img
Noutăți despre HIV: ce a relatat presa științifică mainstream în luna octombrie 26 Оctombrie 2022

Persoanele cu HIV trebuie să fie vaccinate împotriva coronavirusului și cât de eficiente sunt aceste vaccinuri? Care este relația dintre nivelul încărcăturii virale și apariția rezistenței la medicamente la ART? Cum afectează HIV abilitățile cognitive și mentale ale copiilor?

Un rezumat al noilor cercetări privind HIV publicate în News Medical, Aidsmap și ScienceDaily în ultima lună. Raportează «СПИД.ЦЕНТР»


News Medical: Vaccinurile COVID-19 sunt eficiente pentru persoanele seropozitive

International Journal of Infectious Diseases a prezentat un studiu de amploare care a analizat eficacitatea vaccinurilor împotriva coronavirusului în cazul persoanelor seropozitive și seronegative.

Cercetătorii au analizat toate studiile publicate în Cochrane Library, PubMed/Medline și EMBASE care au analizat efectele vaccinurilor asupra persoanelor sănătoase și a celor care trăiesc cu HIV. Aceștia au selectat datele care au raportat anticorpi după prima și a doua doză de vaccin.

Douăzeci și două de lucrări au fost incluse în meta-analiză. Șapte dintre acestea au raportat anticorpi la persoanele seropozitive după prima doză de vaccin. Douăzeci de lucrări au raportat niveluri mai scăzute de anticorpi la persoanele cu HIV după a doua doză decât în grupul de control. Nu s-au constatat diferențe notabile în ceea ce privește eficacitatea vaccinului.

Deși revaccinarea a fost puțin mai puțin eficientă în cazul infecției cu HIV, în general, rezultatele sugerează că vaccinurile COVID-19 ajută la crearea imunității la coronavirus chiar și atunci când există o infecție concomitentă cu HIV.


Aidsmap: O încărcătură virală scăzută crește riscul de rezistență la medicamente pentru ART

O echipă de oameni de știință de la EuResist (un proiect internațional care are ca scop îmbunătățirea tratamentului pentru pacienții cu HIV) a clarificat pentru prima dată dacă există o legătură între încărcătura virală și eficiența tratamentului.

La studiu au participat 22.532 de persoane care au început tratamentul între 2005 și 2015. După monitorizarea pe termen lung a nivelului de încărcătură virală, pacienții au fost împărțiți în trei grupuri: cei cu o încărcătură nedetectabilă, cei cu explozii unice de peste 50 de copii/ml și cei cu viremie scăzută (detectarea virusului în sânge) - între 51 și 199 de copii/ml.

În cazul în care numărul de particule virale din sângele pacientului depășea 200 de copii/ml de două ori sau depășea 1000 de copii/ml cel puțin o dată, era considerat un eșec al tratamentului HIV. Au existat 1.424 de astfel de episoade pe parcursul celor 2,8 ani de urmărire.

Cercetătorii au constatat că nivelurile scăzute de viremie dublează riscul de eșec al tratamentului, în timp ce o singură explozie îl crește ușor. În plus, rezistența la tratament este statistic mai probabilă în cazul femeilor, al pacienților mai tineri, al pacienților cu un nivel scăzut de CD4 și al celor care și-au injectat anterior droguri.

Aproximativ jumătate dintre pacienții care au fost testați suplimentar pentru rezistența la medicamente au fost găsiți cu mutații care duc la rezistență. La unii dintre participanți, acestea au apărut în timpul tratamentului antiretroviral. Cea mai frecventă a fost o mutație asociată cu rezistența la lamivudină sau emtricitabină.


ScienceDaily: Copiii cu HIV prezintă un risc mai mare de probleme neurologice

Un nou studiu din Zambia a descoperit că, în ciuda faptului că infecția este bine controlată, copiii cu HIV pot avea probleme cognitive și mentale.

Participanților la studiu li s-a cerut să se supună unei serii de evaluări neurocognitive, inclusiv pentru viteza de procesare a informațiilor, timpul de reacție, memoria și funcțiile executive. S-a constatat că copiii seropozitivi care au primit terapie au avut rezultate semnificativ mai slabe la evaluările cognitive și nu s-au îmbunătățit pe parcursul celor doi ani de studiu, în comparație cu colegii lor care nu erau infectați. Copiii care erau subnutriți sau care prezentau forme mai grave de infecție cu HIV au avut rezultate mai proaste în general.

"HIV rămâne o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, iar copiii care au fost expuși la virus în timpul nașterii prezintă un risc mai mare de a dezvolta probleme neurocognitive și psihiatrice, cum ar fi depresia, odată cu vârsta. 'Acest studiu este o încercare de a înțelege dacă aceste probleme persistă, dacă devin mai pronunțate în timp și dacă putem prezice cine se va dezvolta bine din punct de vedere cognitiv și cine nu', spune David Bearden, MD, profesor asociat de neurologie și pediatrie la Centrul Medical al Universității din Rochester (URMC) și autor principal al lucrării.

Studiul a constatat că o intervenție timpurie - sub forma unei alimentații îmbunătățite și a unei terapii antiretrovirale - ar putea contribui la prevenirea acestor tulburări. Cercetătorii încearcă acum să afle ce fel de sprijin ar putea contribui la îmbunătățirea rezultatelor neurologice la copiii cu HIV.


News Medical: Apar noi instrumente de diagnosticare a bolilor infecțioase

Pandemia de coronavirus i-a stimulat pe oamenii de știință să dezvolte instrumente de diagnosticare inovatoare care nu se mai limitează la laboratorul de microbiologie. De exemplu, a fost introdusă testarea anticorpilor de suprafață ai hepatitei B cu ajutorul analizoarelor chimice automate. Această abordare este utilizată în prezent și pentru a detecta antigeni și acizi nucleici în diagnosticarea altor boli infecțioase.

De asemenea, a fost raportată și utilizarea de probe alternative - din salivă și pete de sânge uscate, medicii au învățat să diagnosticheze infecția cu coronavirus.

Inteligența artificială și învățarea automată au fost adăugate la noile instrumente de diagnosticare a bolilor. De exemplu, au apărut aplicații de testare.

Experții au aprobat, de asemenea, o nouă metodă de analiză simultană a trei proteine. Acest lucru permite să se facă o distincție precisă între infecțiile bacteriene și virale la pacienți.

Au fost dezvoltate noi kituri de diagnosticare fără prescripție medicală pentru depistarea faringitei cauzate de streptococul de grup A.

Oamenii de știință au descris problemele actuale asociate cu profilaxia pre și post-expunere utilizată pentru tratarea infecției cu HIV. Acest studiu oferă o perspectivă importantă asupra problemelor asociate cu testele HIV disponibile în prezent.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare