img
Dacă nu aș avea HIV, aș începe din nou să consum droguri 27 Аugust 2022

Povestea Kristinei Kataraga-Livaz, asistent social la Fundația publică Revanche (Almaty, Kazahstan), demonstrează importanța acceptării de sine și a acceptării statutului de seropozitiv. De asemenea, importanța de a face primul pas pentru a scăpa de auto-stigma și de a privi spre viitor cu speranță.

Image Credits – Didar Kushamanov Majority World

Despre status

Am aflat despre statutul meu în ianuarie 2014, când am fost din nou în închisoare pentru consum de droguri. În subconștient, eram pregătită pentru asta, deoarece știam că aparțin unui grup de risc. Cu toate acestea, după ce am primit vestea, am fost oarecum deprimat.

Despre frică

Mi-a fost teamă de HIV. Dar cel mai mult îmi era teamă că fiica mea nu va înțelege, că mă va judeca și mă va respinge. Am petrecut o lună pregătindu-mă să-i spun. Primul pas este întotdeauna cel mai greu... Dar nu s-a dovedit a fi atât de înfricoșător. Am început să vorbesc și i-am povestit despre boala mea, iar ea mi-a spus: "Mamă, nu-ți face griji, oamenii cu HIV trăiesc mult timp. Principalul lucru este că depinde de tine. Avea 17 ani la acea vreme. Mi-a spus că existau multe informații despre HIV și că la colegiul ei se țineau cursuri pe această temă.

Despre terapie

Am început să iau tratamentul în septembrie 2014. La început am fost un pic nervos, dar am încercat să mă controlez. Am auzit despre centrul de sprijin Revanche din închisoare și am decis să caut ajutor acolo. Voi fi întotdeauna recunoscător acestui centru și personalului său pentru că m-au sprijinit în momentele dificile și m-au pus pe un val pozitiv. Sunt sub tratament de 8 ani și nu m-a împiedicat să-mi trăiesc viața.

Despre momentele dificile

Ieșirea din închisoare în uitare și începerea vieții mele cu o tabula rasa a fost probabil cel mai dificil moment din viața mea. În acel moment nu aveam unde să mă duc. Fiica mea a locuit cu bunicii paterni. O creșteau pe fiica mea, pentru că eu eram deseori închisă. M-am dus la mama bătrână a colegului meu de celulă. Mi-a oferit adăpost. În acel moment am luat decizia că nu voi mai lua niciodată droguri și că voi trăi cu o față cinstită, fără să-mi ascund statutul. De asemenea, mi-am făcut o promisiune fermă că nu mă voi mai întoarce niciodată în închisoare.

Astăzi nu mă preocupă în mod deosebit ce crede societatea despre mine sau cum mă tratează oamenii. Eu sunt cine sunt. Cred că viitorul este o prelungire a trecutului, pe care încerc să nu-l uit, ca să pot înțelege totul prin comparație, cât de rele pot fi lucrurile. În acest moment, cel mai important lucru pentru mine este să nu mă pierd.

Despre fericire

M-am căsătorit, iar această zi este unul dintre cele mai fericite momente din viața mea. Acum am o familie completă, fiica mea este atrasă de mine și am o relație bună cu soacra mea. În urmă cu câțiva ani nici nu aș fi putut visa la așa ceva. Că voi putea fi fericită și că voi putea ajuta, în calitate de asistent social la Revanche, alte persoane care trăiesc cu HIV, dând un exemplu. Cel mai interesant lucru este că m-am schimbat din cauza HIV. Dacă nu l-aș fi avut, probabil că aș fi început să consum din nou. Statutul mi-a dat un impuls și mă bucur că îl am.

Despre misiune

Aș dori să ajut persoanele încarcerate și să le dau speranța unui viitor mai bun. Persoanele seropozitive, persoanele care consumă droguri și persoanele care sunt eliberate din închisoare fără nimic și nu au unde să se ducă, pentru ele este cel mai greu să se integreze în societate după eliberare. Vreau să-i fac pe acești oameni să înțeleagă că totul în viață depinde de noi. Totul este în mâinile noastre - fie că este vorba de sănătate sau de libertate. Noi suntem creatorii vieții noastre.


PS. Pentru a reduce auto-stigmatizarea femeilor care trăiesc cu HIV și sunt afectate de HIV și pentru a schimba atitudinea societății față de aceste femei, în 2022, Parteneriatul AFEW (Kazahstan, Kârgâzstan, Olanda, Rusia, Ucraina) a început implementarea proiectului "Combaterea stigmatizării pentru a pune capăt HIV/SIDA în EECA", susținut în cadrul proiectului "Zeroing In: Ending the HIV Epidemic (EHE)"

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare