img
Societatea civilă solicită renunțarea la brevetul secundar pentru bedaquilină 17 Ianuarie 2023

44 de organizații comunitare au semnat o scrisoare deschisă către Johnson & Johnson, cerând măsuri urgente pentru a îmbunătăți accesul la schemele de tratament pe bază de bedaquilină și pentru a atinge obiectivele campaniei de 1/4/6×24. Comunică Itpc-eeca.org

Campania 1/4/6×24 are ca scop introducerea unor regimuri scurte, eficiente și accesibile în programele publice de tratament al TB: o lună sau o dată pe săptămână pentru prevenirea TB, patru luni pentru TB sensibilă la medicamente și șase luni pentru TB rezistentă la medicamente până la sfârșitul anului 2024. Aceste regimuri, în special cele care conțin bedaquilină, au ca rezultat o vindecare mai rapidă cu cel mai mic set de evenimente adverse.

Bedaquilina este principalul medicament utilizat pentru tratarea tuberculozei rezistente la medicamente în regimurile BPaL (bedaquilină, pretomanidă, linezolid) și BPaLM (bedaquilină, pretomanidă, linezolid și moxifloxacină). Un raport recent publicat de Medici fără frontiere subliniază că bedaquilina, al cărei brevet este deținut de Johnson & Johnson, costă de trei ori mai mult - 270 de dolari pentru un tratament de șase luni, în timp ce prețul ar fi putut fi de 102 dolari.

Janssen, o filială a Johnson & Johnson, deține brevetul pentru bedaquilină de mai bine de un deceniu. Brevetul pentru compusul de bază principal expiră în iulie 2023, dar proprietarul companiei a decis să recurgă la așa-numitul mecanism de "brevet de veșnicie" prin depunerea unei cereri de brevet pentru sarea de fumarat. Astfel, în țările în care a fost acordat acest brevet, Johnson&Johnson și-a prelungit monopolul asupra medicamentului până în 2027, împiedicând astfel intrarea pe piață a furnizorilor alternativi și blocând accesul la medicament.

ONG-urile solicită companiei Johnson&Johnson să se angajeze să retragă brevetele secundare și cererile de brevete secundare deja acordate pentru bedaquilină și să nu împiedice intrarea pe piață a medicamentelor generice, pentru a asigura un acces mai mare la tratamentul tuberculozei MDR și XDR-TB în scopuri de sănătate publică. Această obligație ar trebui să se aplice acelor țări în care cererile secundare și brevetele sunt contestate în prezent: Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova, Ucraina, India, Brazilia, Thailanda și Vietnam. De asemenea, activiștii cer ca Johnson&Johnson să anunțe public, înainte de Ziua Mondială de luptă împotriva tuberculozei (24 martie 2023), intenția de a revoca și de a nu mai utiliza brevetele sale pentru sarea de fumarat și alți derivați ai bedaquilinei. De asemenea, activiștii au sugerat companiei să organizeze o întâlnire cu organizațiile de pacienți.

Scrisoarea a fost trimisă lui Joaquin Duato, directorul general al companiei, cu o copie către Sartak Ranade, directorul general al Janssen India și Unnath P. Pandit, controlorul general al brevetelor, desenelor și mărcilor din India. Johnson&Johnson trebuie să trimită răspunsul până cel târziu la 31 ianuarie 2023.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare