img
De ce consumul de droguri nu trebuie pedepsit cu închisoarea 17 Аugust 2021

La fiecare 23 de secunde în SUA cineva este arestat pentru posesie de droguri. Acest lucru duce la consecințe severe care distrug multe vieți.

Pentru războiul împotriva drogurilor din Statele Unite deja a fost cheltuit peste un trilion de dolari, iar intensificarea activității poliției afectează cel mai adesea doar comunitățile de culoare.

Administrația președintelui Nixon a declarat război drogurilor, iar cantitatea de droguri a continuat să crească cu fiecare administrație prezidențială succesivă. În timpul discursului său adresat comunității din Yale, Maritza Perez, directorul Biroului Afaceri Naționale al Alianței pentru politici de droguri din Washington, a declarat că unul din trei afro-americani și unul din șase hispanici din Statele Unite riscă să ajungă la închisoare pentru posesie de canabis. Și asta, în ciuda faptului că oameni din comunitățile albe și de culoare consumă canabis în aproximativ aceeași cantitate. La fel, în ciuda unui nivel egal de consum de substanțe, aproape 80% dintre cei încarcerați pentru infracțiuni legate de droguri sunt de culoare sau hispanici.

„Controlul țintit al drogurilor și supravegherea excesivă a poliției în comunitățile „de culoare” au avut consecințe grave pentru populația de rasă neagră", a spus Perez, - Nu vorbesc doar despre nivelul ridicat de trafic de droguri. Vorbesc despre destine distruse, doar pentru posesie de canabis pentru uz personal. Războiul împotriva drogurilor se află, de asemenea, în centrul mecanismului nostru de deportare", a spus Perez. "De exemplu, în 2019, Serviciul de Imigrare și aplicare vamală a SUA (ICE) a arestat peste 67.000 de cetățeni pentru infracțiuni ușoare legate de de droguri."

În ciuda măsurilor dure ale poliției, principala problemă nu a fost rezolvată - nivelul consumului de droguri în Statele Unite nu a scăzut. Perez apelează la o nouă cale care include decriminalizarea drogurilor împreună cu alte eforturi în domeniul sănătății publice. Deși dezincriminarea drogurilor poate părea radicală pentru unii, Perez a demonstrat multe avantaje în țările în care astfel de politici au fost implementate cu succes. Portugalia, de exemplu, a dezincriminat drogurile în 2001. Ca urmare, țara a înregistrat o reducere semnificativă a supradozajelor de droguri și a infecțiilor cu HIV, precum și o creștere a numărului de persoane care solicită tratament voluntar. La fel, înalții oficiali ai țării au și investit în sănătatea publică.

"Cercetările arată că fiecare dolar cheltuit pentru tratamentul dependenței de droguri economisește mai mult de un dolar în reducerea criminalității", - a spus Perez.

Anul acesta, Oregon a devenit primul stat care a anulat răspunderea penală pentru posesia de droguri. Acum serviciile de tratament sunt finanțate din venituri fiscale din vânzarea de canabis acolo. Perez speră că decizia Oregonului va încuraja alte state să îi urmeze exemplul.

Acum avem nevoie de mai multe inovații în domeniu, spune Jeanette Tetro, director asociat de formare și educație la Yale Program in Addiction Medicine.

„Ultimele statistici arată că anul trecut au fost 93.000 de decese prin supradozaj de droguri doar în SUA. Aceasta este cu 30% mai mult decât în anul precedent, - spune ea. - Politica de pedeapsă împotriva drogurilor nu funcționează”.

Sursa

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare