img
Cu cât acoperirea tratamentului hepatitei C este mai mare, cu atât scade riscul de reinfectare 18 Аugust 2022

Accesul sporit la medicamente antivirale cu acțiune directă previne riscul de reinfectare cu hepatita C în rândul persoanelor care trăiesc cu HIV. Cercetătorii au făcut anunțul la cea de-a 24-a Conferință Internațională SIDA, relatează life4me.plus

Virusul hepatitei C (VHC) poate fi vindecat cu un tratament scurt, iar multe țări și-au stabilit obiective de eliminare a VHC ca problemă de sănătate publică prin depistare și tratament.

Persoanele care trăiesc cu HIV reprezintă o prioritate, deoarece rata hepatitei C în rândul acestora a crescut semnificativ în ultimii 20 de ani. Mai ales în detrimentul grupurilor vulnerabile. Au existat preocupări legate de faptul că prevalența VHC netratate poate duce la un risc ridicat de reinfectare.

O echipă internațională de experți a studiat date din opt cohorte din șase țări (Australia, Canada, Franța, Olanda, Spania și Elveția) între 2010 și 2019. Aceștia au evaluat rata de reinfectare cu VHC înainte și după deschiderea accesului la terapia antivirală cu acțiune directă.

În total, 6.195 de persoane au luat parte la studiu. 81% erau bărbați, 46% erau homosexuali și bisexuali, iar 34% erau consumatori de droguri injectabile. Vârsta medie de vindecare de hepatita C a fost de 49 de ani.

Au existat 790 de reinfecții în cohorte pe întreaga perioadă de urmărire. În urma creșterii accesului la antivirale cu acțiune directă, incidența a scăzut cu 18%. Frecvența reinfecției a scăzut în toate țările, cu excepția Spaniei. Numărul de infecții a scăzut semnificativ în rândul persoanelor care își injectează droguri (cu 54%).

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare