img
tender.health: Platforma pentru achiziții publice transparente în domeniul sănătății, lansată 08 Маi 2020

A fost lansată platforma tender.health — o platformă deschisă, care permite analiza datelor privind achizițiile publice în domeniul sănătății pentru combaterea COVID-19 în Republica Moldova.


„La inițiativa reprezentanților societății civile, guvernul a fost deschis pentru a lansa platforma tender.health, care permite vizualizarea și interpretarea informațiilor despre achizițiile centralizate, achizițiile instituțiilor medicale separate, furnizori, categorii de produse, prețuri unitare și altele. Astfel, datorită acestei platforme este asigurată transparența în utilizarea fondurilor publice, creșterea responsabilității sociale a autorităților și încrederea societății în acțiunile autorităților”, a menționat ministra Viorica Dumbrăveanu.


„Transparența înseamnă utilizarea eficientă a banilor publici și, ca urmare, salvarea vieților. Schimbarea, însă, nu are loc imediat. De azi, oricine poate vedea cum sunt cheltuiți banii publici. Mai mult, acum achizitorii pot analiza și selecta rapid un potențial furnizor cu cel mai bun preț. La rândul său, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va putea analiza datele deja procesate și lua decizii, reieșind din ele. Datele deschise, de asemenea, vor ajuta la eliminarea interpretărilor despre anumite acțiuni”, a menționat reprezentantul Asociației Obștești „Inițiativa Pozitivă”, Constantin Cearanovski.


Platforma va fi de o utilitate majoră pentru achizitori, deoarece îi va ajuta să identifice rapid furnizorii cu cele mai bune prețuri; pentru societatea civilă — pentru a vedea cum și cât de eficient achizitorii utilizează banii publici; pentru autoritățile de supraveghere, care vor putea identifica rapid practicile bune de achiziție, precum și posibile nereguli și abuzuri în utilizarea banilor publici.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare