img
Grija pentru sănătate: Tendințe pozitive în diagnosticarea HIV în Moldova 21 Noiembrie 2023

Asociația Obștească "Inițiativa Pozitivă" și "Coaliția pentru Dreptul la Sănătate" au prezentat rezultatele analizei privind achiziția de teste rapide pentru diagnosticarea HIV în Republica Moldova pentru anii 2021-2022.

Principalele constatări și tendințe pozitive:

  1. Creșterea numărului de teste: În 2022, numărul de teste HIV efectuate în Republica Moldova a crescut cu 38% față de 2021, ajungând la 307.995. Acest lucru indică o acoperire largă a testării și o sensibilizare sporită cu privire la boală;
  2. Achiziționarea eficientă: Studiul a constatat că țara nu numai că a crescut numărul de teste la HIV achiziționate, dar a obținut și o reducere cu 24% a prețului acestora. Acest lucru poate indica succesul intervențiilor care vizează creșterea disponibilității testelor, precum și posibile îmbunătățiri în ceea ce privește eficiența sistemului de achiziții și distribuție;
  3. Economii de resurse: Reducerea prețurilor testelor este, de asemenea, însoțită de o reducere a costului total al programelor de testare, ceea ce indică o optimizare reușită a resurselor în sistemul de sănătate.

Aceste rezultate evidențiază dinamica pozitivă a răspunsului la HIV în Moldova. Considerăm că creșterea numărului de teste, scăderea prețurilor și optimizarea cu succes a resurselor creează condiții favorabile pentru creșterea gradului de conștientizare a statutului HIV în rândul populației.


Publicația a fost pregătită de O.A. "Inițiativa Pozitivă" în cadrul Proiectului regional "Sustenabilitatea serviciilor pentru populațiile cheie în regiunea Europei de Est și Asiei Centrale" (SoS_proiect 2.0), implementat de un consorțiu de organizații condus de Alianța pentru Sănătate Publică în parteneriat cu BO "100% Viață", cu sprijinul financiar al Fondului Global.

Mulțumiri speciale pentru sprijinul acordat de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova și Programul național de prevenire și control al HIV/SIDA și ITS.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare