Astăzi a mai fost făcut un pas spre transparența informațiilor despre distribuirea resurselor pentru lupta cu pandemia de COVID-19 – este vorba de noua funcționalitate apărută pe platforma tender.health care permite vizualizarea și analiza datelor despre donațiile partenerilor Republicii Moldova externi și interni parvenite către instituțiile publice implicate în combaterea COVID-19.
Noua funcționalitate permite acumularea, prelucrarea și raționalizarea datelor prin intermediul unui instrument analitic, oferind astfel posibilitatea de a vedea, observa și analiza de la cine au fost primite donațiile, dar și unde și în ce mărime sunt distribuite acestea.
Vizualizarea datelor despre donații pentru combaterea COVID-19 a apărut datorită inițiativei Coaliției organizațiilor societății civile pentru respectarea principiilor de transparență și eficiență în utilizarea banilor publici și susținerii Biroului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din Republica Moldova în cooperare cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova.
„Este o prioritate ca pe viitor să digitalizăm toate procesele, astfel încât să asigurăm transparența sistemului de sănătate. Societatea trebuie să cunoască care sunt donațiile oferite pe timp de pandemie și căror instituții au fost repartizate. Mulțumim partenerilor noștri pentru implicare în realizarea acestei platforme.”, a declarat ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.
Constantin Cearanovski, A.O. „Inițiativa Pozitivă”, reprezentantul Coaliției organizațiilor societății civile pentru respectarea principiilor de transparență și eficiență în utilizarea banilor publici: „În primul rând, în calitatea mea de cetățean al acestei țări, vreau să îmi exprim recunoștința celor care au donat benevol pentru lupta cu COVID-19 în Moldova. Pentru noi continuă să fie o mare provocare să stabilim un mecanism mai eficient de colectare a datelor, dar deja astăzi, grație parteneriatului multilateral, facem progrese semnificative către creșterea transparenței în utilizarea resurselor publice!
De asemenea, este important să menționăm că toate datele de pe platforma tender.health sunt publicate în conformitate cu Open Contracting Data Standard (OCDS), un model global de utilizare liberă a celor mai bune practici pentru lucrul cu datele, conceput pentru a ajuta la publicarea datelor în timp util despre contractele guvernamentale care pot fi reutilizate.”
La rândul său, Igor Pokanevych, reprezentantul OMS din Republica Moldova a menționat că: „Asigurarea transparenței în procesul de gestionare a donațiilor este un aspect important de coordonare în sectorul sănătății. Crearea platformei este un exemplu de conlucrare eficientă dintre societatea civilă, agențiile ONU și Guvern”.
tender.health este o platformă deschisă, care permite analiza datelor privind achizițiile publice și donațiile în domeniul sănătății pentru combaterea COVID-19 în Republica Moldova.
tender.health oferă tuturor acces la datele despre contractele și facturile în format de tabele și grafice clare, cu funcții de filtrare pentru analiză și monitorizare. Platforma vă permite să vedeți și să interpretați informații despre achiziții centralizate, achiziții ale instituțiilor medicale separate, furnizori, categorii de produse, prețuri unitare, donații de la partenerii externi și interni, precum repartizarea centralizată și directă, și multe altele.