img
Bărbat a fost condamnat pentru nedeclararea statutului HIV și apoi declarat nevinovat 26 Оctombrie 2022

Cinci ani mai târziu, Curtea de Apel a anulat condamnarea inițială, invocând o boală rară care face practic imposibilă transmiterea virusului HIV la oricine altcineva.

Evans Rubara (stânga) a fost achitat de Curtea de Apel din Ontario din cauza unei afecțiuni rare care suprimă în mod natural HIV în corpul său și face ca transmiterea să fie practic imposibilă.

Evans Rubara (stânga) a fost achitat de Curtea de Apel din Ontario din cauza unei afecțiuni rare care suprimă în mod natural HIV în corpul său și face ca transmiterea să fie practic imposibilă.

Pentru studentul tanzanian absolvent și activist comunitar, pedeapsa a fost o lovitură grea. Evans Rubara a fost declarat vinovat de agresiune sexuală în formă agravată și condamnat la 13 luni de închisoare și la o pedeapsă pe viață în registrul canadian al agresorilor sexuali.

Un judecător din Toronto a constatat că acesta a întreținut relații sexuale neprotejate și că nu și-a informat partenera că este seropozitiv, ceea ce, conform legislației canadiene, echivalează cu obținerea consimțământului prin înșelăciune.

Dar, cinci ani mai târziu, Curtea de Apel din Ontario a anulat verdictul și a pronunțat o achitare, invocând o boală rară care creează în mod natural o încărcătură virală nedetectabilă în corpul lui Rubara și face practic imposibil ca acesta să transmită HIV altcuiva.

Acceptând o nouă mărturie din partea unui expert în HIV, curtea de apel a decis că Rubara, un așa-numit "controlor de elită", avea o încărcătură virală atât de scăzută încât șansele de a transmite virusul unui partener sexual erau "nesemnificative".

Este greu de imaginat în ce stare se află Rubara, care a executat deja două treimi din pedeapsa cu închisoarea și a fost eliberat condiționat înainte de a fi achitat.

Potrivit avocatului Wayne Cunningham, procurorii în astfel de cazuri sunt de obicei lenți în a ține pasul cu știința în acest domeniu.

"Vă confruntați cu oameni care sunt urmăriți penal în pofida unor dovezi științifice solide că nu pot infecta pe nimeni", a spus avocatul. - "Pentru oricine trece prin așa ceva, care de obicei sunt persoane fără cazier, este o experiență foarte traumatizantă și dificilă să fii urmărit penal din cauza unei boli."

Învinovățirea partenerilor sexuali care nu își dezvăluie statutul de seropozitiv a fost mult timp controversată, unii oameni de știință și apărători ai HIV susținând că descurajează oamenii să se testeze.

Dr. Rupert Kaul, expert în HIV de la Universitatea din Toronto, a declarat că este pe deplin de acord că o persoană ca Rubara nu reprezintă un risc de transmitere a virusului HIV. El a citat studiul european PARTNER, care a analizat zeci de mii de episoade sexuale între cupluri în care unul dintre parteneri era seropozitiv, dar lua terapie ARV - care suprimă încărcătura virală - iar celălalt era neinfectat. În niciunul dintre aceste cazuri nu a avut loc transmiterea.

"Acesta este un precedent foarte important", a declarat un profesor de imunologie de la Universitatea din Africa de Sud despre decizia instanței. - "Este important pentru noi că, deși bărbatul și-a ispășit pedeapsa, cazul a trecut prin instanță.

Cazul lui Rubara evidențiază un grup puțin cunoscut de pacienți cu HIV care rămân practic liberi de virus chiar și fără tratament antiretroviral. Aceasta nu este neapărat o stare permanentă, dar cei care controlează elita pot trăi cu niveluri scăzute ale virusului timp de zeci de ani, spune Kaul.

El spune că acest lucru pare să fie rezultatul unor tipuri speciale de țesut celular care împiedică HIV să se instaleze în organism. Cercetătorii care caută un leac funcțional pentru HIV investighează controlorii de elită, spune Kaul.


Rubara a fost condamnat în 2017 pentru că a făcut sex cu o femeie de mai multe ori în 2013, după ce a cunoscut-o în timp ce se plimba cu bicicleta în estul Ontario. Femeia a declarat că a aflat de statutul său HIV de la fosta soție a lui Rubara, potrivit unui raport al Toronto Sun despre acest caz. Cu toate acestea, ea însăși a fost testată de trei ori și de fiecare dată rezultatul a fost negativ.

În 2017, instanța a aflat că Rubara, pe atunci student la Universitatea York, era un jurnalist de investigație și activist social care a dezvăluit exploatarea resurselor de către companiile miniere din Tanzania și din alte părți, a relatat The Sun.

Judecătorul a declarat apoi că ar fi putut impune o pedeapsă de până la doi ani în loc de un an și o lună dacă nu ar fi existat circumstanțe atenuante, inclusiv mai multe scrisori de laudă trimise instanței.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare