img
Legalizarea marijuanei a redus popularitatea canabinoizilor sintetici 15 Аugust 2022

După ce au analizat patru ani de statistici, cercetătorii americani au ajuns la concluzia că legalizarea marijuanei, atât pentru uz medical, cât și pentru uz recreativ, este asociată cu o scădere bruscă a numărului de cazuri raportate de consum și intoxicații cu canabinoizi sintetici. Raportul este publicat în revista Clinical Toxicology, informează nplus1.ru.

În urma descoperirii structurii tetrahidrocannabinolului (THC), principala substanță psihoactivă din canabis (Cannabis sativa), în anii 1960, diverse companii farmaceutice și laboratoare academice au început să sintetizeze analogi pentru a studia receptorii canabinoizi și posibilele aplicații clinice. La începutul anilor 2000, au început să apară pe piața liberă amestecuri de fumat (adesea etichetate ca tămâie din plante care nu sunt destinate consumului uman) care conțin un canabinoid sintetic nespecificat. Acestea au câștigat rapid popularitate ca "droguri legale" și au atras atenția serviciilor de monitorizare relevante. Din 2008, acestea au fost incluse în lista substanțelor controlate în diferite țări. Acest lucru i-a determinat pe producători să folosească alți agoniști sintetici ai receptorilor canabinoizi, adesea mai puternici, precum și să aducă modificări chimice minore substanțelor cunoscute pentru a evita temporar interdicția legală (lista canabinoizilor controlați este în mod constant extinsă). Există deja câteva sute de compuși cunoscuți ai canabisului din aproximativ 20 de grupe chimice diferite.

Spre deosebire de canabisul natural, care conține o serie de canabinoizi cu efecte foarte diferite (ca potență și natură) asupra receptorilor, amestecurile pentru fumat conțin, de obicei, o singură substanță. Și poate produce un efect extrem de puternic sau poate acționa și asupra altor receptori, cum ar fi receptorii de glutamat sau de serotonină. În plus, în amestecuri au fost găsite și alte substanțe psihoactive (opioide, inhibitori ai monoaminoxidazei, psihedelice, psihostimulante) și agenți de mascare (tocoferol, eugenol, acizi grași). În 2018, sute de persoane din SUA au suferit din cauza unei impurități din otrava de șobolani, un puternic anticoagulant brodifacoum adăugat, probabil pentru a prelungi efectele canabinoidului.

Din cauza acestor factori, amestecurile de fumat pe bază de canabinoizi sintetici provoacă adesea reacții toxice grave, cum ar fi vărsături, dezorientare, paranoia, psihoză, sinucideri, depresie a sistemului nervos central, convulsii, accidente vasculare cerebrale, rabdomioliză, leziuni toxice acute ale rinichilor și ale inimii. Spre deosebire de marijuana naturală, acestea pot fi fatale. Cu toate acestea, popularitatea amestecurilor de fumat din întreaga lume nu scade.

Pentru a afla dacă legalizarea marijuanei (în prezent legală pentru uz medical în 37 de state americane și în Districtul Columbia, iar pentru uz recreativ în 19 state și în capitală) are un impact asupra utilizării amestecurilor de fumat în SUA, cercetătorii de la Washington State University, Oregon Health Authority și Arizona Health Sciences University, conduși de Tracy Klein, au folosit date din National Poisoning Database (NPDS) din 2016 până în 2019, o perioadă în care vânzările cu amănuntul de produse de canabis au început să apară în multe state

Un total de 7 600 de cazuri de consum de canabinoizi sintetici au fost raportate de serviciile de toxicologie din SUA în această perioadă (2 633 în 2016, 1 918 în 2017, 1 932 în 2018 și 1 117 în 2019). Dintre acestea, 64,8% au necesitat îngrijiri medicale; au fost înregistrate 61 de decese. 56% au avut loc în state în care marijuana era ilegală la momentul respectiv; 38,5% în care era legală pentru uz medical; și 5,5% în care era pe deplin legală.

Pe baza datelor disponibile, prin ajustarea compoziției pe vârste și sexe, a dinamicii populației, a influențelor din cadrul fiecărui stat și a tendințelor istorice, cercetătorii au construit modele statistice pe mai multe niveluri care arată impactul legalizării marijuanei asupra consumului de canabinoizi sintetici.

S-a constatat că introducerea aprobării legislative de stat pentru utilizarea medicală a produselor din canabis a fost asociată cu o scădere de 13 % a utilizării raportate a amestecurilor de fumat (p = 0,05). Aprobarea oficială pentru utilizarea în scop recreativ a fost asociată în mod independent cu o scădere de 37% (p < 0,001).

Un model de tendință trimestrială a consumului de canabinoizi sintetici în statele care au legalizat complet marijuana a arătat o scădere de 36% (p = 0,01) a consumului de produse de canabis atunci când au început vânzările cu amănuntul, comparativ cu nivelul în care era permisă doar utilizarea medicală.

"Relaxarea legislației privind marijuana poate avea efectul benefic neintenționat de a reduce motivația de a folosi canabinoizi sintetici și, prin urmare, daunele asociate", concluzionează autorii lucrării.

Studii anterioare din SUA au arătat că, odată ce marijuana este legalizată, popularitatea acesteia scade în rândul adolescenților și că permiterea utilizării medicale a canabisului este asociată cu scăderea consumului de opioide eliberate pe bază de rețetă.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare