img
1/4/6x24: Cum să-l învingem tuberculoză? 09 Noiembrie 2022

Săptămâna trecută, la Washington DC a avut loc un simpozion privind campania 1/4/6x24 împotriva tuberculozei (TB). Campania își propune să introducă în programele guvernamentale de tratament al tuberculozei regimuri scurte, eficiente și accesibile: una, patru sau șase luni - până la sfârșitul anului 2024. Itpc-eeca.org raportează

Numeroși participanți din diverse organizații și-au exprimat dorința de a participa activ la promovarea și punerea în aplicare a campaniei 1/4/6x24.

Dr. Teresa Kasaeva, director al Programului global de combatere a tuberculozei al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a luat cuvântul în cadrul simpozionului și a exprimat angajamentul OMS de a colabora activ cu statele membre pentru a facilita dialogul cu ministerele de sănătate, donatorii și alte părți interesate pentru a elimina barierele și a sprijini implementarea și monitorizarea noilor scheme de tratament și prevenire a tuberculozei.

Dr. Eliud Wandwalo, manager de program pentru tuberculoză în cadrul Fondului Global, a declarat că Fondul Global s-a angajat să lucreze îndeaproape cu țările pentru a asigura finanțarea pentru schemele 1/4/6 și să coordoneze parteneriatele cu alți donatori majori pentru a utiliza fondurile mai eficient.

Dr. Bern Nyang'wa, director medical al Centrului de Operațiuni din Amsterdam și cercetător principal al studiului TB-PRACTECAL, a declarat că Médecins Sans Frontières (MSF) va extinde accesul la regimurile 1/4/6 prin identificarea activă a cazurilor și extinderea regimurilor mai scurte pentru tratamentul preventiv al tuberculozei.

Două țări au devenit deja lideri 1/4/6×24: Georgia și-a actualizat orientările naționale pentru a include un regim 1/4/6 și a achiziționat medicamentele și instrumentele de diagnosticare necesare. Africa de Sud introduce regimuri de tratament de șase luni pentru tuberculoza rezistentă la medicamente, confirmându-și rolul de promotor timpuriu al bedaquilinei.

"Coaliția pentru Pregătirea pentru Tratament susține această campanie și, la rândul său, promovează disponibilitatea noilor scheme de tratament și prevenire a tuberculozei. În special, campania se asociază cu alte organizații din țările EECA pentru a elimina barierele impuse de brevete în calea accesului larg răspândit la bedaquilină, prin contestarea brevetelor și promovarea strategiilor de acordare a licențelor obligatorii.


Explicația campaniei 1/4/6x24:

1=Profilaxie împotriva tuberculozei timp de una sau trei luni cu izoniazidă și rifapentină (administrată zilnic timp de o lună sau o dată pe săptămână timp de trei luni).

4=Regimuri de tratament de patru luni pentru TB sensibilă la medicamente la adulți și adolescenți. Administrarea de izoniazidă, rifapentină, moxifloxacină și pirazinamidă în primele două luni și apoi izoniazidă, rifapentină și moxifloxacină timp de două luni. Pentru copiii cu tuberculoză neserioasă, 4 luni de izoniazidă, rifampicină cu pirazinamidă și, în unele cazuri, etambutol în primele două luni, urmate de izoniazidă și rifampicină timp de două luni.

6=Regimuri de tratament de șase luni pentru tuberculoza rezistentă la medicamente. Șase luni de bedaquilină, pretomanid, linezolid și moxifloxacină, în funcție de sensibilitatea la medicamente.

X24=până la sfârșitul anului 2024.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare