Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adanom Ghebreyesus, a făcut apel la comunitatea mondială să accelereze dezvoltarea de noi vaccinuri împotriva tuberculozei. Marți, în cadrul Forumului de la Davos, a anunțat că intenționează să înființeze un consiliu care să se ocupe de această sarcină. informează TASS.
Șeful OMS a reamintit participanților că vaccinul BCG pentru tuberculoză, disponibil în prezent sub licență, a fost dezvoltat cu peste 100 de ani în urmă. În opinia sa, comunitatea internațională ar trebui să "tragă învățăminte" din această pandemie. Vaccinul împotriva coronavirusului a fost disponibil rapid, în timp ce lucrările la vaccinurile mai noi și mai eficiente împotriva tuberculozei decât BCG, care au început cu zeci de ani în urmă, "rămân în urmă", a declarat Gebreyesus.
El a reamintit că în prezent se lucrează la 16 "vaccinuri candidate" și "ar putea fi accelerate", implicând guvernele, mediul de afaceri, mediul academic și societatea civilă. "Există o propunere pentru un fel de consiliu de accelerare [pentru vaccinurile împotriva tuberculozei] sau o structură cu un nume diferit, iar acest lucru ar putea accelera dezvoltarea vaccinurilor", a declarat directorul general. "Ceea ce este necesar acum este un angajament reînnoit [pentru dezvoltarea vaccinului împotriva tuberculozei], o acțiune reală, cu o înțelegere a urgenței și încrederea că putem face acest lucru", a rezumat Gebreyesus.
Într-un comunicat de presă publicat marți, OMS a explicat că Consiliul de accelerare a dezvoltării vaccinurilor împotriva tuberculozei este conceput pentru a "facilita autorizarea și utilizarea de noi vaccinuri eficiente", pentru a facilita interacțiunea dintre investitori, organizații internaționale și guverne pentru "a depăși barierele în calea dezvoltării vaccinurilor".
Potrivit OMS, aproximativ 10,6 milioane de persoane din întreaga lume vor dezvolta tuberculoză în 2021. Cu 1,6 milioane de cazuri, boala a fost fatală. "Rezistența la medicamente rămâne o problemă majoră: aproape 500.000 de persoane dezvoltă tuberculoză rezistentă la medicamente în fiecare an", a declarat organizația. BCG este în prezent singurul vaccin autorizat împotriva acestei boli. Acesta are "o eficacitate moderată în prevenirea formelor grave de tuberculoză" la copiii mici și "nu oferă o protecție adecvată pentru adolescenți și adulți, care reprezintă aproape 90% din transmiterea tuberculozei la nivel mondial". "Un vaccin cu o eficacitate de 75% ar putea preveni până la 110 milioane de cazuri noi de tuberculoză și 12,3 milioane de decese", a subliniat OMS.
Despre boală
Tuberculoza este o boală infecțioasă atât a oamenilor, cât și a animalelor. Bacilii Koch infectează cel mai adesea plămânii, dar uneori și sistemele nervos, urogenital, osos și digestiv. Simptomele comune ale tuberculozei pulmonare sunt tusea (uneori cu spută și sânge), dureri toracice, slăbiciune, pierdere în greutate, febră și transpirații nocturne.
Boala este transmisă prin picături de aer și este de obicei latentă, dar în unele cazuri are o formă deschisă, activă. Riscul de a dezvolta tuberculoză la persoanele infectate este de 5-15%. Cu toate acestea, este mult mai mare la persoanele imunocompromise, diabetici, malnutriție și fumători. De exemplu, persoanele seropozitive au un risc de 20-30 de ori mai mare de a dezvolta TB activă. Tuberculoza este tratată cu antibiotice, dar una dintre principalele probleme din zilele noastre este apariția unor tulpini bacteriene care și-au pierdut sensibilitatea la medicamentele existente.