img
"Politica antidrog, barierele juridice și accesul la servicii pentru consumatorii de droguri" 06 Decembrie 2023

La 28 noiembrie 2023, cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva SIDA, în cadrul Campaniei naționale "Vocea Comunităților contează", în Republica Moldova a avut loc o masă rotundă. Evenimentul a reunit experți internaționali, reprezentanți ai UNODC Moldova, UNAIDS Moldova, Ministerul Justiției al Republicii Moldova, Programului Național HIV, Ministerului Afacerilor Interne și altor organizații.

Obiectivul principal al mesei rotunde a fost acela de a sincroniza eforturile tuturor părților responsabile și interesate în vederea eliminării barierelor juridice.

În prima parte a evenimentului, participanții au discutat despre experiența regională în materie de politici privind drogurile. Michel KAZATCHKINE, membru al Comisiei Globale pentru Politica Antidrog, a împărtășit perspectivele politicii antidrog din Moldova, ținând cont de integrarea europeană și de experiența regională. Mihail GOLICHENCO, consultant PNUD, a discutat despre consecințele negative ale politicilor represive în domeniul drogurilor și despre barierele în calea schimbării. Elena KUCHERUK, secretar al Comisiei pentru politica în domeniul drogurilor în Europa Centrală și de Est și Asia Centrală, a subliniat trei domenii importante asupra cărora Moldova ar trebui să lucreze. Și anume, să restabilească activitatea Comisiei naționale pentru combaterea drogurilor și să o readucă la nivelul cabinetului, precum și să elimine registrul dependenților de droguri și să dezincrimineze consumul personal. La rândul său, Alexandru BUGA, ofițer de program național pentru prevenirea și îngrijirea HIV/SIDA în cadrul UNODC Moldova, a subliniat rolul UNODC în reforma politicii în domeniul drogurilor și a identificat sarcinile prioritare.

A doua parte s-a axat pe experiențele țărilor. Vitalii RABINCiuc, președintele Asociației obștești "PULS Comunitar", a împărtășit provocările și planurile comunității consumatorilor de droguri în contextul reformei politicii în domeniul drogurilor. Alla IAȚCO, președinta organizației "Uniunea pentru Echitate și Sănătate", a remarcat necesitatea introducerii camerelor de consum sigure. Acest lucru este necesar pentru a sprijini sănătatea și incluziunea socială, a preveni transmiterea infecțiilor, a reduce mortalitatea etc. Nadejda BURCHIU, secretar de stat al Ministerului Justiției, a descris rolul ministerului în reforma politicii în domeniul drogurilor și a prezentat o imagine de ansamblu a sarcinilor implementate și a planurilor pentru 2024. Alexei GROSU, șef adjunct al Departamentului de Ordine Publică, a descris rolul agențiilor de aplicare a legii în acest proces.

Cea de-a treia parte a fost dedicată situației actuale. Svetlana DOLTU, director al A.O. AFI, a împărtășit experiența sa de interacțiune între societatea civilă și comisiile parlamentare în contextul umanizării legislației. Andrei LUNGU, jurist, a discutat despre înregistrarea tratamentului medicamentos, posibilitățile și consecințele acestuia. Irina BARBÂROȘ, șefa Direcției medicale din cadrul ANP, a vorbit despre sincronizarea drepturilor persoanelor care consumă droguri în sectorul civil și în instituțiile penitenciare. Konstantin CEARANAVSKI și Tatyana FOMINA, reprezentanți ai A.O. Inițiativa Pozitivă, au vorbit pe larg despre tehnologiile moderne și drepturile omului.

La final, au fost discutate prioritățile pentru anul viitor și planurile de sincronizare a acestora. Participanții la masa de discuții au exprimat necesitatea unei cooperări suplimentare și a unor eforturi comune în lupta împotriva SIDA, în reforma politicii în domeniul drogurilor și în protecția drepturilor omului legate de HIV. Masa rotundă s-a încheiat cu aprobarea angajamentelor și a planurilor pe termen lung menite să creeze un mediu mai favorabil pentru cei care se confruntă cu HIV și dependența de droguri.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare