img
Musk, brevetele și domeniul sănătății în Moldova: inovație și interes public 09 Ianuarie 2024

În lumea de astăzi, problema accesului la tehnologii și medicamente inovatoare joacă un rol esențial în asigurarea bunăstării publice. Ilon Musk, cunoscut pentru proiectele sale tehnologice, contribuie la acest dialog, militând nu numai pentru o dezvoltare activă, ci și împotriva sistemului de brevete.

Ilon Musk, fondator, printre altele, al Tesla, SpaceX și Neuralink, a început ca un startup de ghidare pe internet și a fondat, de asemenea, The Boring Company, o companie de infrastructură și construcții. În toate cazurile, Ilon Musk este în favoarea dezvoltării active și a inovării. Interesant este că, în ciuda poziției sale proactive în materie de dezvoltare, Musk este un critic al sistemului de brevete. El a declarat anterior că toate brevetele Tesla sunt deschise și disponibile pentru utilizare. Musk a explicat că acest lucru era necesar pentru a combate schimbările climatice și pentru a crește numărul de mașini electrice.

Poziția lui Ilon Musk cu privire la brevete afectează și domeniul tehnologiei spațiale. El susține că, în contextul SpaceX, brevetele sunt practic inexistente. Musk consideră că brevetele sunt un "semn de slăbiciune" și împiedică dezvoltarea tehnologiei prin blocarea căii spre inovare.

În paralel, într-un alt colț al lumii, în Republica Moldova, persistă tensiuni între societatea civilă și compania farmaceutică Janssen Pharmaceutica. Acest caz ridică problema disponibilității unui medicament împotriva tuberculozei, Bedaquilin, care este vizat de un monopol datorită utilizării unui "brevet veșnic verde".

Așa-numitul "brevet veșnic verde" permite corporațiilor să își extindă monopolul asupra invențiilor prin înregistrarea unor modificări minore ale acestora, menținând astfel controlul asupra pieței. În cazul pieței medicamentelor, "brevetul veșnic veșnic valabil" ucide concurența, făcând medicamentele indisponibile pentru un număr mare de pacienți.

Astfel de cazuri evidențiază importanța echilibrului între inovare și interesul public. Societatea civilă din Moldova pledează activ pentru abolirea "brevetelor veșnice" pentru a asigura accesul la medicamente și subliniază că lupta împotriva monopolurilor companiilor farmaceutice este un aspect important al elaborării politicilor de sănătate.

Astfel, două sfere diferite - tehnologia și produsele farmaceutice - se confruntă cu probleme legate de interesele corporative, brevete și disponibilitatea produselor. Aceste probleme ridică aspecte importante în cadrul dialogului public cu privire la modul în care se poate asigura accesul la inovare și la medicamente în interes public.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare