Cercetătorii au descoperit când persoanele seropozitive sunt cel mai bine protejate de efectele tuberculozei și care sunt factorii care pot crește probabilitatea de a muri chiar și după ce tratamentul a luat sfârșit. Descoperirile sunt publicate în revista BMC. Relatează Spid.center.
O echipă de oameni de știință a realizat un studiu în urma căruia a constatat că, chiar și după ce au terminat tratamentul împotriva tuberculozei, persoanele cu HIV pot avea un risc crescut de comorbidități și de deces. Mai ales în primii doi ani de la încheierea tratamentului. Cei care au luat ART în mod regulat și pentru o perioadă lungă de timp au avut cel mai mic risc.
În total, 111 voluntari au luat parte la experiment. Vârsta medie a fost de 36 de ani, 51% erau bărbați, iar numărul mediu de CD4 a fost de 235 de celule. Cercetătorii i-au urmărit pe toți participanții la experiment timp de cinci ani după ce au terminat tratamentul împotriva tuberculozei.
În toată această perioadă, 14% dintre participanți au abandonat, 19% au fost externați și 6% au murit. Principalii factori de risc pentru deces au fost un număr scăzut de celule CD4 (sub 200) și un istoric de episoade multiple de tuberculoză. Un indice de masă corporală scăzut și vârsta au jucat, de asemenea, un rol - pacienții cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani au fost mai vulnerabili.
Cercetătorii au concluzionat că cea mai mare rată de supraviețuire a fost înregistrată la pacienții care luau în mod regulat terapie antiretrovirală. În același timp, persoanele cu HIV în stadiu avansat și cu tuberculoză recurentă au fost cele mai expuse riscului. În primii doi ani de la încheierea tratamentului au avut loc cele mai multe decese.
Anterior, s-a raportat că oamenii de știință au dezvoltat o terapie pentru a scăpa de tuberculoză pe termen scurt. Aceasta se bazează pe o anumită enzimă: inhibarea acesteia poate ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva infecției. Studiul a arătat că o persoană nu ar avea nevoie de cantități mari de antibiotice, iar boala ar putea dispărea pentru totdeauna. Lucrarea oamenilor de știință este publicată în revista JCI Insight.