img
Milioane de vieți sunt în pericol din cauza încetinirii răspunsului la SIDA 28 Iulie 2022

Progresele în materie de prevenire și tratament încetinesc la nivel mondial, ceea ce expune milioane de oameni la riscuri mortale. Europa de Est și Asia Centrală, America Latină, Orientul Mijlociu și Africa de Nord înregistrează de mai mulți ani o creștere a numărului anual de infecții cu HIV. Potrivit UNAIDS, numărul de noi infecții cu HIV în regiunea Asia-Pacific este în creștere acolo unde era în scădere. Dacă dorim să evităm milioane de noi infecții cu HIV în acest deceniu și să învingem pandemia de SIDA, este nevoie de acțiuni urgente pentru a aborda inegalitățile care alimentează răspândirea SIDA. Transmite Unaids.org

MONTREAL/GENEVA, 27 iulie 2022- Noile date ale UNAIDS privind răspunsul global la HIV arată că progresul în răspunsul la HIV a încetinit în ultimii doi ani, din cauza pandemiei COVID-19 și a altor crize globale, milioane de vieți fiind în pericol. Un nou raport, intitulat "At Risk", este difuzat înaintea Conferinței internaționale privind SIDA de la Montreal, Canada.

La nivel mondial, numărul de noi infecții cu HIV a scăzut cu doar 3,6% între 2020 și 2021, cea mai mică scădere anuală din 2016. Europa de Est și Asia Centrală, Orientul Mijlociu și Africa de Nord și America Latină au înregistrat creșteri anuale ale numărului de infecții cu HIV de mai mulți ani. Potrivit UNAIDS, în Asia și în Pacific, cea mai populată regiune din lume, numărul de noi infecții cu HIV este în creștere acolo unde era în scădere. Creșterea numărului de infecții în aceste regiuni este alarmantă. În Africa de Est și de Sud, progresele rapide din anii precedenți au încetinit considerabil în 2021. Vestea bună este că noile infecții cu HIV în Africa de Vest și Centrală și în Caraibe au scăzut semnificativ - dar chiar și în aceste regiuni, resursele tot mai limitate amenință să submineze eficacitatea răspunsului la HIV.

"Aceste cifre reprezintă o amenințare serioasă pentru răspunsul global la SIDA. Dacă nu facem progrese rapide, vom pierde teren pe măsură ce pandemia se va extinde din cauza COVID-19, a mobilității umane în masă și a altor crize. Să ne amintim de milioanele de decese care pot fi prevenite și pe care încercăm să le prevenim", a declarat directorul executiv al UNAIDS, Winnie Bianima.

Încetinirea progreselor a făcut ca anul trecut să se înregistreze aproximativ 1,5 milioane de noi infecții, cu peste 1 milion mai mult decât obiectivul anterior.

Inegalitățile marcante în interiorul țărilor și între țări împiedică progresul în răspunsul la HIV, iar HIV exacerbează și mai mult aceste inegalități.

Numărul de noi infecții a fost disproporționat de mare în rândul femeilor tinere și al adolescentelor, cu o nouă infecție cu HIV la fiecare două minute în această populație în 2021. Prevalența HIV în funcție de gen, în special în rândul femeilor și fetelor tinere din Africa, a apărut pe fondul întreruperii serviciilor esențiale de prevenire și tratament HIV, al întreruperii școlii pentru milioane de fete din cauza pandemiei COVID și al creșterii numărului de sarcini la adolescente și a violenței bazate pe gen. Fetele adolescente și femeile tinere din Africa subsahariană au de trei ori mai multe șanse de a fi infectate cu HIV decât băieții și tinerii adolescenți.   

În timpul crizelor din ultimii ani, populațiile cheie din multe comunități au fost afectate mai mult decât altele, iar în multe locuri proporțiile acestora sunt în creștere. Inegalitățile rasiale cresc, de asemenea, riscul de infectare cu HIV. În Regatul Unit și în Statele Unite, scăderea numărului de noi infecții cu HIV în rândul albilor a fost mai mare decât în rândul negrilor. În țări precum Australia, Canada și SUA, ratele de infectare cu HIV au fost mai mari în comunitățile indigene decât în cele non-indigene.

Raportul arată, de asemenea, că eforturile de a asigura accesul tuturor persoanelor care trăiesc cu HIV la terapia antiretrovirală salvatoare au eșuat recent. În 2021, numărul de persoane care beneficiază de tratament împotriva HIV a crescut într-un ritm mai lent decât în ultimii zece ani. În timp ce trei sferturi dintre persoanele care trăiesc cu HIV au acces la terapie antiretrovirală, aproximativ 10 milioane de persoane nu au acces la medicamente vitale și doar jumătate (52%) dintre copiii care trăiesc cu HIV pot beneficia de acestea, iar diferența dintre copii și adulți în ceea ce privește acoperirea tratamentului HIV se mărește în loc să se reducă.

În 2021, pandemia de SIDA a luat în medie o viață în fiecare minut, iar numărul total de decese legate de SIDA a fost de 650 000, în ciuda unui tratament eficient împotriva HIV și a disponibilității unor modalități de prevenire, detectare și răspuns la infecțiile oportuniste.

"Aceste cifre sunt o reflectare a voinței noastre politice. Ne pasă de împuternicirea și protejarea fetelor noastre? Vrem să oprim decesele cauzate de SIDA în rândul copiilor? Punem salvarea de vieți înaintea criminalizării?", se întreabă Bianima. - Dacă este așa, trebuie să punem din nou pe picioare răspunsul la SIDA.

A existat o variație considerabilă între țări.  Printre țările cu cea mai mare creștere a numărului de noi infecții cu HIV din 2015 se numără Filipine, Madagascar, Congo și Sudanul de Sud. Pe de altă parte, Africa de Sud, Nigeria, India și Republica Unită a Tanzaniei au înregistrat scăderi mai mari în ceea ce privește noile infecții cu HIV, chiar și în fața COVID-19 și a altor crize. Astfel de exemple de progrese ne oferă o imagine mai clară a ceea ce este necesar pentru a gestiona eficient o pandemie, cele mai importante progrese fiind înregistrate acolo unde există servicii comunitare, un mediu juridic și politic favorabil și un acces echitabil la servicii.

Raportul subliniază, de asemenea, consecințele tragice în cazul în care inegalitățile care stau la baza pandemiei nu sunt abordate urgent. Acesta subliniază că, dacă se menține cursul actual, numărul de noi infecții în 2025 va depăși 1,2 milioane, în timp ce statele membre ale ONU au stabilit un obiectiv de 370 000 de persoane pe an până atunci. Acest lucru ar însemna nu doar că nu se atinge obiectivul, ci că se depășește pragul de peste trei ori. Milioanele de noi infecții cu HIV care ar fi putut fi prevenite fac din ce în ce mai dificil și mai costisitor accesul persoanelor care trăiesc cu HIV la tratamentul care le poate salva viața și îngreunează și mai mult atingerea obiectivelor de a pune capăt pandemiei de SIDA până în 2030.

Șocurile globale, inclusiv pandemia COVID-19 și războiul din Ucraina, au agravat considerabil riscurile pentru răspunsul la HIV.  Rambursarea datoriilor pentru cele mai sărace țări din lume a ajuns la 171% din totalul cheltuielilor combinate pentru sănătate, educație și protecție socială, ceea ce reduce semnificativ capacitatea țărilor de a răspunde la SIDA. Finanțarea internă pentru răspunsul la HIV în țările cu venituri mici și mijlocii a fost redusă timp de doi ani la rând.  Războiul din Ucraina a provocat o creștere bruscă a prețurilor alimentelor la nivel mondial, ceea ce a exacerbat penuria de alimente la nivel mondial pentru persoanele care trăiesc cu HIV și a crescut considerabil probabilitatea întreruperii tratamentului HIV.

Chiar în momentul în care solidaritatea internațională și creșterile dramatice ale finanțării sunt cele mai necesare, prea multe țări cu venituri ridicate reduc ajutorul, ceea ce diminuează drastic resursele globale de sănătate. În 2021, au fost alocate cu 6% mai puține resurse internaționale pentru HIV decât în 2010. Asistența pentru dezvoltare în străinătate pentru HIV din partea donatorilor bilaterali, cu excepția Statelor Unite, a scăzut cu 57% în ultimul deceniu. Deficitul de finanțare pentru HIV în țările cu venituri mici și mijlocii va ajunge la 8 miliarde USD până în 2025. Normele comerciale internaționale împiedică producția de medicamente pandemice în țările cu venituri mici și mijlocii, inclusiv medicamente noi și promițătoare cu acțiune prelungită pentru HIV, și mențin prețurile inaccesibile pentru ca aceste țări să le poată achiziționa la scară largă.

"Solidaritatea globală s-a blocat exact în momentul în care era cea mai mare nevoie de sprijin internațional. Liderii mondiali nu ar trebui să ia acest uriaș semnal de avertizare roșu ca pe un semn de oprire. Aceasta ar trebui să fie o ocazie pentru un sprijin internațional sporit", a declarat doamna Bianima.

Liderii au încă o șansă de a readuce răspunsul la SIDA pe calea cea bună. Acest lucru necesită atât acțiuni naționale, cât și solidaritate internațională. Anul trecut, liderii mondiali au convenit asupra unei foi de parcurs, prezentată în Declarația politică privind HIV și SIDA, care ar putea pune capăt SIDA până în 2030 - dacă va fi pusă în aplicare. Acest lucru este realizabil și accesibil: la urma urmei, va fi nevoie de mult mai puține resurse financiare pentru a eradica SIDA decât ar fi nevoie pentru a trăi cu eșecul de a atinge acest obiectiv. În cele din urmă, este important de menționat că acțiunile necesare pentru a învinge SIDA vor pregăti mai bine lumea să se apere împotriva amenințărilor unor viitoare pandemii.

Un pachet de acțiuni dovedite pentru a avea succes include: servicii bazate pe comunitate, centrate pe persoană; drepturile omului pentru toți; abrogarea legilor punitive și discriminatorii, combaterea stigmatizării; responsabilizarea fetelor și femeilor; acces egal la tratament, inclusiv la noile tehnologii de sănătate; servicii de sănătate, educație și protecție socială pentru toți.

"Putem pune capăt SIDA până în 2030, așa cum am promis, dar este nevoie de curaj", a concluzionat dna Bianima.


Raportul UNAIDS privind SIDA la nivel mondial 2022 -

https://www.unaids.org/sites/default/files/media_asset/2022-global-aids-update-summary_ru.pdf

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare