img
Inteligența artificială a învățat să detecteze bolile de inimă prin verificarea ochilor 10 Оctombrie 2022

Oamenii de știință de la Universitatea St George din Londra au dezvoltat o modalitate de a inspecta vasele de sânge din retină cu ajutorul inteligenței artificiale (AI). Starea lor ar putea indica riscul de boli de inimă, relatează plus-one.ru citând The Guardian.

Cercetătorii au creat un instrument Quartz complet automatizat, compatibil cu rețelele neuronale, pentru a evalua potențialul imagistic al venelor și arterelor ochiului și pentru a identifica factorii de risc cunoscuți pentru a prezice starea vasculară și posibila moarte.

Aceștia au folosit acest instrument pentru a scana imaginile a 88052 de participanți la biobanca din Marea Britanie cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani. Cercetătorii au analizat în special lățimea, suprafața vasculară și gradul de curbură a arterelor și venelor din retină pentru a dezvolta modele de predicție a accidentelor vasculare cerebrale, a atacurilor de cord și a deceselor cauzate de boli circulatorii.

Ulterior, cercetătorii au aplicat modelele la imaginile retinei a 7.411 participanți cu vârste cuprinse între 48 și 92 de ani din cadrul Studiului european asupra cancerului (Epic)-Norfolk.

Starea de sănătate a fiecărui pacient a fost monitorizată în medie timp de șapte până la nouă ani. S-a constatat că, la bărbați, lățimea, curbura și modificarea lățimii venelor și arterelor din retina lor erau semne importante de deces din cauza bolilor circulatorii.

Descoperirea va permite oftalmologilor și altor profesioniști din domeniul sănătății să depisteze bolile cardiovasculare fără a fi nevoie să ia probe de sânge, să măsoare tensiunea arterială și să se deplaseze la clinică.

"Acest instrument alimentat de inteligența artificială poate oferi informații despre nivelurile de risc în 60 de secunde sau mai puțin", a declarat pentru presă autorul principal al studiului, profesorul Alicia Rudnicka.

Ea a spus că, dacă cineva descoperă că riscul său este mai mare decât se aștepta, i se pot prescrie medicamente sau poate fi sfătuit să consulte un cardiolog.

Bolile circulatorii, inclusiv bolile cardiovasculare, bolile coronariene, insuficiența cardiacă și accidentele vasculare cerebrale, sunt principalele cauze de sănătate precară și de deces la nivel mondial. Numai în Regatul Unit, acestea sunt responsabile de unul din patru decese.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare