img
HIV nu a schimbat prea multe pentru mine, viața nu a fost împărțită în înainte și după 24 Martie 2023

Eugene Boyakin, în vârstă de 36 de ani, a aflat din întâmplare despre plus unu. Acesta dezvoltase alergii severe și era supus la diverse teste. Iar o asistentă de serviciu la policlinică i-a spus într-un mod banal, de față cu toată lumea: "Aveți HIV." Primul său gând a fost: "Cum pot să-i spun asta jumătății mele? Din cauza lipsei unei înregistrări permanente la Moscova, Evgeny a petrecut șase luni căutând terapie. A ajuns în spital cu pneumonie. S-a dovedit că avea zero celule imunitare. Problema terapiei a fost rezolvată, acum bărbatul duce o viață normală și dă interviuri în mod deschis. El consideră că este important să accepte diagnosticul său ca pe un dat și să trăiască cu el fără teamă sau sentimente de vinovăție sau de condamnare. El vorbește despre toate acestea într-un interviu pentru СПИД.ЦЕНТР.


- M-am mutat la Moscova din Novosibirsk în 2014. Eram avocat de formație, nu aveam un loc de muncă de patru luni, iar toate ofertele pe care le primeam erau pentru salarii mici. De asemenea, aveam o relație de trei ani, care se destrămase în acel moment. Am vrut să scap de amintirile neplăcute și să îmi schimb complet mediul. Așa că m-am gândit: "De ce să nu încerc să mă regăsesc la Moscova? Nu avusesem niciodată aspirații de a trăi într-un oraș mare; m-am dus doar pentru noroc. Un prieten din Moscova m-a invitat odată în vizită, iar eu mi-am amintit de ofertă și i-am spus: "Dacă vin pentru o lună să mă uit în jur, să încerc să-mi găsesc un loc de muncă, pot să stau la tine? Nu s-a supărat, am împărțit chiria la jumătate. Știu că, uneori, oamenii își caută de lucru timp de luni de zile; pentru mine a fost surprinzător de ușor. Am sosit într-o duminică, am găsit un loc de muncă într-o săptămână și luni lucram deja.  

- Cum v-ați adaptat la viața din capitală?

- Foarte repede. Am locuit în Solntsevo, care este o zonă frumoasă și curată. Erau iazuri în jur, cu rațe care înotau în ele, ceea ce a fost o noutate pentru mine, nu exista așa ceva în Novosibirsk. Lucram în Novo-Peredelkino, care nu era departe, așa că nu trebuia să petrec mult timp pe drum. În weekend-uri, mergeam în centru, mă plimbam prin Moscova, studiam orașul. Nu cunoșteam aproape pe nimeni aici, în afară de un prieten, dar nu mă simțeam nostalgic sau singur. Nu m-am apropiat prea mult de nimeni în mod special, am privit mai atent la oameni și la oraș.

- Ce v-a învățat această mutare?

- Mi-a arătat că imposibilul este posibil, că nu trebuie să-ți fie frică de nimic. Poți face orice dacă faci un pas îndrăzneț înainte. Soarta însăși îți va oferi oportunitățile, principalul lucru este să nu le ratezi.

Мужчина борется с вирусом

- V-ați infectat la Moscova?

- Nu, după cum s-a dovedit mai târziu, în Novosibirsk. Și am aflat despre plus [statutul pozitiv] în septembrie 2019 deja la Moscova. Am dezvoltat brusc o alergie severă la un antibiotic. Aproape 70% din corpul meu a fost acoperit de pete roșii, am avut mâncărimi teribile. M-am dus să mă testez pentru alergeni și mi-au făcut și un test HIV. Aparent, medicii au decis să se verifice singuri, nimeni nu m-a avertizat. Apoi m-au sunat de la policlinică: "Vino urgent la terapeut". Dar terapeutul nu era acolo, iar asistenta de la post mi-a spus despre rezultat. Am fost informată despre plus unu într-un mod complet banal, în prezența altor persoane. Îmi amintesc că asistenta avea o expresie vizibilă de teamă în ochi când se uita la mine. La acea vreme nu înțelegeam ce era HIV și cu ce mă amenința. Bineînțeles că auzisem despre el, dar nu aveam nicio idee despre consecințele pe care le avea. Mai târziu, ne-am întâlnit cu un medic de familie și acesta m-a trimis la Centrul municipal de prevenire și control al SIDA din Moscova, situat pe Sokolinaya Gora.

A adus virusul din Novosibirsk

- Ați început imediat să primiți terapie?

- Am început imediat să aflu cum să mă înregistrez și am întâmpinat dificultăți. Motivul era banal: nu aveam înregistrare la Moscova. A trebuit să obțin o confirmare scrisă din partea regiunii Novosibirsk, că nu mi s-a făcut terapie acolo. Mi-a luat șase luni pentru a merge la autorități și corespondență. Am scris Departamentului de Sănătate din Moscova, ei au trimis o cerere la Novosibirsk, de acolo mi-au scris, și așa mai departe, în cerc. În cele din urmă, mi s-a refuzat terapia în capitală. Deși la început au spus: dacă Novosibirsk confirmă că nu primiți medicamente de la ei, vi le vom da. Dar după ce am primit o scrisoare oficială de la Novosibirsk am auzit: "Oricum nu aveți înregistrare permanentă, vă refuzăm". Am pierdut o jumătate de an și am fost foarte indignat de această nedreptate. Ar fi trebuit să mă refuze imediat.

Не выдают терапию

- Dar ați reușit să primiți o terapie la Moscova?

- La șase luni de la stabilirea diagnosticului, m-am trezit în spital cu o pneumonie bilaterală. Când am fost internată în spital, am arătat imediat un bilet cu diagnosticul. Am fost dus la al doilea spital de boli infecțioase, unde exista un tratament specializat pentru persoanele cu HIV. Mi-au făcut niște teste și s-a dovedit că aveam zero celule imune. Iar încărcătura mea virală era de 240 de mii, ceea ce este mare. Doctorul a spus: "Aceasta este a patra oară în cei 20 de ani de muncă ai mei când o persoană nu a avut nicio celulă imunitară. Cel mai probabil trăiți cu HIV de 7-8 ani. Se pare că am adus virusul din Novosibirsk.

- Aveți vreo idee despre ce s-a întâmplat?

- Cred că a fost transmisă pe cale sexuală. Nu am făcut nicio transfuzie de sânge, singura operație pe care am avut-o a fost o apendicectomie în septembrie 2009, dar sunt sigură că infecția nu putea să apară atunci. De asemenea, sunt excluse și drogurile, nu am consumat niciodată droguri. Nu am avut mulți parteneri sexuali, dar nu am folosit întotdeauna protecție. Am fost indiferentă sau ceva de genul: "O să scăpăm cu bine". Mi se pare că nici generația actuală de tineri de 20 de ani, deși are mai multe informații despre HIV, nu se gândește la nimic.

- Din punct de vedere fizic, cum v-ați simțit?

- Bine. Dar când am venit la Moscova, am observat că mă îmbolnăveam mai des. Întotdeauna răceam primăvara și toamna și am pus asta pe seama schimbării de climă. Cel mai probabil, acest lucru se datora unei imunități scăzute. Nu am observat nicio altă schimbare în corpul meu și mă simțeam destul de normal.

- Ce s-a întâmplat mai departe, v-a ajutat spitalul?

- Da, am fost tratată pentru pneumonie și am început să mi se administreze terapie antiretrovirală. Am petrecut o lună în spital, în tot acest timp căutând informații despre ce să fac. Am aflat că, datorită înregistrării mele temporare, puteam merge la Moniki, Centrul regional pentru prevenirea și controlul SIDA și al bolilor infecțioase. Din martie 2020, am început să primesc terapia în mod permanent.

- Ați simțit imediat efectul medicamentelor?

- Mi-a luat o lună și jumătate să mă obișnuiesc cu ele. De două sau trei ori într-o lună și jumătate mi-au schimbat regimul din cauza efectelor secundare. Am avut diaree sau piele uscată și descuamată. După o lună și jumătate, am fost pusă pe un regim și totul a fost normal. Primesc tratament neîntrerupt și gratuit.

- Cine știe despre statutul dumneavoastră HIV, cui și cum i-ați spus?

- Un prieten din copilărie, ne-am întâlnit după o lungă despărțire, mi-a oferit un pahar de băutură pentru a-l cunoaște. A trebuit să-i spun: "Nu voi bea mult, iau pastile tot timpul". Și apoi i-am spus despre HIV. Prietenul meu era și el complet neinformat: "Ce este? Care este riscul pentru tine?". Nu se temea pentru el însuși, nu devenisem lipsit de respect față de el. Am râs chiar la gluma lui: "Credeam că hemoroizii mei sunt răi, dar pot fi și mai răi. Nu am mai revenit niciodată la acest subiect, iar plusul meu nu a avut niciun efect asupra comunicării noastre.

După un an și jumătate, le-am spus mamei mele și propriei mele surori, care sunt persoanele cele mai apropiate de mine. Cred că au ghicit. La urma urmei, am stat mult timp în spital, spunând că urmez un tratament. Iar când le-am informat despre HIV, au luat-o ca pe ceva normal. Am trei generații de medici în familie, mama mea a lucrat la un punct de transfuzii de sânge. Ea însăși a fost diagnosticată cu hepatita C în urmă cu opt ani. Poate că acesta a fost motivul pentru care a primit vestea mea cu calm: "Da, se mai întâmplă. Cel mai important lucru este să nu renunți și să mergi mai departe. Sora mea, pe de altă parte, era speriată, avea întrebări: "Care este pericolul pentru tine? Cum îl iei?". Dar când i-am spus ce este HIV și cum poți trăi cu el, s-a liniștit. Nici eu și nici mama, nici sora mea nu mai discutăm despre asta, mă consideră o persoană obișnuită și sănătoasă.

Кулак сжимает вирус

- Care este cel mai dificil lucru cu care vă confruntați din cauza diagnosticului dumneavoastră?

- Nu există dificultăți deosebite. HIV nu este cancer sau diabet. Trăiesc o viață normală, doar că fac terapie tot timpul. Când am început să merg la întâlnirile grupului nostru de sprijin, am spus același lucru la ele: "Nu s-a schimbat mare lucru pentru mine, viața nu s-a împărțit în "înainte" și "după". A fost doar stresant pentru că nu puteam să ajung repede la terapie.

- De ce acordați interviuri în mod anonim?

- Nu văd niciun motiv pentru care ar trebui să-mi ascund statutul meu HIV pozitiv. Sper, de asemenea, ca deschiderea mea să servească drept exemplu și sprijin pentru alții, trebuie doar să nu-ți mai fie frică de ceea ce s-a întâmplat, mesajul este să accepți diagnosticul ca pe un dat și să continui să trăiești alături de persoana ta fără teamă sau sentimente de vinovăție sau de condamnare.

- Nu ți-e teamă să înfrunți hărmălaia?

- Eu sunt sigură că pot să o suport cu calm. Am ce și cum să răspund. Dacă o persoană este interesată, voi încerca să vorbesc despre HIV. Dacă reacția este extrem de negativă, ce mai este de explicat? Sunt curios să văd cum vor cădea măștile oamenilor, cât de ignoranți sau de umani sunt.

- De ce credeți că este important să vorbiți cu voce tare despre HIV?

- Pentru că nu văd virusul ca pe un dezastru. Pentru că, cu cât mai mulți oameni știu despre o problemă, cu atât mai multe șanse sunt de a o preveni. Cine este prevenit este prevenit. În Occident, mai mulți oameni vorbesc despre HIV; în Rusia, nu atât de mult. Având în vedere că în țara noastră rata bolii este în creștere, cred că este important să vorbim și să educăm publicul.                

Statutul HIV pozitiv nu este o sentință. Doar în ultimul deceniu, medicina a avansat semnificativ în această privință: dacă mai devreme, terapia trebuia luată de mai multe ori pe zi și în cantități mari, astăzi schemele de medicație existente pentru a ține sub control virusul imunodeficienței includ administrarea a patru sau, uneori, a unei singure pastile o dată pe zi. Iar medicina nu se oprește aici. Cercetarea și căutarea unui tratament continuă. Principalul lucru este să urmați regimul de pilule și să duceți un stil de viață sănătos, ceea ce este recomandat tuturor, fără excepție.

Cea mai grea parte este să accepți ceea ce s-a întâmplat ca un dat. Nu degeaba se spune că trebuie să te iubești pe tine însuți pentru a fi iubit. Iar rudele și prietenii noștri, oamenii care țin cu adevărat la noi, sunt întotdeauna capabili nu doar să ne înțeleagă și să ne accepte, ci și să ne sprijine.

Ilustrații: Elena Ryumina

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare