Persoanele cu hepatita C pot mânca din aceeași farfurie și pot da mâna, dar nu pot face sex neprotejat sau împărți unghii. Raportează klops.ru
"Hepatita C este o boală virală care afectează în principal ficatul. Dacă virusul se află în organism de mai mult de șase luni, înseamnă că boala a devenit cronică", explică medicii.
Hepatita C transmisă pe cale sexuală este cea mai frecventă cale de transmitere, dar poate fi transmisă și prin sânge, de exemplu, în timpul tatuajului, manichiurii sau pedichiurii sau cu un ac nesteril. Boala se transmite, de asemenea, de la mamă la copil.
Care sunt simptomele?
Cele mai multe cazuri de hepatită C sunt asimptomatice, dar printre posibilele simptome, medicii enumeră oboseala, durerile de cap, mâncărimile pielii și îngălbenirea albului ochilor.
Cum poate fi detectată boala?
Puteți utiliza un test de sânge pentru a afla dacă aveți hepatita C acum sau dacă ați mai avut-o înainte. O analiză chimică a sângelui va răspunde, de asemenea, la aceste întrebări. În unele cazuri, se poate efectua și o ecografie abdominală și alte teste.
Care sunt riscurile hepatitei cronice C?
Dacă nu consultați un medic și boala continuă să progreseze, aceasta poate duce la cicatrizarea ficatului, ciroză și chiar cancer.
Poate fi tratată hepatita cronică C?
Da! Administrarea medicamentelor antivirale va elimina complet virusul hepatitei C din corpul dumneavoastră. Există multe aspecte diferite ale unui astfel de tratament, așa că numai un medic ar trebui să prescrie medicamente. De asemenea, este important de menționat că tratamentul hepatitei C în Moldova este gratuit și durează trei luni.
7 mituri despre hepatita C
Medicii demontează toate aceste stereotipuri și prejudecăți.
1. Nu puteți îmbrățișa sau da mâna cu o persoană infectată.
Nu te poți infecta în acest mod.
2. Dacă o persoană cu hepatită C s-a tăiat și sângele a ajuns în mâncare, nu trebuie să o mănânce.
Acest lucru nu este adevărat - enzimele din sistemul dumneavoastră digestiv vor distruge virusul.
3. vă puteți infecta dacă împărțiți ustensile cu o persoană care are hepatita C.
Hepatita C nu se transmite în acest mod, chiar dacă mâncați cu aceeași furculiță sau beți din aceeași sticlă.
4. Puteți împărți ustensilele de manichiură cu pacientul.
Este exact ceea ce nu trebuie să faceți. În cazul unor microclipiri, virusul poate pătrunde cu ușurință în acestea.
5. Poți să te infectezi sexual doar prin sex "normal".
Boala se transmite și prin sex oral, așa că trebuie să folosiți întotdeauna prezervative.
6. Nu trebuie să îi spuneți medicului dumneavoastră că aveți hepatita C.
Este esențial să se raporteze boala, în special în timpul tratamentului dentar și al intervențiilor chirurgicale planificate.
7. Nu există o dietă specială pentru persoanele bolnave.
Deși nu există sfaturi dietetice în primele etape, va trebui să renunțați la alcool. În cazul hepatitei cronice, dacă s-a dezvoltat deja ciroza, medicul va prescrie o dietă.