img
Urmăriți toate achizițiile medicale în timp real. Cum se implementează e-Stock în Ucraina 23 Ianuarie 2023

Sistemul e-Stock a început ca un proiect pilot și va fi complet operațional până la sfârșitul anului, iar anul viitor va fi extins la toate achizițiile și aprovizionarea cu medicamente și produse medicale, la ajutorul umanitar și la gestionarea stocurilor. De asemenea, acesta va fi integrat cu alte sisteme. Raportat de thepharma.media

Aliona Juja, director general adjunct pentru dezvoltarea IT a achizițiilor medicale din Ucraina, explică cum se va desfășura acest proces, pentru ce vor fi pregătiți utilizatorii, ce beneficii va primi fiecare dintre ei și dacă sistemul va asigura un control eficient asupra întregului ciclu de circulație a produselor medicale în Ucraina.


Ce module e-Stock sunt deja funcționale în cadrul proiectului pilot?

    Datorită modulului public, pacienții vor avea acces la informații despre medicamente în timp real și vor avea o șansă mult mai bună de a-și apăra dreptul la tratament gratuit.

E-Stock este următorul pas în digitalizarea proceselor din domeniul sănătății. Scopul sistemului este de a face cât mai automatizată și mai sistematică contabilizarea produselor farmaceutice și a dispozitivelor medicale achiziționate pentru nevoile pacienților.

Ca parte a proiectului pilot, MedProcurement Ucraina a lansat primul modul funcțional - colectarea cerințelor și câteva module nefuncționale, cum ar fi gestionarea utilizatorilor.

În general, intenționăm să finalizăm dezvoltarea e-Stock până la sfârșitul acestui an, astfel încât sistemul să acopere toate articolele medicale achiziționate de la bugetul de stat.

Majoritatea instituțiilor sunt pregătite să lucreze cu E-Stock

Cum vor fi colectate informațiile, vor fi toate instituțiile de sănătate pregătite să le furnizeze din punct de vedere tehnic și condițiile de război nu vor împiedica acest lucru?

Conform modelului nostru țintă, toate instituțiile medicale vor fi conectate la e-Stock. Sistemul este o bază de date accesibilă prin intermediul sistemelor de informare în domeniul sănătății (MIS), în prezent existând aproximativ două duzini de astfel de sisteme. Marea majoritate a spitalelor utilizează în prezent servicii MIS și acest lucru nu va fi ceva nou pentru ele.

În cazul în care o instituție nu dispune încă de propriul sistem MIS, luăm în considerare o opțiune prin care sistemul informațional și analitic MHI MedData ar putea fi omologul său pentru o perioadă de timp.

De asemenea, este autorizat în baza de date centrală e-Stock și este utilizat în mod activ de către instituțiile de sănătate.

Cât de ușor de utilizat este sistemul, va fi dificil pentru medici să îl "stăpânească" și ce dificultăți preconizați?

E-Stock este baza de date centrală în care sunt stocate toate informațiile. Spitalele vor lucra cu sistemul prin intermediul MIS. Având în vedere că fiecare ISI are propria sa interfață, aspectul e-Stock se va schimba și el. Prin urmare, ușurința de utilizare și claritatea e-Stock pentru utilizatori depinde foarte mult de sistemul de informații medicale pe care îl folosesc.

La rândul său, echipa MHI depune toate eforturile pentru ca sistemul nostru informațional și analitic MedData și birourile centrale, în special Ministerul Sănătății și subdiviziunile sale structurale, să fie cât mai ușor de utilizat.

Cine va raporta la sistem din partea spitalelor și cine va trebui să urmeze o formare suplimentară?

Deja acum, spitalele își transmit nevoile și rapoartele prin intermediul sistemului nostru MedData. Prin urmare, aceștia sunt familiarizați cu modul în care se desfășoară acest proces și au oameni care se ocupă de acest lucru.

Cu toate acestea, este foarte important să se agregheze toate datele privind produsele medicale în e-Stock. La urma urmei, existența unui sistem unic vă va permite să vedeți clar imaginea de ansamblu.

Cu ce sisteme e-Stock va fi integrat e-Stock și în ce scop?

Având în vedere faptul că e-Stock urmează să adune o cantitate mare de informații, se intenționează integrarea cu alte sisteme pentru a colecta datele cât mai complet și mai calitativ posibil. De exemplu, cu Prozorro, pentru a obține informații privind evoluția procedurilor de achiziții publice. De asemenea, cu EHR și cu registrele autorităților executive centrale, cum ar fi registrul de stat al medicamentelor sau nomenclatorul de bunuri din cadrul programelor bugetare centralizate.

În ce domenii ale medicinei vor fi colectate informații în cadrul actualului pilot, de ce a fost ales?

Spitalele participante la proiectul pilot își vor prezenta nevoile în cele două domenii centralizate "Oncologie adulți" și "Kituri de endoproteze și transplanturi". Am ales aceste domenii pentru a avea experiență în colectarea nevoilor atât pentru medicamente, cât și pentru dispozitive medicale. De asemenea, am vrut să ajungem la mulți utilizatori.

Câte spitale vor lua parte la proiect, din ce regiuni, ce nivel au aceste instituții?

În etapa pilot, sunt conectate 162 de spitale din toate regiunile Ucrainei. Este vorba, în special, de centrele de oncologie, de spitalele clinice orășenești și regionale.
Etapele de implementare a sistemului sunt planificate pentru doi ani înainte.

A fost anunțată o lansare completă a e-Stock înainte de sfârșitul anului 2023. Va fi treptat și, dacă da, cum anume se va întâmpla acest lucru?

Lansarea e-Stock va avea loc, într-adevăr, în mai multe etape. Am finalizat-o deja pe prima. Aceasta a fost o lansare pilot a modulelor de colectare a nevoilor și de gestionare a utilizatorilor. Până la jumătatea anului 2023, intenționăm să finalizăm modulele de achiziții publice.

Sistemul e-Stock va fi pe deplin operațional până la sfârșitul acestui an, când va fi făcută publică implementarea modulelor pentru contabilitatea reziduurilor, logistică și date publice. Această funcționalitate ar trebui să fie extinsă la toate achizițiile și livrările pe cheltuiala bugetului de stat până în 2024. În 2024, intenționăm să extindem sistemul la achizițiile locale, la aprovizionarea donatorilor și la cea umanitară, precum și la farmacii, tot în etape.

Vă rugăm să ne spuneți mai multe despre modul în care va funcționa sistemul dacă va fi lansat pe deplin. Câți utilizatori sunt așteptați și ce blocuri de date va conține?

E-Stock va colecta informații despre toate bunurile medicale pe care statul le furnizează spitalelor. În special, sistemul va include achizițiile efectuate de MHI, de organizațiile internaționale, cele efectuate în cadrul Programului de garanție medicală, în detrimentul bugetelor regionale, livrările umanitare etc. Datele vor fi întotdeauna actualizate, actualizate în timp real. Sistemul va conține toate informațiile privind cerințele, achizițiile, livrările, reziduurile, eliminarea medicamentelor etc.

În total, peste 10 mii de utilizatori vor fi conectați la e-Stock în etapa finală, majoritatea fiind spitale.

De asemenea, sistemul va fi utilizat de către Ministerul Sănătății, Ministerul Sănătății, structurile de sănătate, organizațiile internaționale de achiziții, organismele de control etc.

Инновации

Gestionare și control - vor fi consolidate posibilitățile

Va contribui e-Stock la eliminarea lacunelor în planificarea achizițiilor publice și la formarea stocului de medicamente?

Ideea principală din spatele e-Stock este că toate datele se află într-un singur loc și sunt actualizate cu promptitudine. În acest fel, guvernul poate gestiona mai bine achizițiile de bunuri medicale.

Un alt punct important este funcționalitatea de contabilizare a reziduurilor. Aceasta va permite să se vadă disponibilitatea tuturor spitalelor și să se stabilească priorități în ceea ce privește furnizarea de bunuri sau să se realoce, astfel încât niciun pacient să nu simtă lipsa tratamentului necesar.

Cine va putea utiliza sistemul pentru monitorizare? Vor fi toate datele sale publice?

La cerere, putem furniza autorităților de reglementare anumite date prin intermediul e-Stock. De asemenea, datele vor fi disponibile într-un format API public. Va exista un modul public în sistem, în care majoritatea datelor vor fi agregate în tablouri de bord convenabile și accesibile pentru toți. În acest fel, pacienții, de exemplu, vor putea urmări singuri disponibilitatea medicamentelor în unitățile sanitare.

Care sunt avantajele sistemului pentru spitale în comparație cu situația actuală din acest domeniu?

E-Stock se referă la soluții de calitate, de sistem. De exemplu, cu ajutorul modulului de logistică, spitalele își vor putea planifica mai bine activitatea, înțelegând ce produse medicale și când vor primi în cadrul achizițiilor centralizate și care ar trebui să le cumpere în cont propriu.

Un ciclu complet de date privind circulația medicamentelor va putea să preîntâmpine reținerea de informații privind disponibilitatea medicamentelor?

Din păcate, nu putem garanta că e-Stock va elimina complet posibilitatea de abuz în furnizarea de tratament gratuit. Cu toate acestea, dezvoltarea unui astfel de sistem reprezintă un pas important în această direcție. Datorită modulului public, pacienții vor avea acces la informații despre medicamente în timp real și vor avea o șansă mult mai bună de a-și apăra dreptul la tratament gratuit în cazul în care acest lucru va fi necesar.

Există opinia că, fără introducerea codificării 2D, nu este posibil un control eficient al circulației medicamentelor. Absența sa ar afecta eficiența e-Stock?

Introducerea codificării 2D este într-adevăr o inițiativă importantă, dar, în opinia echipei noastre, absența acesteia nu reprezintă în prezent un obstacol în calea dezvoltării e-Stock.

Cine sunt partenerii MHI în dezvoltarea și implementarea e-Stock, care este funcția fiecăruia dintre ei?

Ministerul Sănătății este coordonatorul proiectului pilot, iar Medical Procurement of Ukraine este dezvoltatorul și administratorul.

În consecință, Ministerul Sănătății asigură coordonarea punerii în aplicare a e-Stock. Până la 15 ianuarie 2024, Ministerul Sănătății și Ministerul Sănătății ar trebui să prezinte un raport Cabinetului de Miniștri al Ucrainei cu privire la rezultatele și propunerile pentru punerea în aplicare integrală a sistemului electronic de gestionare a medicamentelor și a dispozitivelor medicale e-Stock.

De asemenea, suntem foarte recunoscători partenerilor noștri internaționali care au sprijinit și continuă să sprijine dezvoltarea e-Stock. Printre acestea se numără USAID, proiectul SAFEMed și Fondul Global.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare