img
Generice și lupta cu brevetele: cum a devenit India una din principalele țări pe piața farmaceutică 19 Аprilie 2023

India a înregistrat o creștere extraordinară în industria farmaceutică, ajungând la o cotă de piață globală de 13%. Această creștere impresionantă este rezultatul unei serii de măsuri legislative și economice prudente și al unor acțiuni întreprinse la timp", relatează Asian Lite.

Politicile bine concepute ale guvernului și ale sectorului farmaceutic din India pentru a oferi medicamente de calitate la prețuri rezonabile au permis țării să ocupe un rol de lider pe piața mondială. India este un furnizor global de medicamente generice pentru peste 200 de țări.

În plus, India a devenit recent cel mai mare producător de vaccinuri din lume. Țara reprezintă 60% din oferta globală de vaccinuri. Institutul Indian Serum produce 1,5 miliarde de vaccinuri pe an împotriva poliomielitei, difteriei, rujeolei, oreionului și rubeolei, care sunt utilizate în programele de imunizare din 170 de țări.

Potrivit raportului McKinsey, numărul mare de jucători locali care produc medicamente generice de marcă, împreună cu prețurile mai mici, au oferit industriei farmaceutice indiene o oportunitate unică de creștere.

Creșterea industriei farmaceutice din India este cu siguranță extraordinară. Ea este rezultatul unei serii de măsuri legislative și economice.

Aceasta a început cu "Legea privind brevetele" din 1970, care a determinat dezvoltatorii și producătorii să introducă mai degrabă brevete de proces decât brevete de produs. Acest lucru a însemnat că brevetele s-au axat mai degrabă pe fabricație decât pe produse și a permis companiilor farmaceutice indiene să se dezvolte în trei moduri principale.

În primul rând, producătorii produceau medicamente fără a plăti redevențe exorbitante titularilor de brevete. În al doilea rând, legea a permis Indiei să își reducă dependența de medicamentele importate și să dezvolte o industrie farmaceutică indiană autosuficientă. În al treilea rând, industria farmaceutică indiană a prosperat prin dezvoltarea unor versiuni accesibile ale medicamentelor brevetate și a intrat treptat pe piața mondială ca furnizor de medicamente generice, susține Asian Lite.

După crearea OMC, India a semnat Acordul privind aspectele legate de comerț ale drepturilor de proprietate intelectuală (TRIPS) și și-a modificat normele privind brevetele. India a făcut mai multe modificări la legile sale privind brevetele, deoarece acordul prevedea brevete pentru invențiile de produse și procese farmaceutice. În ciuda schimbării de paradigmă, India făcuse până atunci progrese strălucite în ceea ce privește furnizarea de produse farmaceutice.

În 2020, când lumea s-a confruntat cu criza Covid-19, industria farmaceutică indiană a găsit o fereastră de oportunitate fără precedent. Prin combinarea extinderii ecosistemului de cercetare și dezvoltare cu politici favorabile, India a devenit un furnizor global important de vaccinuri.

India a oferit un miliard de unități de vaccinuri gratuite cetățenilor săi. Potrivit Asian Lite, India nu numai că și-a asumat rolul de actor internațional important, dar a oferit asistență medicală pentru COVID-19 în peste 150 de țări.

Aderând la motto-ul său "Vasudhaiva Kutumbakam" (în sanscrită pentru "World One Family"), India a lansat programul Vaccine Maitri în ianuarie 2021, livrând 72,3 milioane de doze de vaccin împotriva coronavirusului în peste 94 de țări până la sfârșitul anului 2021.

Pe lângă eficacitatea dovedită, multe țări au preferat, de asemenea, vaccinul indian datorită costului redus și capacității de a produce propriile exporturi pe scară largă. Acest lucru a fost deosebit de important pentru țările cu venituri mici care nu au putut concura cu țările mai bogate în ceea ce privește achiziționarea de vaccinuri în timpul crizei. Potrivit experților, industria farmaceutică indiană, mai mult decât oricare alta din lume, a învățat să răspundă la criză prin producerea rapidă și în termen scurt de medicamente de mare volum.

Este important de remarcat faptul că boom-ul din industria farmaceutică indiană nu este sporadic. Acesta continuă să înregistreze o creștere constantă chiar și în perioada post-pandemică.

Potrivit experților, odată cu creșterea colaborării dintre industrie și guvern, atenția producătorilor s-a îndreptat către alte boli, promovarea terapiilor celulare și politicile privind achizițiile internaționale și guvernamentale. De exemplu, investițiile străine directe (ISD) cumulate în sectorul farmaceutic au depășit 20 de miliarde de dolari în septembrie 2022.

Guvernul indian a extins recent sprijinul pentru companiile farmaceutice care utilizează scheme de stimulare legate de producție (PLI) pentru a le oferi siguranță prin extinderea capacității de producție internă pentru produse de mare valoare. Schemele PLI sunt destinate medicamentelor în vrac și producției farmaceutice și reprezintă împreună aproximativ 2,7 miliarde de dolari.  

Oficiul indian pentru brevete a respins recent cererea Johnson&Johnson de prelungire a brevetului pentru un medicament împotriva tuberculozei. Respingerea este importantă din două puncte de vedere. În primul rând, companiile farmaceutice indiene nu pot produce o versiune generică a acestui medicament împotriva tuberculozei, deoarece brevetul a expirat. În al doilea rând, decizia permite obținerea unei versiuni mai ieftine a medicamentului.

Poziția de interes public a Indiei cu privire la brevetele de medicamente este în opoziție cu cea a marilor companii farmaceutice din Occident, în special din SUA. Acestea din urmă încearcă să elimine diferite aspecte ale Legii indiene privind brevetele din anii 1970, considerându-le un obstacol în calea stabilirii monopolului și a urmăririi rentelor. În timp ce companiile farmaceutice americane se opun Formularului 27 din 1970 al IPA, experții consideră că sunt necesare informații despre funcționarea brevetului pentru a afla cât de mult succes a avut legea în promovarea inovației în domeniul sănătății publice.

În practica sa, India refuză să acorde brevete secundare și "evergreening" pentru modificări minore ale medicamentelor existente sau pentru noi utilizări ale medicamentelor existente și combinații de substanțe existente. Spre marea nemulțumire a Big Pharma, care își poziționează adesea interesele de monopol ca fiind norme internaționale acceptabile și continuă să facă presiuni asupra guvernului SUA pentru a acționa împotriva Indiei.

Potrivit lui Brook Baker, profesor la Northeastern US University, legislația indiană în materie de brevete se concentrează pe echilibrarea intereselor producătorului și ale consumatorului. Acesta a acuzat adesea marile companii farmaceutice americane de a face lobby împotriva Indiei prin "campaniile lor de dezinformare", în care India a fost acuzată de discriminare împotriva producătorilor americani.

Contrar propagandei, potrivit profesorului Baker, politica indiană în materie de brevete este în conformitate atât cu legislația internă, cât și cu normele internaționale stabilite prin TRIPS. Este interesant faptul că industria farmaceutică din India funcționează după un model de autosuficiență, asigurându-se că cererea de medicamente corespunde ofertei. În comparație, India este interesată în promovarea producției de medicamente generice.

În prezent, pentru a se asigura că oferta corespunde cererii de medicamente generice, guvernul indian a înființat PM Bhartiya Janaushadhi Pariyojana (PMBJP), în cadrul căreia Janaudhadi kendras (magazine) vând medicamente generice la prețuri accesibile pentru mase. Până la sfârșitul anului 2022, mai mult de 8 500 de kendras funcționau în întreaga țară.

Pe lângă faptul că reduc costurile personale ale oamenilor, aceste magazine de medicamente contribuie la creșterea gradului de conștientizare a medicamentelor generice, extinzând astfel piața pentru producători și oferind locuri de muncă pentru antreprenorii kendr.

La estimarea actuală de 50 de miliarde de dolari, se așteaptă ca politicile guvernamentale favorabile și o expansiune viguroasă a cercetării și dezvoltării în sectorul farmaceutic să ducă la o creștere susținută nu numai în volum, ci și în valoare.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare