img
Țările din regiunea EECA s-ar putea confrunta cu o creștere de cazuri noi de HIV 28 Оctombrie 2022

La 27 octombrie, în Kazahstan, a fost lansat Raportul global "La risc" al UNAIDS pentru regiunea Europei de Est și Asiei Centrale (EECA). Experții au prezentat noi date privind punerea în aplicare a răspunsului global la HIV, precum și o nouă campanie "E timpul pentru egalitate!", care coincide cu Ziua Mondială de luptă împotriva SIDA.

Crizele globale, inclusiv pandemia Covid-19 și operațiunea militară din Ucraina, au exacerbat situația și au afectat răspunsul la HIV în Europa de Est și Asia Centrală. Obiectivul cheie de 95-95-95* până în 2025 este "în pericol", spun experții. Finanțarea este o preocupare majoră.

Începând cu 2021, 63% dintre persoanele care trăiesc cu HIV în regiunea EECA își cunoșteau statutul, 81% dintre acestea primeau ARV (51% din totalul persoanelor care trăiesc cu HIV) și 94% dintre cei care primeau tratament aveau o încărcătură virală suprimată (48% din totalul persoanelor care trăiesc cu HIV).

Potrivit experților, criza umanitară din Europa de Est și Asia Centrală ar putea avea un impact negativ asupra "câștigurilor obținute cu greu" în răspunsul la HIV. Sunt necesare acțiuni urgente și eficiente pentru a schimba această situație: acces echitabil la medicamente de calitate, actualizate, prevenirea HIV, cu un accent deosebit pe populațiile cheie și combaterea stigmatizării, inclusiv în cadrul serviciilor de sănătate.

La începutul anului, echipa UNAIDS a publicat raportul The Pandemic Triad (Triada pandemică) privind impactul crizei economice asupra investițiilor în sănătate. Până în 2025, se estimează că deficitul HIV în țările în curs de dezvoltare va ajunge la 8 miliarde de dolari. UNAIDS estimează că acest lucru va duce la aproximativ 7,7 milioane de noi decese.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare