img
Terapia antiretrovirală de două ori pe an: lenacapavir înregistrat oficial în UE 23 Аugust 2022

La 22 august, Gilead a anunțat decizia Comisiei Europene de a emite un certificat de înregistrare pentru lenacapavir sub denumirea comercială Sunlenca. Medicamentul este utilizat pentru a trata infecția cu HIV la persoanele multirezistente la medicamente care au opțiuni de tratament foarte limitate, informează itpc-eeca.org.

Compania a declarat într-un comunicat de presă că Comisia Europeană (CE) a acordat autorizația de punere pe piață pentru lenacapavir în soluție injectabilă de 464 mg și comprimate filmate de 300 mg pentru tratamentul HIV în combinație cu alte medicamente antiretrovirale. Forma sub formă de comprimate este prescrisă pacientului înainte de prescrierea injecțiilor cu acțiune prelungită cu lenacapavir.

Lenacapavirul este un inhibitor de capsidă HIV cu acțiune de lungă durată, experimental, potențial primul din clasa sa, care este dezvoltat de Gilead pentru tratamentul și prevenirea infecției cu HIV. Medicamentul trebuie administrat de două ori pe an (la fiecare șase luni) la acei pacienți la care terapia actuală s-a dovedit a fi ineficientă.

La sfârșitul lunii iunie, CHMP (Comitetul pentru medicamente de uz uman, EMA) a emis un aviz favorabil privind utilizarea lenacapavirului în tratamentul infecției HIV multidrog-rezistente.

Recomandarea s-a bazat pe datele obținute în urma studiului de fază 2/3 CAPELLA, un studiu multicentric global dublu-orb, controlat cu placebo, cu durata de 26 de săptămâni, conceput pentru a evalua activitatea antivirală a lenacapavirului. În cadrul studiului, lenacapavirul a fost administrat subcutanat participanților la fiecare șase luni, în combinație cu alte antiretrovirale. Datele au arătat rate ridicate de supresie virologică la persoanele cu HIV care au primit anterior terapie.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare