La 13 iunie a avut loc o întâlnire de lucru între reprezentanții Inițiativei Pozitive și Caritas Austria la Comunitatea Terapeutică "Inițiativa Pozitivă" (CT).
În cadrul întâlnirii au fost discutate aspecte legate de implementarea grantului actual "Asistență de urgență pentru refugiații ucraineni în Moldova", finanțat de Caritas Österreich și Nachbar in Not, precum și cooperarea pentru anii 2023-2024.
Este îmbucurător să constatăm că atât proiectul în curs de implementare, cât și obiectivele pentru perioada viitoare sunt acceptate cu entuziasm de ambele părți.
Raphael Thurn-Valsassina, manager de program al Caritas Austria în Moldova, despre activitatea în Moldova, cooperarea cu Inițiativa Pozitivă și vizita la CT:
Care este misiunea Caritas Austria și ce faceți pentru a o îndeplini?
Caritas Austria, împreună cu părțile interesate și cu organizațiile noastre partenere, urmărește să reducă sărăcia în cazul persoanelor aflate în situații vulnerabile. Astfel, ne concentrăm pe securitatea alimentară, pe egalitatea de șanse pentru copii și tineri, precum și pe ajutorul umanitar.
Avem o abordare participativă și de colaborare în activitatea noastră, cu persoanele aflate în nevoie și cu partenerii noștri, lucrând cât mai mult posibil la nivel local.
Are Caritas planuri de a lucra în Moldova în viitorul apropiat? Dacă da, ce include?
Caritas Austria a lucrat în Moldova în ultimii 20 de ani și intenționează să continue activitățile sale. Punând accentul pe copii și tineri, pe educație, formare profesională și ocuparea forței de muncă, precum și pe explorarea ideilor inovatoare în domeniul întreprinderilor sociale și al sustenabilității mediului, dorim să sprijinim Moldova și oamenii săi pe calea către o schimbare pozitivă de durată.
Pe măsură ce continuăm să sprijinim refugiații din Ucraina, vom continua să punem în aplicare proiectele noastre comunitare în curs de desfășurare, mai ales având în vedere prețurile în creștere ale alimentelor și ale altor produse de bază, precum și criza energetică iminentă.
Eficiența noastră este esențială pentru noi, așa că opiniile partenerilor noștri sunt foarte importante pentru noi. Și, deși colaborarea noastră cu dumneavoastră a fost de scurtă durată, poate că ați observat deja puncte forte sau puncte slabe în noi sau în munca noastră, în parteneriatul nostru?
Suntem incredibil de impresionați de activitatea Inițiativei Pozitive și de proiectele și ideile dumneavoastră inovatoare. În special utilizarea tehnologiei moderne în monitorizare și evaluare este exemplară și depășește toate standardele și așteptările noastre!
Apreciem, de asemenea, modul de gândire al organizației - faptul că activitatea dumneavoastră se concentrează pe durabilitate și pe durabilitatea pe termen lung. Inclusiv dorința de a instrui și de a sprijini persoanele cu care lucrați pentru a obține o mai mare eficiență. Ne străduim să sprijinim această schimbare pe termen lung, durabilă și de durată.
Cum vă evaluați activitatea actuală cu refugiații? Totul decurge conform planului?
Caritas Austria nu implementează direct proiecte, dar oferă sprijin financiar organizațiilor locale din Moldova.
Partenerii noștri, printre care și Inițiativa Pozitivă, s-au dovedit a fi de încredere și rezilienți în aceste vremuri dificile. În primele săptămâni ale crizei, Caritas Austria a putut susține financiar numeroase proiecte de asistență de urgență pentru refugiații ucraineni din Moldova, care au fost implementate datorită muncii asidue a partenerilor noștri. Aceștia au lucrat zi și noapte, în weekend și în zilele de sărbătoare, pentru a ajuta refugiații ucraineni, continuând în același timp să își implementeze proiectele în curs. Am fost incredibil de impresionați de munca lor din ultimele luni.
Puteți să ne spuneți cum ați decis să mergeți dincolo de finanțarea obișnuită? Nu am mai întâlnit până acum donatori care să abordeze munca în acest mod. Adică, nu pentru a da oamenilor pește, ca să spunem așa, ci pentru a întinde firul de pescuit, oferind astfel mai mulți oameni și pentru o perioadă mai lungă de timp? În acest caz, cumpărați vaci, dați oamenilor lapte, brânză de vaci, locuri de muncă? Cum a apărut o astfel de idee, ce a determinat o astfel de acțiune?
În ultimele luni, austriecii au donat o sumă incredibilă de bani pentru a sprijini Ucraina și țările învecinate prin intermediul unei inițiative numite "Vecinii în nevoie". Caritas Austria folosește aceste donații pentru a sprijini partenerii locali în activitățile lor.
În activitatea noastră urmărim o abordare incluzivă și colaborativă, ceea ce înseamnă că dorim să consolidăm capacitatea partenerilor noștri și să îi ajutăm să își realizeze ideile și proiectele. Urmăm principiul subsidiarității, adică lucrăm cât mai mult posibil la nivel local și doar în măsura în care este necesar la nivel internațional. Considerăm că întărirea societății civile și a organizațiilor locale asigură durabilitatea. Astfel, căutăm un parteneriat pe termen lung, bazat pe obiective și valori comune.
Aveți planuri de cooperare viitoare cu Inițiativa Pozitivă și de lucru în Moldova?
Caritas Austria va rămâne în Moldova chiar și după ce criza va fi rezolvată. Intenționăm să ne continuăm activitatea actuală cu copiii și tinerii, dar dorim, de asemenea, să urmărim oportunități noi și inovatoare, cum ar fi sprijinirea afacerilor sociale, a proiectelor axate pe durabilitatea mediului sau pe utilizarea tehnologiilor digitale. Ne interesează să ne consolidăm partenerii locali, dar vedem și cât de mult mai avem de învățat de la ei.
În ceea ce privește Inițiativa pozitivă, așteptăm cu nerăbdare să ne extindem și să ne consolidăm parteneriatul prin dezvoltarea de proiecte inovatoare împreună.
Și, bineînțeles, spuneți-ne ce impresii ați avut despre vizita dumneavoastră în Comunitatea Terapeutică (CT).
Vizitarea fermei de la CT a fost foarte distractivă pentru noi. Ideea și modul în care o aduci la viață este incredibil de inspirat! Vă mulțumim foarte mult pentru că ne-ați prezentat și ne-ați explicat procesele din spatele afacerii dvs. sociale. Locul pe care l-ați creat, modul în care l-ați integrat în comunitatea locală și modul în care nu numai că îi sprijiniți pe oameni, dar le oferiți și noi abilități pe care le pot folosi în viitor este foarte inspirat.
În altă ordine de idei, a fost foarte interesant să învățăm despre viața prepelițelor. Apropo, așteptăm cu nerăbdare următoarea noastră vizită pentru a gusta înghețata produsă de dumneavoastră.
Ruslan Poverga, director general al A.O. “Inițiativa Pozitivă”:
"Pentru un proiect care are ca scop ajutorarea refugiaților, și de multe ori pentru alte proiecte, este foarte important un răspuns rapid la situație, precum și capacitatea de a înțelege nevoile beneficiarilor, în acest caz refugiații, și de a răspunde în funcție de nevoile lor.
Parteneriatul nostru cu Caritas Austria este unul de înțelegere reciprocă și de orientare către client. Pentru Inițiativa Pozitivă, este foarte important ca un donator să ia în considerare opiniile unui partener care lucrează direct cu beneficiarii. Și ne bucurăm că o astfel de abordare este susținută în acest caz.
Toate activitățile cu refugiații din cadrul proiectului nostru, pe lângă faptul că sunt orientate către client, sunt flexibile și se bazează pe încrederea donatorului în ideile pe care le oferim. Deosebit de valoroasă este capacitatea Caritas Austria de a sprijini abordările inovatoare. Și, în special, cele care creează condițiile pentru durabilitatea serviciilor. După ce am primit fonduri, am putea cumpăra cârnați și să-i distribuim celor nevoiași sau să investim aceeași sumă în producția de cârnați. Astfel, să o distribuim și refugiaților, dar să creăm condiții pentru ca această practică să dureze, dar și să creăm locuri de muncă (ceea ce am făcut: avem refugiați care lucrează pentru noi). Și este foarte valoroasă!
În mod separat, aș dori să remarc faptul că experiența cooperării cu Caritas Austria a devenit baza pentru planuri viitoare, care sunt destul de ambițioase. Am găsit deja un teren comun pentru următorii ani 2023-2025."