img
HIV, hepatita B și C pot fi diagnosticate dintr-o picătură de sânge uscată 14 Аprilie 2023

Cercetătorii de la Spitalul Universitar din Copenhaga, Danemarca, au dezvoltat un test care testează acizii nucleici a trei virusuri (HIV, hepatita B și hepatita C) într-o singură picătură de sânge uscat. Rezultatele studiului vor fi prezentate la Congresul European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase (ECCMID). Rapoarta Life4me.plus

Pentru a efectua testul, pacientul este înțepat pe un deget, se colectează câteva picături de sânge pe hârtie de filtru și se lasă să se usuce. Proba este apoi analizată pentru detectarea prezenței materialului genetic al HIV, VHB și VHC cu ajutorul unei metode de amplificare și a unui sistem Hologic Panther.

Metoda sângelui uscat a fost testată pe 20 de pacienți cu HIV și hepatită virală B și C. Dispozitivul a detectat virusul în toate probele analizate.

Potrivit dezvoltatorilor, această metodă poate fi utilă în situațiile în care nu este posibilă prelevarea de probe de sânge venos. Acestea ar putea fi colonii, centre de reabilitare, adăposturi pentru persoanele fără adăpost etc. De asemenea, testul de sânge uscat este potrivit pentru țările în care există dificultăți în ceea ce privește transportul și depozitarea probelor înainte de a ajunge la laborator.

Experții subliniază faptul că petele de sânge uscat pot fi păstrate timp de 9 luni fără refrigerare. În timp ce sângele lichid va fi apt pentru analiză doar timp de 6 ore dacă este păstrat la temperatura camerei.

Petele de sânge uscate pot fi folosite și pentru a determina încărcătura virală a HIV.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare