img
Ludmila Marandici despre noul Centru Medico-Social al Inițiativei Pozitive 26 Ianuarie 2023

A.O."Inițiativa Pozitivă", cu sprijinul financiar al Caritas Österreich și UNAIDS Moldova, deschide la Chișinău un Centru Medico-Social pentru persoanele din grupurile vulnerabile și refugiați.

Am rugat-o pe Ludmila Marandici (șefa departamentului centrului de zi pentru persoanele care consumă substanțe psihoactive din cadrul Inițiativei AA Pozitiv) să ne descrie scopul acestui centru și serviciile care vor fi oferite în cadrul acestuia.


Care este scopul centrului și cui este destinat?

Centrul a fost înființat pentru a oferi servicii de sănătate și psiho-sociale pentru persoanele care trăiesc cu HIV și sunt vulnerabile la HIV, pentru persoanele dezavantajate social, pentru refugiați și, în viitor, pentru toți cetățenii care doresc să folosească serviciile noastre.

Ce vă face să credeți că centrul medical și social va fi solicitat, când alte instituții oferă deja servicii sociale și medicale?

Conform recomandărilor internaționale, este foarte important ca grupurile-cheie să ofere servicii de tip ghișeu unic. Adică, pentru ca o persoană să poată obține aproape toate serviciile de care are nevoie într-o singură locație. În acest scop, intenționăm să avem un medic generalist, un ginecolog, un medic de boli infecțioase, un psihiatru și alții care vor ajuta beneficiarii noștri să aibă acces la servicii medicale și să își îmbunătățească starea de sănătate.

Centrul va permite persoanelor din populațiile cheie să se adapteze și să socializeze mai bine și, în general, să ducă o viață normală și cumpătată. Veniți la centru, primiți toate serviciile necesare într-o oră și apoi mergeți la muncă.

Enumerați serviciile pe care le vor putea primi oamenii în cadrul centrului.

Centrul va oferi servicii de "pachet de bază" - servicii care sunt oferite consumatorilor de droguri pentru a preveni transmiterea HIV (seringi sterile, șervețele, prezervative etc.). De asemenea, va fi disponibil un pachet extins de servicii - servicii specializate, cum ar fi un psiholog, un asistent social, servicii de plasare a forței de muncă, servicii medicale (trimitere sau servicii la fața locului).

Inițial, beneficiarii vor fi ajutați de un medic generalist, care le va oferi consiliere și diagnosticare pentru a identifica bolile, iar apoi va îndruma pacienții către specialiști mai specializați. Dar în viitor intenționăm să angajăm și alți medici în centru, în funcție de nevoile identificate și de cererea de servicii.

Este important să adăugăm că centrul va fi o zonă de nediscriminare, cu o atmosferă foarte primitoare și un personal deschis. În acest scop, personalul nostru este alcătuit din profesioniști foarte empatici care știu cum să comunice mai bine cu persoanele din populațiile cheie.

Pentru persoanele din grupurile vulnerabile, deseori unele probleme sunt rezultatul mai multor alte probleme în același timp. De exemplu, dependențele cauzează probleme de sănătate și duc, de asemenea, la comportamente riscante. Va ține cont centrul de acest factor atunci când furnizează servicii?

Din nefericire, grupul de persoane cu care lucrăm este vulnerabil din punct de vedere social din toate punctele de vedere: în ceea ce privește oportunitățile financiare, locuința, relațiile de familie și multe altele. De asemenea, accesul la serviciile de sănătate le este practic interzis, deoarece mulți dintre ei nu lucrează, deci nu au polițe de sănătate. Scopul nostru este de a crea un centru în care oamenii vor putea să își abordeze problemele într-un mod holistic, cu servicii de sănătate mai accesibile și sprijin social însoțitor.

Când va avea loc deschiderea?

Ne aflăm în faza de implementare, iar deschiderea Centrului Medico-Social este deja planificată pentru sfârșitul lunii martie.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare