilă dintre cele care primesc tratament ARV).
În Republica Moldova, acest indicator se apropie de un procent impresionant de 90 la sută, ceea ce indică rezultate semnificative în domeniul HIV. Cu toate acestea, trebuie atrasă atenția asupra câtorva tendințe interesante care pot afecta eficacitatea tratamentului și disponibilitatea testării. Ținând cont de analiza recentă a achizițiilor de sisteme de testare pentru monitorizarea tratamentului HIV în Republica Moldova pentru 2021-2022, putem prezenta următoarele concluzii:
Creșterea numărului de pacienți aflați în tratament ARV
Conform ultimelor date, numărul de persoane înrolate în tratamentul ARV în Republica Moldova este în creștere rapidă (în prezent peste 7900 de persoane). Acest lucru atestă, în mod evident, calitatea înaltă a activităților de combatere a HIV în țară și accesibilitatea îmbunătățită a tratamentului pentru populație.
Dinamica prețurilor pentru sistemele de testare
În general, prețurile pentru kiturile de testare în țară pentru 2021-22 au rămas stabile, ceea ce reprezintă o tendință favorabilă. Cu toate acestea, datele rafinate arată o dinamică interesantă a costului testelor specifice. De exemplu, prețul FACSCount a scăzut de la 11,5 USD la 10,1 USD în cadrul achizițiilor publice, ceea ce reprezintă o scădere de 12,18%. În timp ce prețul testului Xpert HIV1 a crescut de la 19,4 USD la 20,2 USD, ceea ce reprezintă o creștere de 4,14%.
Testarea rezistenței la medicamente
Strategia HIV include, de asemenea, testarea periodică a rezistenței la medicamente. La moment, din păcate, în Moldova nu sunt procurate sisteme de testare pentru testarea rezistenței la medicamente a HIV. Cu toate acestea, un proiect pilot privind testarea rezistenței la medicamente este deja inclus în propunerea Fondului Global pentru 2024-2026.
Optimizarea costurilor în domeniul asistenței medicale
O analiză generală a prețurilor kiturilor de testare în Moldova arată că acestea sunt apropiate de media regională. Acestea sunt comparabile cu prețurile din Kârgâzstan, mai mari decât prețurile din Belarus și semnificativ mai mici decât prețurile din Kazahstan și Rusia.
Care este concluzia?
Pe baza studiului, este clar că o analiză generală a prețurilor sistemelor de testare, în special atunci când sunt implicate achiziții publice, poate contribui la optimizarea costurilor și la asigurarea unei utilizări mai eficiente a resurselor în sectorul sănătății.