img
Decriminalizarea drogurilor ca răspuns la criza drogurilor din Canada 30 Аugust 2022

Autoritățile canadiene au anunțat că vor dezincrimina temporar posesia unor cantități mici de anumite droguri în districtul British Columbia. BBC.com raportează

Autoritățile au optat pentru o relaxare temporară, timp de trei ani, a legislației, după ce anul trecut peste două mii de persoane au murit din cauza supradozelor de droguri în provincie.

Este prima încercare de dezincriminare a drogurilor în Canada.

Adulții vor avea voie să dețină în total 2,5 grame de opioide, cocaină, metamfetamină și MDMA.

Aceste substanțe în sine vor fi în continuare ilegale. Cu toate acestea, în cazul în care se găsesc cantități mici de droguri individuale pentru uz personal la adulți, poliția nu îi va aresta și va confisca ceea ce găsește. În schimb, li se vor oferi informații despre serviciile sociale și de sănătate disponibile.

În cererea adresată anul trecut guvernului federal, autoritățile din Columbia Britanică au solicitat o modificare a legislației pentru a scăpa de stigmatul care îi împiedică adesea pe oameni să caute ajutor.

Ministrul federal pentru Sănătate Mintală și Toxicomanie, Caroline Bennett, a declarat că, timp de prea mulți ani, opoziția ideologică față de minimizarea riscurilor a făcut prea multe victime.

"Vom lua aceste măsuri pentru a salva vieți și pentru a le oferi persoanelor care consumă droguri posibilitatea de a alege și demnitatea de a nu se afla în pericol", a spus ea.

Primarul din Vancouver, Kennedy Stewart, a declarat că decizia actuală marchează o regândire fundamentală a politicii în domeniul drogurilor, care favorizează îngrijirea sănătății în detrimentul încătușării.

Sistemul se va aplica în perioada 31 ianuarie 2023 - 31 ianuarie 2026. Există câteva excepții: în special, noile norme nu se vor aplica în cazul școlilor primare și secundare, al instituțiilor pentru copii sau al aeroporturilor. Scutirile nu se aplică personalului militar canadian.

În urmă cu cinci ani, a fost declarată o urgență de sănătate publică în Columbia Britanică din cauza unui număr mare de supradoze. De atunci, decesele cauzate de supradoze de droguri au atins un nivel record, cu peste nouă mii de decese în provincie din 2016.

În Canada, există tot mai multe apeluri pentru o schimbare de politică în favoarea sănătății publice. Oficiali din domeniul sănătății publice și Asociația Canadiană a Șefilor de Poliție au făcut declarații cu privire la necesitatea de a dezincrimina o serie de droguri.

Potrivit lui Bennett, sistemul din B.C. ar putea deveni un model pentru alte jurisdicții din Canada.

În Canada însăși, autoritățile federale au legalizat consumul de canabis în scop recreativ pentru adulții din întreaga țară în 2018.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare