Sistemul Electronic de Monitorizare (EMS) este un instrument de colectare, prelucrare și analiză a datelor din serviciile oferite de angajații organizațiilor care activează în domeniul prevenirii HIV. Datorită EMS, organizațiile nu mai trebuie să înregistreze manual datele despre fiecare beneficiar și ce servicii sau documente i-au fost furnizate. ESM permite, de asemenea, obțineținerea statisticei despre clienți și, la rândul său, analiza datelor online.
Astfel, clientul poate primi zilnic în mod liber și la un moment convenabil pachetul necesar de instrumente, materiale și prezervative. Și organizațiile, la rândul lor, pot face analize săptămânale, zilnice și chiar în fiecare minut a calității serviciilor oferite și pot lua decizii privind îmbunătățirea serviciilor în același timp, mai degrabă decât să aștepte rapoartele finale, așa cum făceau înainte.
Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă” și alte 13 ONG-uri folosesc ESM de aproximativ patru ani.
Un mare pas în 2021 a fost decizia Dispensarului Republican de Narcologie de a pilota un Sistem Electronic la unul dintre punctele de eliberare a terapiei cu metadonă/buprenorfină din sectorul Centru, Chișinău.
Lilia Fedorova, psihiatru-narcolog la Dispensarul Republican de Narcologie, care a devenit primul medic ce a folosit această abordare inovatoare în munca sa, a remarcat următoarele avantaje ale ESM:
- Întregul istoric al pacientului în formă electronică;
- Disponibilitate de informații, indicatori;
- Reducerea costurilor de timp;
- Ușurință în stocarea documentelor;
- Creșterea productivității muncii,
- Lucru transparent cu documente;
- Acces facil al personalului la document;
- Accelerarea procesului de prelucrare și raportare a datelor;
- Toți indicatorii necesari (rapoarte zilnice, numărul de pacienți, cantitatea de medicament, prezența/absența asigurării, livrarea la domiciliu sau la unități medicale etc.) pot fi obținute rapid și ușor.
În prezent, este planificată introducerea ESM pe amplasamentele sectorului Botanica din Capitală și în instituțiile penitenciare din Moldova.
Asistent social O.A. „Inițiativa pozitivă”, Alexander Korotaev:
Irina Barbăroș, șefa direcției medicale a Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP):