img
Decriminalizarea HIV: reducerea stigmatizării și îmbunătățirea sănătății publice în Moldova 22 Аugust 2023

Problemele legate de incriminarea infecției intenționate cu HIV au fost întotdeauna controversate și au dus adesea la discuții în diferite țări. Republica Moldova, urmând tendințele globale și dovezile științifice, a început, de asemenea, să ia în considerare posibilitatea dezincriminării HIV în codul penal.

Potrivit ultimelor știri, Moldova discută în mod activ posibilitatea de a elimina din Codul său penal articolul privind incriminarea infecției intenționate cu HIV. În spatele acestei inițiative se află Victoria Roșca-Bot, o avocată care reprezintă interesele asociației obștești Inițiativa Pozitivă. Proiectul ei de amendamente este deja examinat de guvern, iar prima audiere a avut loc în parlament.

Argumentul principal pentru dezincriminarea HIV este că, în realitatea de astăzi, HIV este o boală cronică. Terapia antiretrovirală (ART) le permite persoanelor cu HIV să ducă o viață deplină, să rămână sănătoase, să dea naștere unor copii sănătoși și să nu transmită virusul altora. Includerea HIV în codul penal este considerată nu numai inutilă, ci și dăunătoare, deoarece sprijină stigmatizarea și discriminarea în societate. Cei care se opun incriminării infecției cu HIV susțin că astfel de măsuri îi sperie și mai mult pe oameni - aceștia se tem să se testeze și să se trateze, ceea ce, la rândul lor, duce la răspândirea infecției.

Medicii și experții în HIV susțin, de asemenea, ideea de dezincriminare. Yuri Klimashevsky, un medic cu experiență, cu peste 20 de ani de practică, și-a exprimat opinia într-un interviu video. El a subliniat că incriminarea infecției cu HIV ar putea duce la intimidarea celor care au nevoie de ajutor și ar afecta negativ sănătatea publică a țării.


Potrivit statisticilor, în anul 2021, în Republica Moldova existau aproximativ 10,5 mii de persoane care trăiesc cu HIV. Mai mult de 9 mii dintre acestea se aflau sub supraveghere medicală. Din 1987 până în 2021, peste 4,6 mii de persoane au murit din cauza HIV în țară. Virusul a fost transmis în principal prin transmitere heterosexuală (peste 90% din cazuri) și de la mamă la copil (2,4% din cazuri). Consumul de droguri a fost un factor în 3% din cazuri.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare