Cel puțin 81 de țări au incriminat virusul HIV de când a fost semnalat pentru prima dată în 1986, potrivit unui raport global realizat de HIV Justice Network. Articol publicat în Aidsmap, tradus de life4me.plus
Criminalizarea HIV este aplicarea inechitabilă a legilor penale, a reglementărilor și a măsurilor punitive persoanelor care trăiesc cu HIV, în primul rând pe baza statutului lor HIV pozitiv. Țările aplică legislația penală specifică HIV (aplicabilă în 82 de state) sau legislația penală generală (aplicabilă în 48 de țări) pentru a nu dezvălui partenerilor sexuali informații despre o potențială sau suspectă infectare cu HIV.
Între ianuarie 2019 și decembrie 2021, Rețeaua de justiție HIV a înregistrat 275 de arestări, urmăriri penale, condamnări și achitări în 39 de țări. Cu toate acestea, numărul real este estimat la aproximativ 700 de cazuri la nivel mondial.
Unde sunt urmăriți penal oamenii?
Uzbekistan, Rusia, Belarus, SUA, Franța, India, Marea Britanie, Australia, Canada și Singapore au înregistrat cel mai mare număr de urmăriri penale în materie de HIV din ultimii 3 ani.
Există, de asemenea, legi penale privind HIV în Africa, America Latină, Caraibe, Orientul Mijlociu, Europa și Asia Centrală.
Cine este urmărit penal?
Analizele au arătat că arestările, urmăririle penale și condamnările legate de HIV afectează în mod disproporționat femeile, minoritățile rasiale și etnice, migranții, persoanele homosexuale, bisexuale, transsexuale și lucrătorii sexuali. Aceste populații reprezintă aproximativ 50% dintre cei condamnați la nivel mondial.
Știință și justiție
Știința joacă un rol vital în protejarea persoanelor care trăiesc cu HIV împotriva unei criminalizări nedrepte. Cunoștințele inexacte despre HIV și transmiterea acestuia duc la un sentiment exagerat de risc și de pericol. Aceasta, la rândul său, determină legile privind incriminarea și urmărirea penală a HIV.
Problema este că unele țări urmăresc cercetarea științifică și progresele în materie de HIV, în timp ce altele "folosesc primirea de ARV-uri ca dovadă în instanță".
În unele țări (de exemplu, în Germania), instanțele adoptă principiul "nedetectabil înseamnă netransmisibil" (H=H) pentru a exonera persoanele care trăiesc cu HIV.
De asemenea, este încurajator faptul că unele state și jurisdicții au abrogat deja legile care incriminează HIV: Suedia, Illinois, New Jersey și Zimbabwe. În Columbia, legea de incriminare a HIV a fost declarată neconstituțională; legi similare au fost modernizate în Armenia, Michigan, Missouri, Nevada, Virginia și statul Washington.
Concluzie
Incriminarea nu numai că încalcă drepturile omului, ci și împiedică testarea, tratamentul și prevenirea HIV. Acesta este motivul pentru care "cea mai recentă Strategie Globală UNAIDS privind SIDA recunoaște în mod explicit criminalizarea ca fiind o barieră majoră în calea eliminării HIV ca amenințare la adresa sănătății publice până în 2030.