img
Oamenii de știință au reușit să scape șobolanii de dependența de cocaină 27 Decembrie 2022

Cercetătorii chinezi au descoperit un centru din creierul șobolanilor care afectează tendința compulsivă de a consuma cocaină. Expunerea la acesta a redus dependența animalelor de droguri, relatează knife.media.

În cadrul studiului, personalul de la mai multe centre de cercetare din China, condus de Jie Shi de la Universitatea Peking, a antrenat 91 de șobolani pentru a-și administra singuri cocaină. În a 12-a zi a experimentului, animalele au consumat în medie de 80 de ori pe zi.

Administrarea medicamentului a fost apoi însoțită de șocuri electrice dureroase la nivelul piciorului. Apoi, 66% dintre șobolani și-au redus consumul de cocaină, dar 34% au continuat să se autoinjecteze, ceea ce este similar cu comportamentul compulsiv la om.

Cercetătorii au evaluat activitatea neuronală la ambele grupuri de animale în zonele creierului care ar putea fi legate de dependența de substanțe.

Șobolanii și electrocutarea

La șobolanii care au continuat să folosească medicamentul în ciuda durerii, a existat o activitate semnificativ mai mare în cortexul insular anterior și în structurile cerebrale aferente. Acestea sunt responsabile de percepție, emoții și funcții cognitive.

În următoarea etapă a experimentelor, cercetătorii au suprimat activitatea neuronilor din cortexul insular anterior. Folosind această tehnică, șobolanii au consumat mai puțină cocaină și au început să răspundă la pedepse dureroase.

Potrivit autorilor studiului, mecanismul neurofiziologic pe care l-au descoperit ar putea ajuta la căutarea unui tratament eficient împotriva dependenței la om.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare