img
Cercetătorii danezi au făcut un pas important spre găsirea unui tratament pentru HIV 18 Оctombrie 2022

O echipă de cercetători de la Universitatea Aarhus din Danemarca a evaluat impactul a două tipuri de medicamente experimentale asupra persoanelor diagnosticate recent cu HIV. Testul a fost realizat în colaborare cu oameni de știință din Marea Britanie, SUA, Spania și Canada. Rezultatele au fost publicate în revista Nature Medicine, informează Life4me.plus.

"Acest studiu este unul dintre primele efectuate pe oameni în care am demonstrat o modalitate de a spori capacitatea organismului de a lupta împotriva HIV, chiar și atunci când tratamentul standard este suspendat. Acest studiu poate fi considerat un pas important către un tratament", a declarat Dr. Ole Schmelz Sogaard, autorul principal al studiului.

Studiul

Toți voluntarii au urmat un tratament antiretroviral standard. Aceștia au fost împărțiți în 4 grupuri pentru a participa la studiu:

    Grupul 1 a primit Romidepsin în plus față de ART standard, care a împiedicat virusul să se ascundă în celulele imunitare.
    Grupul 2 a primit anticorpi monoclonali împotriva HIV, care pot distruge celulele infectate și pot întări sistemul imunitar.
    Grupul 3 - doar tratament standard fără medicamente experimentale.
    grupul 4 - tratament standard + ambele tipuri de medicamente experimentale.

Studiul a arătat că persoanele nou diagnosticate cu HIV cărora li s-au administrat anticorpi monoclonali împreună cu regimul obișnuit de tratament antiretroviral au avut o reducere mai rapidă a încărcăturii virale și au dezvoltat o imunitate mai bună împotriva HIV. Iar sistemele lor imunitare au fost capabile să suprime parțial sau complet virusul, chiar și după ce terapia ARV a fost oprită.

Cum funcționează tratamentul experimental

Teoria din spatele experimentului este că anticorpii monoclonali ajută sistemul imunitar să recunoască și să ucidă celulele infectate.

În plus, anticorpii se leagă de virușii care pătrund în ganglionii limfatici și stimulează capacitatea anumitor celule imunitare de a produce imunitate împotriva HIV. În acest fel, organismul poate controla răspândirea virusului și se poate "proteja" de daunele cauzate de infecția cu HIV.

Tratamentul trebuie să fie optimizat

"Cu toate acestea, în ciuda rezultatelor excelente, va trece mult timp până când vom vedea un tratament pentru HIV", subliniază Dr. Sogaard.

Primul pas este de a găsi o modalitate de a optimiza terapia și de a-i spori efectul. Experții consideră că optimizarea tratamentului va avea un efect mai puternic atât asupra HIV, cât și asupra imunității. Acest lucru, la rândul său, va stimula capacitatea sistemului imunitar de a "suprima permanent virusul rămas". Echipa doctorului Sogaard a început să lucreze la un studiu de amploare care va fi realizat în întreaga Europă.

Terapiile bazate pe CRISPR sunt în prezent testate pentru tratamentul funcțional al HIV. Prima persoană care a primit medicamentul EBT-101 este monitorizată. Dacă medicamentul funcționează, nu va mai avea nevoie de alte ARV.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare