img
Extinderea Sistemului Electronic de Monitorizare în Moldova 08 Аprilie 2022

Sistemul Electronic de Monitorizare (EMS) este un instrument de colectare, prelucrare și analiză a datelor din serviciile oferite de angajații organizațiilor care activează în domeniul prevenirii HIV. Datorită EMS, organizațiile nu mai trebuie să înregistreze manual datele despre fiecare beneficiar și ce servicii sau documente i-au fost furnizate. ESM permite, de asemenea, obțineținerea statisticei despre clienți și, la rândul său, analiza datelor online.

Astfel, clientul poate primi zilnic în mod liber și la un moment convenabil pachetul necesar de instrumente, materiale și prezervative. Și organizațiile, la rândul lor, pot face analize săptămânale, zilnice și chiar în fiecare minut a calității serviciilor oferite și pot lua decizii privind îmbunătățirea serviciilor în același timp, mai degrabă decât să aștepte rapoartele finale, așa cum făceau înainte.

Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă” și alte 13 ONG-uri folosesc ESM de aproximativ patru ani.

Un mare pas în 2021 a fost decizia Dispensarului Republican de Narcologie de a pilota un Sistem Electronic la unul dintre punctele de eliberare a terapiei cu metadonă/buprenorfină din sectorul Centru, Chișinău.

Lilia Fedorova, psihiatru-narcolog la Dispensarul Republican de Narcologie, care a devenit primul medic ce a folosit această abordare inovatoare în munca sa, a remarcat următoarele avantaje ale ESM:

  • Întregul istoric al pacientului în formă electronică;
  • Disponibilitate de informații, indicatori;
  • Reducerea costurilor de timp;
  • Ușurință în stocarea documentelor;
  • Creșterea productivității muncii,
  • Lucru transparent cu documente;
  • Acces facil al personalului la document;
  • Accelerarea procesului de prelucrare și raportare a datelor;
  • Toți indicatorii necesari (rapoarte zilnice, numărul de pacienți, cantitatea de medicament, prezența/absența asigurării, livrarea la domiciliu sau la unități medicale etc.) pot fi obținute rapid și ușor.

În prezent, este planificată introducerea ESM pe amplasamentele sectorului Botanica din Capitală și în instituțiile penitenciare din Moldova.

Asistent social O.A. „Inițiativa pozitivă”, Alexander Korotaev:

„Ca întotdeauna, totul nou este înfricoșător. De asemenea, sistemul de monitorizare a terapiei de substituție, instalarea acestui software i-a înspăimântat pe mulți. Angajații nu știau cum va funcționa, ce să facă cu el. Dar totuși, sistemul a fost implementat. Și toată lumea a văzut imediat marile plusuri ale acestui lucru: a devenit ușor să calculați orice raport, să afișați orice date și să găsiți o eroare. Angajații și clienții adoră acest sistem. Carduri, inovații, noi tehnologii, folosindu-le, oamenii simt altfel. Un avantaj uriaș este că toate lucrările din ESM sunt transparente și că orice numărare din orice felie poate fi obținută în câteva secunde - acest lucru ajută foarte mult și economisește timp.”

Irina Barbăroș, șefa direcției medicale a Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP):

“Sigur că orice implementare, ori digitalizare a proceselor medicale în sistemul penitenciar sunt binevenite. Odată ce noi avem foarte puțini și avem întotdeauna criza de personalul medical în sistemul penitenciar. Sigur că ne dorim, și va fi eficientizate procesele de monitorizare pacienților beneficiari de servicii medicale. Va fi îmbunătățită aceasta monitorizare. De asemenea va fi eficientizata munca personalul medical odată cu implementarea acestui sistem electronic de monitorizare, de aceea planurile sunt destul de grandioase. Așteptam cu nerăbdare că ele să fie implementate.”
Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare