img
Anastasia Ivanova: „Carantina va trece, dar putem continua să ajutăm oamenii” 20 Маi 2020

Moldova, la fel ca majoritatea țărilor din lume, a menținut mult timp măsurile de carantină și și-a exprimat solidaritatea în recomandările de auto-izolare. Cu toate acestea, la momentul actual, autoritățile au redus restricțiile și se prognozează o întoarcere treptată a populației în mediul social cu care aceasta se obișnuise de-a lungul anilor. Despre felul în care o persoană poate reveni la rutina obișnuită a vieții într-un mod sigur pentru ea și pentru ceilalți, am discutat cu psihologul organizației „Inițiativa Pozitivă”, Anastasia Ivanova.

 

- Anastasia, cum poate o persoană intra în regimul anterior de muncă și odihnă, fără a se confrunta cu prea mult stres?

Situația în care se află întreaga lume este destul de stresantă pentru fiecare persoană. Mulți oameni se confruntă cu o dereglare a percepției vieții de zi cu zi, a casei și a muncii. Nici nu menționez pe cei care, în general, au pierdut posibilitatea de a lucra în timpul carantinei. Acum îi puteți auzi și pe cei care sunt extrem de fericiți să se întoarcă la muncă, și pe cei care se gândesc cu regret la asta. În ambele cazuri va fi destul de dificil de adaptat la noul regim al zilei.

Pentru a face acest proces mai puțin dureros pentru fiecare din noi, în primul rând, este necesar să stabilim un program al zilei, care va efectua tranziția treptată de la un regim la altul. Desigur, trebuie să vă treziți mai devreme, dar dacă, de exemplu, v-ați obișnuit să mâncați omletă la micul-dejun în timpul carantinei, atunci o puteți pregăti și înainte de muncă. La urma urmei, este foarte important să respectați obiceiurile cu care v-ați ales în timpul carantinei.

În al doilea rând, în timpul lucrului, puteți lua mici pauze de cafea sau ceai cu colegii dvs., pentru a discuta nu numai noutățile despre coronavirus, ci și momentele plăcute care vi s-au întâmplat în timpul izolării.

Puteți, de asemenea, să vă stabiliți un program „maximum” și un program „minimum”. Ce planificați să faceți în această săptămână de lucru și ce includ planurile dvs. pentru luna următoare – integrați și recreerea, nu doar lucrul. Aceasta vă va ajuta la reducerea anxietății și a sentimentului lipsei de control.

Al treilea sfat este să raționalizați și să spuneți cu voce tare tot ce se întâmplă. De exemplu: „Carantina s-a terminat, trebuie să merg la muncă, pentru că îmi place meseria mea și vreau să câștig bani. Sunt obișnuit(ă) să stau acasă, dar mă voi obișnui foarte repede cu un alt regim” - sună destul de logic și realist, fără prea multă panică și tragedie.

Al patrulea sfat - alegeți câteva surse de informații fiabile. Încercați să vă limitați atenția de la altele. Alegeți materiale mai puțin încărcate emoțional, cu mai multe fapte concrete. Vizualizați știrile nu de 10 ori pe zi, ci dimineața și seara.

Al cincilea sfat - gratificați-vă pentru munca depusă. Astfel veți putea intra în noul-vechi regim de lucru fără disconfort și aceasta atitudine vă va ajuta să rezolvați toate sarcinile. Vă puteți recompensa atât cu bani, cât și cu mici lucruri plăcute. Iar lauda este, de asemenea, o bună recompensă, pentru că întotdeauna vă puteți lăuda pentru munca depusă.

Al șaselea sfat – utilizați orice ocazie de a schimba mediul. Acum puteți merge la plimbare în parcuri, în diverse locuri publice. Nu stați acasă după muncă sau în weekend. Este necesar să schimbați treptat mediul: pentru aceasta, comunicați cu oamenii, deconectați telefonul, deconectați rețelele de socializare, ieșiți în lume, întâlniți-vă cu prietenii, prietenele, cunoscuții, rudele, comunicați pe diferite subiecte - în general, petreceți-vă timpul foarte bine, reînnoindu-vă resursele atitudinii pozitive.

 

- Mulți oameni spun că sunt obișnuiți cu izolarea între patru pereți - pentru ei aceasta este deja o zonă de confort. Cum se poate obișnui o persoană din nou la socializare în așa caz?

Socializarea în timpul carantinei a fost foarte activă, dar pe rețelele de socializare. Mulți oameni s-au obișnuit să trăiască în carapace în această perioadă: un minim de contacte sociale și mai mult timp cu ei înșiși și cu gospodăriile lor.

Trebuie menționat, însă, că pentru pierderea abilităților de socializare este nevoie de mult mai mult timp, decât două luni. Nu-mi imaginez acum faptul că oamenii vor ieși din casă, ca și cum ar ieși din junglă.

Desigur, unele persoane pot întâmpina dificultăți, deoarece în procesul de comunicare este necesar de considerat caracteristicile personale ale fiecărui om. În lume există indivizi mai puțin și mai mult socializați, iar cei care erau destul de activi în societate înainte de carantină, vor avea nevoie de mai puțin timp să se „aclimatizeze” social.

Fiecare persoană trebuie să iasă acum în lumea oamenilor vii și să pună gadgeturile cât mai departe. Având în vedere că multe restricții au fost eliminate, virusul nu a dispărut, nu trebuie să mergeți imediat în ospeție, să vizitați locuri publice cu un număr mare de persoane.

Este important să ținem minte că revenirea la socializare în lumea reală, ar trebui să aibă loc treptat.

Puteți începe prin comunicarea cu cei dragi – să vă vedeți într-o anumită zi pe săptămână. Mai departe, dacă v-ați întors deja la muncă, puteți savura comunicarea cu colegii.

Un alt punct important - dacă v-ați întâlnit cu prietenii, prietenele, atunci încercați să nu acordați prea multă atenție subiectului virusului și carantinei, deoarece informația poate intensifica de anxietatea și stresul. Puteți discuta și despre alte evenimente din viața dvs.

De asemenea, puteți merge la plimbări în parcuri și să urmăriți fețele fericite ale altor oameni. Nu trebuie să vă fie frică de ei, este suficient să respectați măsurile de protecție personală.

 

- Nu este un secret faptul că în timpul carantinei unele persoane s-au comportat agresiv față de cei care au încălcat restricțiile impuse de către autorități. Cât de importantă este răbdarea și toleranța în perioada de după izolare?

Agresivitatea pe care o persoană o manifestă, în primul rând îi dăunează ei însăși și îi mărește propriul nivel de anxietate, așa că aveți grijă de nervii dvs. înainte de a vorbi rău despre ceilalți.

Agresivitatea în timpul unei pandemii poate fi privită ca un mecanism defensiv, care împarte lumea în apropiați și străini. „Străinii” sunt bolnavii, vicioșii, iar eu sunt corect(-ă) și, cu siguranță, aceasta nu mă va afecta, doar sunt sănătos(-oasă)”. Cu toții știm că virusul nu selectează persoanele după trăsături externe, după statut sau după starea materială. Dar oamenii pot influența atitudinile față de diferite persoane.

Întotdeauna trebuie să rămânem oameni, pentru că în locul bolnavului sau bolnavei am putea fi noi, cei dragi și cu siguranță nu ne-ar plăcea dacă ne-am confrunta cu agresivitate. În astfel de momente este mai bine să vă puneți în locul celeilalte persoane, să priviți lumea cu ochii celorlalți.

De asemenea, nu trebuie să fiți agresivi și cu oamenii care, de exemplu, au ieșit în stradă fără măști. Nimeni nu știe ce circumstanțe ar putea avea acești oameni, poate că nu au resurse sau nu au posibilitatea de a le găsi și cumpăra. În loc să-i judecați, puteți să vă apropiați și să le oferiți o mască, desigur, dacă aveți una în plus.

Sper că virusul ne va învăța pe mulți dintre noi să fim toleranți nu numai față de coronavirus și  persoanele infectate, dar și față de alți bolnavi, care trăiesc, de exemplu, cu HIV.

 

- Se zice că trebuie să începi mereu cu tine însuți. Ce bine poate face o persoană pentru sine în această situație și ce poate face pentru ceilalți?

Pentru sine, o persoană, în primul rând, poate accepta realitatea. Trebuie de recunoscut că mulți nu vor merge în vacanța planificată în aceasta vară, iar acest lucru, desigur, este foarte trist. Apoi, persoana are de ales, fie că se prăbușește - se urăște pe sine și pe întreaga lume, fie vine cu un nou plan, ținând cont de resursele și oportunitățile pe care le are.

În al doilea rând, este important să fiți recunoscători, recunoscătoare pentru ceea ce aveți. Mulți au avut o perioadă foarte dificilă în timpul carantinei: cineva și-a pierdut locul de muncă, cineva nu a primit  salariul, ei bine, dar cineva a fost puțin mai norocos. În orice caz, avem cel mai valoros lucru - viața noastră și viața celor dragi. În timpul carantinei am citit o carte despre lagărele de concentrare și am fost frapată de voința și spiritul protagoniștilor și protagonistelor. Cartea include o idee atât de banală, dar importantă - prețuiți ceea ce aveți. Carantina va trece - totul va reveni la normal și puteți continua să ajutați și alți oameni, nu neapărat financiar.

În timpul izolării, deseori am întâlnit pe rețelele de socializare articole despre activism și ajutorul celor nevoiași. Oamenii, agenții comerciali au ajutat medicii și s-au ajutat unii pe alții. Acest lucru inspiră destul de tare - este uimitor cum dezastrul i-a unit pe mulți oameni. Chiar trebuie numaidecât să se întâmple ceva rău, ca oamenii să realizeze că este important să se ajute reciproc?

Putem respecta oamenii din jurul nostru - nu face să îi bombardăm cu gunoi informațional, provocând astfel conflicte și dispute. Este mai bine să împărtășiți noi descoperiri și realizări din viața dumneavoastră - va fi mai informativ și va provoca emoții pozitive.

 

Interviu efectuat de Marina Ciachir

Editat de Maxim Kuklev

Tradus de Dan Erușevschi

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare