img
Medicamentele mai accesibile și mai ieftine. Noua strategie a Patent Pool 15 Februarie 2023

Pool-ul de brevete pentru medicamente a publicat o nouă strategie pentru perioada 2023-2025, care vizează reducerea inegalităților în ceea ce privește accesul la medicamente, făcând medicamentele mai accesibile și mai accesibile în țările cu venituri mici și mijlocii și promovând dezvoltarea de medicamente esențiale pentru cei mai vulnerabili. De asemenea, are ca scop sprijinirea dezvoltării unei capacități de producție durabile în țările CSI. Itpc-eeca.org raportează.

Adulții și copiii suferă și mor din cauza unor boli tratabile, deoarece jumătate din populația din țările cu venituri mici nu are încă acces la medicamente esențiale și la asistență medicală, iar milioane de oameni se confruntă cu costuri de sănătate catastrofale care îi împing în sărăcie, potrivit unui comunicat de presă al Patent Pool.

În cadrul noii strategii, Pool-ul de brevete intenționează să se bazeze pe expansiunea recentă în domenii precum bolile infecțioase, sănătatea maternă, vaccinurile cu ARNm și produsele biologice. De asemenea, organizația intenționează să învețe din activitățile sale actuale pentru a-și consolida poziția în arhitectura globală a sănătății și pentru a-și spori influența. Noua strategie prevede 10 noi licențe, 5 noi dezvoltări de produse și 10 sprijin pentru transferul de tehnologie.

Приоритетные направления работы

Organismele publice sprijină scopurile și obiectivele ambițioase ale Pool-ului de brevete și atrag atenția asupra echității accesului și asupra importanței furnizării de produse și servicii medicale pacienților din toate țările. Cu toate acestea, este important de remarcat faptul că toate strategiile și acordurile anterioare pe care le-a încheiat Pool-ul de brevete au fost însoțite de comunicate de presă de profil înalt privind extinderea accesului. În ceea ce o privește, Coaliția pentru pregătirea pentru tratament consideră că acordurile privind fondul de brevete pentru dolutegravir și alte medicamente au avut un număr suficient de lacune în ceea ce privește regiunea EECA. Un număr mare de reprezentanți ai ONG-urilor au criticat aceste acorduri din cauza reprezentării insuficiente a țărilor.

Denis Godlewski, coordonatorul regional al Coaliției pentru pregătirea pentru tratament, a declarat:

"Suntem din ce în ce mai înclinați să credem că, dacă alte acorduri de licență voluntară vor fi negociate în aceiași termeni ca și cel privind dolutegravirul, de exemplu, pericolele acestor termeni vor depăși cu mult potențialele beneficii pe care le pot aduce. Ne așteptăm ca Pool-ul de brevete să fie mai principial în negocierile sale cu companiile farmaceutice atunci când încheie licențe și să apere mai ferm drepturile pacienților."


Serghei Golovin, expert în proprietate intelectuală și acces la medicamente, afirmă:

"Din nefericire, suntem nevoiți să constatăm că termenii ultimelor acorduri privind fondul comun de brevete nu permit accesul deplin la medicamente pentru toți cei care au nevoie. Acest lucru este valabil atât în termeni generali (de exemplu, au început să apară clauze închise în acorduri), cât și în ceea ce privește acoperirea regională.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare