img
Când am aflat diagnosticul, a trebuit să-mi liniștesc mama 24 Septembrie 2022

Eroul nostru de astăzi este Heller August Artemian din Chelyabinsk. Are 20 de ani, a aflat diagnosticul la 16 ani și de un an trăiește cu un statut deschis. August crede că, cu cât sunt mai multe fețe deschise, cu atât mai puțin stigmat va fi. Acesta este unul dintre motivele pentru care și-a dezvăluit statutul HIV. Rapoarte Life4me.plus

Povestea lui August este foarte interesantă și foarte mare, așa că o publicăm în două părți. Prima parte este despre prima etapă a vieții cu HIV - acceptarea diagnosticului, decizia de a-și descoperi statutul și descoperirea de sine.

- Activismul HIV și creativitatea sunt două domenii în care am nevoie să respir astăzi.

August, spune-ne, care a fost primul tău gând când ai aflat diagnosticul?

Primul meu gând... Când am aflat diagnosticul, aveam 16 ani și, conform legii, părinții mei trebuiau să fie alături de mine. Diagnosticul a fost făcut public în fața mamei mele. Și îmi dau seama acum că nu am trăit cu adevărat acel moment de șoc. Era ca și cum diagnosticul nu-mi fusese anunțat mie, ci mamei mele. M-am uitat la fața ei și primul meu gând a fost: "KAPE! Mamă, nu plânge!" În acel moment nu mă gândeam la mine, ci la ea și la starea ei. Mama plângea, iar eu stăteam acolo și o consolam. A fost mai mult un șoc pentru ea decât pentru mine, pentru că mi-am dat seama că voi lua pastilele și voi trăi și totul va fi bine. La acea vreme știam multe despre HIV, dar oricum am "luat-o" (râde). Aceasta este ironia situației.

De ce ați decis să vă dezvăluiți statutul HIV?

Trăiesc cu HIV de patru ani și chiar de curând, apropo, pe 17 iulie am avut, să spunem, o nouă viață. Exact patru ani cu HIV. Și exact de un an trăiesc cu fața deschisă și mă străduiesc să vorbesc deschis despre statutul meu HIV. Trăiesc cu o față închisă de trei ani și în acest timp au existat perioade ocazionale de acceptare și depresie. În cel de-al doilea an de viață cu HIV, am devenit teribil de deprimat.  Părinții mei erau la cabana de vară, prietenii lucrau sau își petreceau vacanța undeva, iar eu am rămas singură cu mine însămi. Într-una din acele zile, sentimentul a fost atât de copleșitor încât am scris chiar și un cântec. Și apoi viața a continuat. Am continuat să trăiesc și să mă deschid față de prieteni și cunoștințe noi. Nu le-am spus tuturor, bineînțeles, pentru că nu știam care va fi reacția lor sau cum mă voi simți eu. Frica de judecată este un lucru destul de puternic, din păcate. În cei trei ani am avut momente în care puteam fi amenințată, agresată. De exemplu, atunci când oamenii vin la tine într-un club și îți spun: "Bună. Știu că ai HIV." Și tu stai acolo și nu știi cum să te simți sau ce să faci în legătură cu asta. Și, de fapt, acestea au fost momentele care au pus multă presiune.

Am terminat clasa a IX-a și am trecut examenul de exmatriculare. Urma să mă duc la facultatea de muzică în vară. Am trecut examenele de admitere și am obținut note mari. Și apoi, la o săptămână după examenele de admitere, când părea că începe o nouă viață (și chiar a început), mi s-a spus că am fost diagnosticată cu virusul imunodeficienței umane. Desigur, acest lucru a fost foarte dificil pentru mine. Nu am știut cui să mă încredințez. Doar părinții mei și cei doi prieteni cei mai buni știau. Am încercat să nu vorbesc cu părinții mei despre asta, deoarece erau în stare de șoc. În acel moment, aveam mare nevoie de cineva căruia să-i pot spune despre diagnosticul meu și care să mă înțeleagă cu adevărat. Mi-a înțeles sentimentele. Acea persoană era colegul meu de clasă. I-am spus totul. Dar, din nefericire, a sfârșit prin a spune întregului grup despre diagnosticul meu. Știi... ea a spus cuiva, ei au spus altcuiva, și în final, toată lumea a aflat. Am avut un grup grozav. Am aflat mai târziu că unii au pus întrebări de genul: "Este în regulă să bei apă din aceeași sticlă cu el?".  Dar, în general, nu am observat nici un pic de discriminare împotriva mea și nimeni nu a dat vreun indiciu.

La un moment dat m-am îndrăgostit. A fost al treilea an de viață cu HIV. Cu câteva zile înainte de ziua mea de naștere, acest bărbat mă sună și începe să-mi pună întrebări ridicole de genul: "Bună. Ce se întâmplă cu sănătatea ta?" Ei bine, am știut imediat că miroase a ceva dubios și că este ceva ce nu vreau să comentez. Am început o micro-investigație. Am fost foarte rănit și jignit când am ajuns la capăt. Am vrut să-i provoc aceeași durere persoanei care îmi descoperise secretul. Dar apoi aceste gânduri au dispărut. Mulți oameni au regretat și chiar s-au simțit vinovați pentru că știau că sunt infectat cu HIV, dar nu puteau vorbi cu mine despre asta și trebuiau să se prefacă că nu știu.

Revenind la întrebare... Eram la dacia, era la începutul lui iulie 2021. Era frumos noaptea - stelele, florile... Stăteam întinsă acolo, adormeam, și mi-a venit ideea: "Ce-ar fi să le spun tuturor? Ce se întâmplă în continuare?" Aceasta este ideea strălucită care mi-a venit în acea noapte. M-am gândit cum să o prezint publicului. Sunt încă genul de persoană căreia îi place totul atât de simbolic...

Și deodată mi-am amintit că am scris un cântec. M-am gândit: "De ce să nu-l înregistrăm și să-l punem pe internet? Și de ce să nu scriu o postare?" Și, literalmente, în decurs de o săptămână am făcut totul realitate.

Ce m-a determinat să mă deschid? În acel moment din viața mea, am întâlnit pe cineva cu care am putut să mă deschid și care m-a sprijinit foarte mult. Iar acest sprijin m-a motivat să mă deschid. Am înregistrat video un cântec în noaptea de 16 spre 17 iulie 2021. La ora stabilită pentru mine, am făcut un anunț în storis: "Așteptați știrile din această seară". Am postat cântecul. Toată lumea a început să placă sălbatic, am primit comentarii și like-uri amabile. Dar ei nu au înțeles sensul cântecului (zâmbește). Ei au înțeles sensul când, trei ore mai târziu, am postat o postare despre viața cu HIV. În acel moment am avut alături de mine oameni care m-au sprijinit și care mi-au dat putere să trec peste zi. Mi-a fost teamă de o reacție negativă, dar nu a fost deloc. Colegii de clasă, prietenii, cunoștințele, toți mi-au scris numai cuvinte de susținere. Mi-a scris un profesor universitar: "Te-ai descurcat bine! Acesta este un lucru foarte puternic și corect!"

De ce m-am hotărât să-mi deschid fața? Nu vreau să sprijin discriminarea persoanelor care trăiesc cu HIV. Știți, exista întotdeauna acel moment neplăcut în conversații când, de exemplu, te afli într-o companie cu cunoștințe și cineva spune despre un al treilea personaj: "Oh, deci e cam vicar!". Și tu stai acolo cu ei și te gândești: "Da, e vicios. O văd în ochii tăi." Și este o situație atât de ciudată când trebuie să ții ceva în tine, iar mie nu-mi plac secretele. Ocupă o mulțime de resurse interne și există întotdeauna această teamă: "Dacă află? Ce vor spune?" Și m-am gândit: "La naiba cu ei. Pentru ce am nevoie de ea? De ce să nu mă gândesc la ceea ce gândesc și consider?". Așa m-am hotărât să scriu o postare despre faptul că am HIV. Postul a primit destul de multă publicitate și acoperire în Chelyabinsk. Printre cei cărora le-a plăcut se numără cei care au studiat cu mine la școală și care m-au văzut o dată sau de două ori în viața lor. Postarea mea a fost repostată ca semn de susținere.

Am decis, de asemenea, să-mi deschid fața pentru că am vrut să mă simt mai bine în pielea mea și să rup cercul ipocriziei. Când se discută în fața ta despre statutul HIV al cuiva și tu stai acolo și nu poți spune nimic... Știi, Oles, există un sentiment de neputință... Și nu-mi plac astfel de stări. Îmi place să mă simt puternică și independentă.

V-ați confruntat cu discriminare pe baza statutului HIV?

Odată am fost discriminat de personalul medical. Odată am venit pentru vaccinare și am indicat pe formular că sunt seropozitiv. Intru în sală, asistenta se uită la mine și mă întreabă: "19 ani și ești deja seropozitiv?". Și mă uit la ea și spun: "Da, și? Aveți vreo problemă?" Mi-am "deschis fața" și am devenit mai încrezător în a răspunde unor astfel de oameni. Am început să dau dovadă de curaj și putere în afirmarea drepturilor mele.

Neputința pe care o simțisem cu doi ani mai devreme. Trăiam atunci cu fața închisă. La biroul de înrolare se aflau două astfel de bunici "sovietice", care erau aparent resemnate cu viața și nu se putea ajunge la ele. Prima dată când am fost acolo, au fost surprinși de diagnosticul meu. Existau camere conectate printr-un pasaj comun și aceste femei au început să spună "B23" foarte tare. Și chiar dacă alții nu știu ce înseamnă B23, eu am fost dezgustată. M-am gândit: "Ești nebun?!" Dar asta nu a fost tot, și ar fi bine să continue să strige B23. Când am venit pentru al doilea control medical, s-au uitat la carnetul meu și au început să strige în tot biroul de înrolare militară de pe strada Ivanovskaia: "Are HIV! Aah, tu ești cel cu HIV? Uite, are HIV!" Stau acolo și spun: "Ce faci? Cum te simți acum? Ești bine?". Situația m-a aruncat în șoc. M-am simțit atât de inconfortabil încât nu am putut să mă apăr. M-am bucurat foarte mult când totul s-a terminat și nu a mai trebuit să mă duc acolo. Dacă ar fi să mă întorc acolo acum, le-aș face o verificare.

A existat și hărțuire pe internet. Nu prea mult, dar uneori primeam mesaje de genul: "Oh, ești vicar" sau "Ugh, când ai luat asta". M-am simțit jignită să citesc astfel de lucruri, dar nu pentru că am HIV, ci din cauza sensului ascuns în aceste fraze... "Ew, ești urât. Ew, ești un rahat. Nu meriți să trăiești, eu sunt mai bun decât tine." La asta se referă cei care scriu "Ew, ești vicar".

A mai existat o situație neplăcută. O cunoștință de-a mea, la care am fost odată pentru o manichiură, m-a sunat la o lună după ce a fost publicată postarea și a început să țipe în telefon: "Cum îndrăznești să vii la mine pentru o manichiură! De ce nu mi-ai spus?! A trebuit să-mi sterilizez uneltele într-un mod special!". Am început să răspund calm că nu era în pericol, am început să explic totul. Dar nu voia să asculte nimic în acel moment. Și, de fapt, reacția ei a fost de înțeles - se temea pentru viața ei și a celor dragi. Am ajuns să țipăm unul la celălalt. E în regulă acum. Încă mai comunicăm, o vizitez uneori, beau ceai din cănile ei și nici măcar nu le stropește cu apă clocotită. Și în acea conversație, m-a întrebat: "Ai fost la mine acasă și ai băut din cănile mele! Cum ar trebui să mă ocup de vase după tine?".

Au fost incidente izolate de acest gen.

Spune-mi, cu ce te ocupi?

După ce mi-am descoperit statutul HIV, directorul unui ONG din Chelyabinsk m-a contactat și mi-a oferit un loc de muncă. La început am fost speriat, nu înțelegeam ce va trebui să fac, dar apoi am intrat pe teren. Am început să lucrez ca voluntar, iar acum sunt consilier de la egal la egal. De asemenea, mă ocup de testarea HIV și de consilierea pre- și post-test. Pe cei care sunt depistați pozitiv, îi însoțesc la Centrul SIDA. Chiar astăzi am îndrumat o astfel de persoană prin "coridorul verde", am reușit să o pun pe o terapie bună și să îi fac un test de sarcină virală. De asemenea, îmi place să lucrez cu copiii. Am fost recent la un raliu pentru copii de la Fundația Svetlana Izambaeva, prima dată când am fost ghid. A fost minunat!

În general, am absolvit o facultate de muzică cu o diplomă în canto pop și o calificare de artist, profesor și lider de grup pop. Acum mă angajez ca antrenor vocal la un studio pentru copii. Nu știu, poate că, imediat ce vor afla că sunt seropozitiv, mă vor concedia. Dar știu deja cum să lupt pentru drepturile mele. Oricum, mă întreb cum va decurge totul. De asemenea, sunt implicată în activitatea de creație - scriu muzică, cântece, iar acum le înregistrez treptat. Planul este să lansez un album de muzică și să încep să-mi promovez arta. Este foarte important pentru mine.

De asemenea, merg la universitate. Vreau să mă formez ca psiholog pentru a mă înțelege mai bine pe mine și pe oameni și pentru a-i ajuta.

Activismul HIV și creativitatea sunt două domenii în care am nevoie să respir astăzi.

Povestea lui August continuă în numărul următor. Nu o ratați.
Autor: Olesya Dolgushina

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare