img
Terapia de substituție afectează aderența la tratamentul HIV 16 Septembrie 2022

Studiul a constatat că persoanele care au primit terapie de substituție cu opioide pentru dependența de droguri au avut mai multe șanse să ia medicamente antiretrovirale (ART) și să obțină o încărcătură virală HIV nedetectabilă. Analiza a fost efectuată de oamenii de știință de la Centrul pentru Studiul Consumului de Substanțe din British Columbia, Canada. Rezultatele au fost publicate în revista AIDS. Rapoarte life4me.plus.

HIV se transmite cu ușurință prin folosirea în comun a echipamentului de injectare, iar o mare parte dintre persoanele care consumă droguri trăiesc cu HIV. Dar această populație se confruntă cu bariere care fac dificilă inițierea și menținerea unei terapii antiretrovirale eficiente, inclusiv programe instabile, stigmatizare, sărăcie, lipsa de adăpost și încarcerare.

Terapia cu agoniști opioizi (OAT) este un proces prin care se utilizează medicamente specifice (metadonă sau buprenorfină) pentru a preveni simptomele de sevraj și pentru a atenua pofta de heroină și alte opioide. OAT îi ajută pe oameni să reducă sau să renunțe la consumul de substanțe și reduce riscul de a muri din cauza supradozajului.

Studiul

La studiu au participat 639 de persoane care trăiesc cu HIV și care consumau opioide cel puțin o dată pe zi. Majoritatea (59%) erau bărbați, iar vârsta medie era de 42 de ani. Mai mult de 90% dintre ele aveau hepatita C, 30% nu aveau o locuință, 16% erau încarcerate și 16% erau implicate în activități sexuale. La începutul studiului, aproximativ 70% dintre participanți luau OAT, în principal metadonă.

Rezultate

Studiul a arătat că persoanele care urmează o terapie de substituție cu opiacee au avut mai multe șanse de a fi conectate la un tratament HIV decât cele care nu au urmat o astfel de terapie:

    au fost mult mai susceptibile de a fi început un tratament ARV (91% față de 78%);
    au aderat la tratament (77% vs. 54%);
    au obținut o încărcătură virală nedetectabilă (63% față de 42%).

După ajustarea pentru alți factori, rezultatele au fost următoarele: persoanele care au primit OAT au avut de aproape 4 ori mai multe șanse să înceapă terapia ARV, de 3 ori mai multe șanse de a adera la tratament și de 2 ori mai multe șanse de a obține supresia virală.  

De asemenea, studii anterioare au arătat că terapia de substituție a avut un impact semnificativ în reducerea epidemiei de HIV.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare