Din 24 februarie, peste 330 de mii de refugiați din Ucraina au intrat în Moldova, peste 95 de mii se află acum pe teritoriul Republicii Moldova. Printre aceștia se numără multe persoane din grupuri-cheie vulnerabile ale populației (persoane HIV pozitive, consumatori de droguri, persoane care suferă de hepatită, tuberculoză).
Din acest motiv, ONG-urile moldovenești care activează în domeniul HIV și tuberculozei au decis să contribuie la satisfacerea nevoilor refugiaților în domeniile în care lucrează. Pentru aceasta a fost creat un call center și au fost deschise patru centre de gestionare a crizei, care au devenit un răspuns la solicitările cetățenilor străini care au ajuns în Moldova din cauza războiului.
Dându-și seama de starea oamenilor care se află acum într-o țară străină, fără medicamente și neștiind ce să facă, am decis să nu ne limităm la așteptarea apelurilor, ci să începem să patronăm toate centrele de cazare temporară.
Acest lucru face posibilă asigurarea accesului la testarea HIV și screening-ul pentru tuberculoză, precum și, în cazul în care sunt identificate persoane din grupuri vulnerabile cheie sau persoane care trăiesc cu HIV, să le oferim acces la tratament, reducerea riscurilor și alte servicii esențiale.
Datorită eforturilor noastre și ale organizațiilor partenere din toată Moldova, a fost acordată asistență a peste 750 de persoane, dintre care aproape 100 de persoane au primit servicii legate de accesul la terapia ARV, iar peste 30 de persoane au primit servicii legate de accesul la terapia de substituție cu opioide.
Ucimp Moldova Spitalul Dermatologie şi Maladii Comunicabile UNAIDS Institutul de Ftiziopneumologie ”Chiril Draganiuc” #CSOCD #MoldovaCSO #StrengtheningCommunities #EU European Union in the Republic of Moldova